QUO VADIS, ROMANIE ? partea a XV-a

ROMANIA IN VREMURI TULBURI

JUSTIFICARE

Avand in vedere ,,vremurile” tulburi pe care ROMANIA le ,,strabate” in acesta perioada, pe care inca nu le putem numi ,,bune sau rele”, vreau sa abat atentia cititorului catre un subiect care nu are legatura cu razboiul de la granitele noastre, dar care are legatura cu viata noastra de zi cu zi. Subiectul acestui articol este dat de o intamplare petrecuta zilele trecute, intamplare care scoate in evidenta realitatea romaneasca in afara de inflatie, facturi si scaderea semnificativa a nivelului de trai a celor care ne incapatanam sa mai vietuim intre granitele TARII.

INTAMPLARE

Sambata 08.10.2022, participand la un eveniment particular, intr-o pauza de cateva ore, am vrut, impreuna cu familia, sa vizitam municipiul DEJ (pentru cei care nu stiu, fostul lider comunist – GHEORGHE GHEORGHIU – si l-a adaugat la nume, devenind ,,DEJ”). GHEORGHE GHEORGHIU a trait in DEJ putin timp, in 1931, locuind pe str. PINTEA VITEAZU nr. 23 si a lucrat ca electrician la CFR, fiind ulterior mutat in BUCURESTI la ATELIERELE GRIVITA. In orasul de pe SOMES a infiintat, in 1961, COMBINATUL DE CELULOZA SI HARTIE (distrus ,,democratic” dupa 1990). Dupa moartea lui in 1965 (in circumstante ,,ciudate”, dupa o vizita in VARSOVIA), in orasul DEJ ,,nu a mai miscat” nimic, CEAUSESCU fiind ranchiunos pe orasul pe care fostul lider comunist si l-a adaugat la nume. Acest nume a fost purtat si de orasul rusesc LISKI, pana in 1990.

SCURT ISTORIC AL URBEI

Municipiul DEJ este atestat documentar din anul 1214 sub denumirea de ,,DEES”, si a carui bogatie, SAREA, a fost exploatata inca din antichitate. Numele de ,,DEES” provine din limba geto-daca ,,DEZOS” cu semnificatie de DIG-FORTIFICATIE. Aceste lucrari de aparare erau destinate sa protejeze bogatia in sare a zonei, exploatarea acesteia fiind consemnata intre anii 1420 I.Hr. si 990 I.Hr. Dupa cucerirea DACIEI de catre ROMANI, ,,SAREA” devine patrimoniu al IMPARATILOR ROMANI, care isi plateau legionarii in ,,SARE”, de unde si denumirea de mai tarziu de ,,SALAR/PLATA pentru o munca depusa”, iar, mai tarziu, denumirea de ,,SOLDA”. Legionarii romani vindeau sarea pentru bani sau produse. Atunci sarea era o raritate in arealul dominat de ROMA. Pentru transportul sarii a functionat si un mic PORT pe SOMES (probabil pe locul actualei CAPITANII DEJ) care asigura exportul rapid a acestei bogatii, in special catre vestul continentului (si nu numai). In perioada medievala, la 1475, MATEI CORVIN a scutit toti locuitorii ,,crestini” de plata taxelor si impozitelor regale, iar in perioada 1601-1603, generalul BASTA (ucigasul lui MIHAI VITEAZU) a jefuit orasul, instalandu-si tabara pe DEALUL FLORILOR.

O VIZITA ESUATA

Plini de speranta am descarcat de pe Google Maps principalele locuri de vizitat si am purces ,,la treaba”, planificandu-ne si timpul pentru a le vedea pe toate. Optimismul nostru s-a topit incet, incet cand am constatat ca toate, dar absolut toate obiectivele istorice care ar putea interesa turistii autohtoni sau de aiurea, ERAU INCHISE, unele cu ,,LACATE” impresionante. Programul afisat era doar de luni pana vineri, unele cu intreruperi orare (probabil pentru pauza de masa, cam lunga, si de doua ore (?)). Dintre acestea trebuie amintit faptul ca BISERICA REFORMATA ,,SF. STEFAN” a fost reabilitata cu fonduri europene, dar nu se poate bucura de aprecierea turistilor, fiind inchisa in weekend. In apropiere era stationat un autocar cu copii, din zona SALAJULUI (cred), care voiau sa viziteze biserica, dar, ca si noi, au admirat-o din exterior (care este impresionant). Am inteles (de la o mamica din grup) ca au fost si la MUZEUL MUNICIPAL si la MUZEUL MILITAR, dar erau inchise. Inchis era si CENTRUL NATIONAL DE INFORMARE SI PROMOVARE TURISTICA, cu toate ca apare ,,deschis” zilnic, intre orele 10-17. Cei care conduceau grupul erau ingijorati de ce o sa faca cu copiii pana o sa parasesca orasul, asa ca le sugerez sa viziteze MANASTIREA NICULA, probabil singura FARA LACAT.

Un loc aparte in frumusetile orasului este ocupat de SINAGOGA, una dintre cele mai frumoase din TRANSILVANIA, alaturi de cea din CAREI, si cea mai mare, putand gazdui peste 900 de persoane. Pe langa locurile istorice aflate sub ,,patronajul” PRIMARIEI, inclusiv MUZEUL MUNICIPAL DEJ, sunt si locuri istorice pastorite de alte institutii. Dintre acestea se remarca BISERICA si MANASTIREA ,,Sf. ANTON de PADOVA”, din ,,buricul” targului, si ea inchisa pe interior cu omniprezentul ,,LACAT”, care tinde sa devina un SIMBOL al DEJULUII. Singurul muzeu deschis non-stop este MUZEUL DE LOCOMOTIVE, din TRIAJUL CFR DEJ, aflat sub patronajul CFR CALATORI. Nici MINISTERUL ROMAN AL APARARII nu sta mai bine, MUZEUL MILITAR fiind si el ,,inchis”, iar poarta laterala a acestuia se bucura si ea de un ,,LACAT”. Pentru acest MINISTER se cuvine sa adaugam ca CERCURILE MILITARE atat din DEJ, cat si din CLUJ-NAPOCA se ,,bucura de conservare” in weekend, fiind inchise mai discret, fara LACAT. Cele doua localitati au un numar impresionant de pensionari militari care ar putea beneficia de aceste locatii in care sa aiba loc activitati culturale, de recreere etc. De remarcat ca ,,crasmele” din zona centrala erau deschise, avand numerosi musterii care, cel putin o parte, puteau sa viziteze obiectivele istorice nu ,,sa incalzeasca berea”. De adaugat ca aceeasi situatie este si in GHERLA, unde ,,MEMORIALUL” este si el INCHIS.

AUTORITATEA LOCALA EXPLICA

Pentru a incerca sa gasesc o explicatie acestei situatii neobisnuite, care impiedica promovarea orasului in randul turistilor romani si straini, si care prin prezenta lor aduc semnificative beneficii comerciale (cazari in hoteluri, consum in restaurante, cumparari de suveniruri si multe altele), am incercat sa iau legatura cu autoritatile locale.

Am profitat de faptul ca primarul localitatii, liberalul COSTAN MORAR, oficia casatorii civile in localul primariei, asa ca l-am abordat, dupa oficierea ultimei casatorii (dupa ora 12.00) pentru a obtine mai multe informatii de interes public. Domnia sa, dupa ce m-am prezentat, adaugand si faptul ca sunt ,,blogger” (indicandu-i si adresa ,,blogului”), i-am explicat situatia intalnita in oras si ca as vrea sa cunosc cauzele inchiderii obiectivelor turistice locale in weekend, atunci cand se presupune ca urbea ar fi mai vizitata de turisti dispusi sa ,,cheltuie” niste bani in folosul PRIMARIEI si, indirect, al comunitatii locale. Acesta, amabil, imi explica ca orasul a beneficiat de fonduri externe pentru reabilitarea obiectivelor istorice de interes, dintre care unele sunt finalizate, iar altele in curs de executie. Motiveaza ca ,,inchiderea” acestora este data din lipsa de personal care sa gestioneze vizitele turistice, lipsa care o pune pe… lipsa fondurilor bugetare, DEJUL nefiind o primarie bogata. Imi spune ca va incerca sa remedieze aceasta situatie jenanta, intr-un viitor nu prea indepartat, in functie de alocatiilor bugetare.

La intrebarea privind situatia SINAGOGII, dl. COSTAN imi spune ca vina pentru care aceasta este inchisa nu ii apartine, ci comunitatii care o are in patrimoniu/administrare. A avut in trecut mai multe incercari de a dialoga cu proprietarul pe tema renovarii acesteia si redarii ei circuitului public, dar pana acum nu a avut succes (situatia este similara cu cea intalnita la CAREI), incheind ca nu a renuntat la idee. Nu l-am mai intrebat de ,,MUZEUL MILITAR” pentru ca acesta nu era in patrimoniul primariei. Aceasta scurta discutie cu dl.primar COSTAN a luat sfarsit, spunandu-ne ,,la revedere”. La discutia avuta a asistat si o doamna, probabil de la Serviciul de stare civila, care a redatat documentele de oficiere a casatoriilor. Dar ce este mai interesant de acum urmeaza.

SICANARI DIN PARTEA UNOR LUCRATORI AI POLITIEI LOCALE

Cand am ajuns la PRIMARIA DEJ, era un dute-vino de cetateni, care intrau-ieseau, cei mai multi probabil participanti la ceremoniile de casatorie, dar, din cate mi-am dat seama de oameni ai strazii, cel mai probabil cersetori care incercau sa profite de evenimente pentru a castiga bani sau mancare (prajituri). La intrare, intr-o ,,cusca”, era un cetatean in varsta, probabil portarul institutiei, pe care l-am intrebat cine oficiaza casatoriile si care mi-a raspuns ca ,,PRIMARUL”. I-am multumit, dupa care m-a intrebat daca am ,,treaba” cu primarul, si am raspuns ca nu neaparat. Probabil ca intrebarea initiala i-a nascut ,,suspiciuni”.

Am intrat, am stat de vorba cu primarul, iar la iesire s-a format un ,,comitet de primire” alcatuit din portar, cu o tinuta decenta, si doi politisti locali, unul mic cu mustata, celalalt mai inalt, amandoi cu tinuta in dezordine, nebarbieriti, cel cu mustata cu un nod ,,larg” la cravata, iar celelalt fara acest accesoriu, si aratand mult mai jerpelit. Fara ecusoane/semne de identitate. Ultimul politst local, cu un ton ridicat, arogant, aproape agresiv m-a intrebat ce caut? I-am raspuns ca ,,nimic” si ca am conversat cu primarul. Mi-a replicat ca nu am voie si ca de ce am intrat in incinta. I-am raspuns ca am intrat ca si ceilalti cetateni care nu au fost interpelati/interogati sau legitimati. A zis ca ,,nu e treaba mea” si mi-a cerut sa ma legitimez. I-am replicat sa-mi spuna ce ,,lege” am incalcat de imi cere acest lucru. Agresiv mi-a spus, din nou, ca ,,nu e treaba mea, el are voie sa ma legitimeze”. Calm, i-am raspuns ca nu am CI la mine, ci la masina, afara. A venit dupa mine la masina vociferand strident, fapt care a facut ca trecatorii sa privesca mirati scena, un cetatean facand observatia ca ,,tot needucati ati ramas militienilor… la scoala cu voi… si cine a angajat toti prostii… ,,Temnicerul” meu a incercat sa zica ceva, a renuntat, am ajuns la masina, i-am dat CI-ul, ne-am intors la primarie unde individul mi-a trecut datele personale intr-un caiet/notes. I-am cerut sa faca un ,,PROCES-VERBAL” daca tot mi-a ,,luat” datele si sa consemneze ce ,,lege” si art. din aceasta am incalcat. A inceput sa tipe efectiv, portarul si celalalt politist, au incercat sa-l sustina, dar neconvinsi ca ,,colegul” lor nu ,,a sarit calul”.

,,Temnicerul” meu, pe masura ce vorbea, s-a apropiat de mine, a incercat sa ma prinda de mana. L-am respins si am avut impresia ca mirosea a alcool, de unde si comportamentul lui, cel putin, ciudat/anormal. Dupa toate acestea, care au durat aproximativ 30 minute, dl. PRIMAR a iesit din local. L-am abordat in drum catre masina, i-am explicat sicanele facute de subordonatii lui, s-a intors in localul primariei cu cei trei ,,pe urmele” lui, iar el, urcand scarile, le-a spus ,,…o sa va dau afara, v-am spus de multe ori sa va purtati frumos cu oamenii…”. Dupa aceste evenimente, ,,TEMINCERUL” meu paraseste cladirea, indreptandu-se catre centrul orasului, eu avand aceeasi directie (eram in spatele lui, la 10-15m), am avut impresia ca a intrat intr-un local/cafenea din zona centrala. ,,A DISPARUT” .

INCHEIERE

Acum, cand scriu acest articol, ma intreb si, cu acest prilej, il intreb pe dl. PRIMAR COSTAN MORAR ce a facut ,,TEMNICERUL” meu, in persoana politistului local, cu datele mele personale si daca acesta este abilitat conform GDPR – PROTECTIA DATELOR CU CARACTER PERSONAL – REGULAMENTUL U.E. 679/2016 sa prelucreze/detina astfel de date, iar ,,caietul” in care le-a notat pe ale mele respecta prevederile legale…

CONCLUZIE

Dupa cum am putut constata, dorinta de a cunoaste istoria si obiectivele turistice ale DEJULUI, intr-un frumos weekend de toamna romaneasca autentica, a devenit o ,,aventura”, vizita lasand un gust amar. Cauzele acestui fapt sunt date, pe de o parte, de dezinteresul autoritatilor locale de a-si promova urbea in randul turistilor romani sau de aiurea, si discrepanta dintre ceea ce se promoveaza on-line si realitatea locala. Cred ca nu s-a inteles un fapt simplu si anume ca turismul promovat inteligent, in concordanta cu realitatea orasului, aduce ,,BANI” atat in ,,PUNGA PRIMARIEI„, cat si a oamenilor de afaceri locali, care astfel, isi pot dezvolta activitatile economice si au cu ce plati ,,darile”, nu putine, catre aceeasi PRIMARIE. Pe de alta parte, comportamentul jenant al unor angajati ai autoritatii locale (in acest caz un politist local) pot indeparta turistii. Cei ,,patiti”, ca mine, vor face public intamplarile prin care au trecut, pentru ,,luarea aminte si atentionarea celor care ar urma sa viziteze DEJUL.

Sa auzim numai de bine!

P.C.

Nu uitati, ceea ce cititi este un pamflet, iar coincidentele cu realitatea trecuta sau imediata, sunt pur intamplatoare. Daca cineva (persoana fizica/juridica etc.) s-a simtit jignit/a, imi cer scuze anticipat.

Sa va fie de folos!

– VA URMA –