QUO VADIS, ROMANIE ? -partea a XVIII-a

ROMANIA INTR-UN ALT RAZBOI?

– Episodul IV –

IV. ROMANIA

STRATEGIA ROMANIEI – partea I-a

CE AVEM?

ROMANIA are o ,,STRATEGIE NATIONALA DE APARARE A TARII”- pentru perioada 2020-2024, mult mai ,,articulata” si ancorata in realitatiile lumii actuale si a celei ce se intampla in jurul nostru. Documentele similare, de dupa 1990, erau o insailare de ,,vorbe”, fara acoperire practica, neaplicabila in realitatea post-decembrista. Ca sa-l parafrazez pe nemuritorul ,,NEA” IANCU – vorbim mult si gandim putin. Cu alte cuvinte, ,,vorbitul” lui CARAGIALE, nu inseamna doar ,,vorbit mult”, ci vorbitul ,,aiurea”, fara legatura cu realitatea. Adevarul e ca nici nu avea cine sa ,,o scrie”, cu o ,,elita” politico-militara de toata jena, mai ales dupa 1996. Strategia actuala acopera interesele de securitate ale ROMANIEI, accentul fiind pus, firesc, pe actiunea in cadrul NATO si UE. Dar, cu toate ca a fost mult mai atent elaborata, cu multe prevederi corect evaluate, cu ,,proiectie” in viitor, ea nu s-a bucurat de ,,atentia” decidentilor din ,,fruntea” administratiei centrale. Actuala ,,STRATEGIE…” nu are ,,autori”, doar ,,aprobatori”. Si ,,BIBLIA” a fost scrisa de aprox. 40 de autori, in contexte diferite, pe parcursul a 1500 de ani. Dintre ei, ISAIA era profet, EZRA era preot, MATEI era vames, IOAN – pescar, PAVEL facea corturi, MOISE – pastor, iar LUCA – medic. Despre ,,autorii” acestui document ,,mucles”. DE CE ?

Cu toate ca ,,STRATEGIA …” se numeste si ,,NATIONALA…”, ea nu aminteste si nu prevede ,,sarcini” pentru BISERICA ORTODOXA ROMANA (sustinuta, nu numai cu bani, de STATUL ROMAN), entitate care, alaturi de ARMATA si INVATAMANT, este unul din pilonii stabilitatii ROMANIEI (precum masa romaneasca/olteneasca cu trei picioare probabil ca autorii nu l-au citit pe NAPOLEON – la el erau ,,patru piloni”).

Cei care au ,,scris si avizat” au probleme cu intelegerea termenului de ,,NATIONALA”. Au pupat ,,poala stapanului” si au introdus ,,ROMANIA EDUCATA” (cu studii in strainatate), o vorba goala, de care toata lumea, pe drept cuvant, face misto. MIHAI EMINESCU scria acum mai bine de 150 de ani ca ,,Scoala va fi scoala, cand omul va fi om si Statul va fi Stat”. BOR, cu toate ca nu este parte a ,,STRATEGIEI”, face, practic, mult mai mult decat toate celelalte structuri administrative atat pe plan intern, cat si pe plan extern, in unirea romanilor pribegi, pentru a-si iubi si respecta TARA. S-a ,,uitat” ACADEMIA ROMANA, entitate care reprezinta chintesenta inteligentei romanesti si care putea sa ,,fie intrebata” pentru a-si exprima un punct de vedere, consistent si avizat, nu ,,vorbe in vant”. Nu s-a inteles ca pentru a elabora ,,STRATEGIA”, militarii nu sunt suficienti, ci doar o parte a ,,problemei”. SECURITATEA ROMANIEI NU DERIVA DOAR DIN PREMISE MILITARE. Dar ,,De unde nu-i, nici DUMNEZEU nu cere”.

Dupa ,,chinul” elaborarii ,, STATEGIEI…”, 99 % din prevederi nu sunt puse in practica, procentul de 0,1% ,,bifat” se refera la alocarea a 2% din PIB domeniului apararii, acum, 2,5, in conditiile conflictului din est. Nu tot acest procent se va regasi, intact, in dotarea/instruirea/ echiparea ARMATEI ROMANE, pentru ca intervin preturile umflate de la producator si comisioanele intermediarilor. Daca se aplica contractele de la ,,guvern la guvern”, ramane doar pretul umflat serios de producator si plata in avans, ,,produsele” fiind primite efectiv si dupa 1 la 2 ani, cand unele sunt depasite tehnic si trebuie alti bani pentru a le aduce la zi. Niciodata nu vom primi echipamente care sa fie similare cu cele din tara unde activeaza fabricantul. Aici se adauga costurile cu instruirea personalului, mentenanta echipamentului, reparatii si piese de schimb etc.

CE A INTELES PRESEDINTELE ?

,,STRATEGIA…” nu este un document ,,luat in serios” in STATUL ROMAN, incepand cu Presedintele TARII. Acesta apara interesele unui stat strain, AUSTRIA, impotriva intereselor de securitate esentiale ale ROMANIEI, de la energie, la paduri. A ,,consolidat” subordonarea tarii catre fostul imperiu si, prin acesta, intereselor RUSIEI. El a fost ,,decorat” de acest stat (ii plac ,,tinichelele”) si a decorat cetateni austrieci, dupa ,,talentul” cu care ne-au furat. A fost si platit pentru ,,efortul depus”. In aceste zile, cand il omagiem pe MIHAI EMINESCU, la 173 de ani de la nastere, cineva ar trebui sa-i spuna ca ,,mana lunga” a fostului IMPERIU, devenit ,,DUALIST”, a avut o contributie esentiala in moartea POETULUI NATIONAL. Se pare ca, TITU MAIORESCU a reprezentat ,,mana” dualista (agent austiac, platit), speriata de mesajul de unitate din scrierile lui EMINESCU, adresat romanilor transilvaneni.

La concertul de CRACIUN a fost invitat presedintele bulgar, austriecii ignorandu-l pe IOHANIS (era ,,de rasul curcilor”, daca il ,,chema”). In aceste zile se ,,face ca lucreaza”, discutand cu ZELENSCHI problemele Legii UCRAINIENE, privind minoritatile (public, nu se stie cine pe cine a sunat), pe care cel din urma a si promulgat-o. Interesant ca, ,,comunicatul de presa” romanesc este plin de ,,vorbe goale”, pe cand ,,comunicatul” ucrainian, este sec, nu pomeneste de problemele etnicilor romani. Parca il invita pe IOHANIS ca, daca are intrebari, sa se adreseze Departamentului de STAT sau ,,portarului” de la Ambasada SUA, pe ZELENSCHI interesandu-l doar ,,pustile pe de-a moaca”.

CE A INTELES MAE ? (si locatarii de pe Aleea ALEXANDRU)

Pe ,,locul doi” este MINISTERUL DE EXTERNE, in a nu face nimic pentru TARA, ,,coordonat” de acelasi Presedinte. Aici nu trebuie uitat traficul de influenta al ambasadorului ,,nostru (?)” de la VIENA, alt ,,patriot” fugit cu ajutorul ANEI BLANDIANA, in ,,lumea libera”, unde lucreaza pentru CIA, la Europa Libera – dupa instruirea din SUA, si returnat in tara, in 1990, pentru ,,democratizare… capitalista”. Asa au venit unii, in 1945, de la MOSCOVA, tot pentru ,,democratizare… populara”). Susnumitul, intr-o scrisoare de la inceput de an, se adreseaza Ministrului Mediului (cealalta ,,ramura” a fostului imperiu) si ,,unge” furtul de lemn in favoarea austriecilor. Cvasitotalitatea actiunilor MAE sunt ,,comandate”, in principal, de entitati statale straine. La inceputul anilor ’90 au fost rusii, iar dupa anii 2006, ,,partenerii strategici”. Un eminent ambasador spunea ca si ,,potarul” unei anumite ambasade ,,da indicatii pretioase” catre MAE, care sunt ,,executate intocmai si la timp”. In 99% din cazuri, ,,indicatiile” nu privesc interesele fundamentale ale ROMANIEI, ,,ministru” fiind o sluga de slaba calitate.

Un caz particular este un ministru. ,,adus” in MAE, ca referent, de NASTASE, in 1996, ,,promovat” la cabinetul lui ANDREI PLESU, in 1998 ). ,,intamplator”, unul din fii unui fost ofiter (lt. col) de CL (,,carburanti-lubrefianti”) , dintr-un comandament central al M.Ap.N., de pe vremea ,,raposatului”. In 1998, la intrarea ,,pe piata” a LUKOIL ( firma ,,de acoperire” a GRU). tatal, a fost printre primii recrutati, ca director,pentru punerea pe picioare a afacerii, in ROMANIA. Interesant, pentru cei care trebuie sa-si puna intrebari, potrivit ,,vorbelor” din ,,STARTEGIE…”, este faptul ca, dupa ce LUKOIL a ,,preluat”, in Fr. RUSA, aproape gratis statiile ROYAL DUTCH SHELL, in primavara lui 2022, acum urmeaza ,,sa predea” statiile LUKOIL din ROMANIA catre aceeasi multinationala anglo-olandeza, cu sediul in LONDRA (ramura olandeza, cu sediul la HAGA). Oare care o fi targul? Daca aveti curiozitatea de a-i citi CV-ul, o sa constatati ca, de ,,mic”, a fost ,,destinat” sa ocupe functii in MAE si la nivel EUROPEAN. Este greu de spus, daca printre atatea preocupari ,,stiintifice”. a mai avut timp sa se ocupe de slujba (TITULESCU era ,,nimic” pe langa ,,geniul” lui). Procesul de la HAGA, cu UCRAINA, la ,,plasat pe orbita”, in fapt, reprezenta interesele rusesti contra UCRAINEI, dupa 34 de runde de ,,negocieri” sabotate de KIEV. De numele lui este legat si un alt proces, judecat in strainatate, in care LUKOIL era acuzta de evaziune fiscala, ,,inchis” in 2016 , firma fiind declarata ,,curata”( -poate isi aminteste ANAF-ul acum). Cei care nu sunt ,,orbi”, ar trebui sa vada un anumit ,,sablon” folosit de mii de ani intr-un anumit domeniu.

Sa nu uitam ca pe acelasi ,,post”, a fost unul ,,UNGUREAN”, ,,intrat” in MAE, tot in 1998, tot ,,pe mana” lui PLESU si care ,,incurca tatele de la care se adapa”, una fiind austriaca. ,,Nevasta”, de profesie medic anestezist si administrator la o firma, subsidiara a OMV, avea grija de ,,sanatatea” celor din firma ,,mama”, bineinteles ,,pe gratis”. Gurile rele spuneau ca avea si alte ,,inclinatii”, consoarta fiind/era mai mult pe la LONDRA. In aceste zile, in ,,cercurile greco-fanariote” bucurestene (ne)informate se vorbea ca una din cerintele austriece, catre COTROCENI, era ca postul de prim-ministru sa-l ,,ocupe” UNGUREANU. Opinia publica romanesca asteapta si un alt ,,exemplu” privind TARILE DE JOS, ale carei interese ,,navale” sunt reprezentate la BUCURESTI (ca doar nu la CUCA MACAII) de un fost sef al DGIA (acesta a intrat ,,in paine” pe mana lui PETROV). NIMIC NU ESTE INTAMPLATOR.

Ca o ultima observatie la MAE, este recenta lege a minoritatilor ucrainiene, unde s-a dovedit impotenta acestei institutii, de 32 de ani, fara ,,utilitate publica”. Daca arogantul sef MAE, voia sa comunice ceva romanilor, trebuia sa spuna numarul etnicilor romani mobilizati in ARMATA UCRAINIANA, si cati dintre acestia au murit pentru o cauza care nu le apartine. Din informatiile oficiale rezulta ca un numar de aprox. 5000 de cetateni ucrainieni (efectivul unei bg) au ,,dezertat” in ROMANIA, dupa declararea mobilizarii generale. Zilele trecute – 18.01.2023 – un post Tv. romanesc a inceput sa prezinte atrocitatile si discriminarile la care este supusa etnia romaneasca si biserica ei, de catre autoritatile ucrainiene. Acest comportament are aspectul de politica de stat. Ceea ce se intampla in UCRAINA, in aceste zile, se aseamana cu epurarile etnice din anii ’90, din fosta YUGOSLAVIE. In acest caz, ma intreb unde sunt institutiile europene? EXISTA IN CONTEXTUL UCRAINIAN, SAU GUNOIUL SE ASCUNDE ,,SUB PRES”?

La granita R. MOLDOVA cu UCRAINA se dau ,,spagi grase”, de catre tinerii etnici romani care vor sa acorde/lase etnicilor ucrainieni ,,onoarea” de a-si apara TARA de rusi. Chestiune care nu ii priveste. Fuga acestora a fost/este, in special, pe directa muntilor MARAMURESULUI. Multi tineri au murit in aceasta ,,evadare”. Oficial, nimeni nu spune care este statutul acestor etnici romani in ROMANIA, si ar fi interesant de aflat. ESTE O INTREBARE PUBLICA, LA CARE AROGANTUL POATE RASPUNDE INTRE UN TRABUC SI UN PAHAR DE WHISKY (vezi petrecerea lui ORBAN, din ,,pandemie”).

Dupa ,,prestatie”, MAE poate fi inlocuit, fara regrete, de BOR, care are deja reprezentante in strainatate, din EUROPA pana in cele doua AMERICI, care se intretin din banii lor. Patriarhul DANIEL, a carui competenta in domeniul diplomatic nu se compara cu cea a inganfatului ministru, poate asigura mult mai multa prestanta TARII. Vom face importante economii la bugetul de stat si scapam si de mai multe ,,cartite” care ,,presteaza” pentru entitati straine de interesele ROMANIEI. Zilele trecute Guvernul a aprobat lucrari de mentenanta la ,,CANAL”. Cred ca poate face economii daca ii trece ,,in productie” pe slujbasii MAE.

ATITUDINEA UCRAINEI FATA DE ROMANIA

DE CE FAC UCRAINIENII ASA? Raspunsul este simplu. CA POT. Ii doare ,,in c…r” de ROMANIA si de MAE. ,,EI” sunt constienti ca in actualul conflict sunt ,,vioara intai” pentru apararea intereselor SUA impotriva Fr. RUSA, iar noi suntem ,,angajatii” americanilor, deci ai lor. Dupa recenta vizita la WASHINGTON DC, cred ca KULEBA, care s-a tot plimbat pe la BUCURESTI, raspunde, de forma, la telefonul lui AURESCU, invitandu-l la ,,consultari” (ca si in cazul BASTROE, navei ROSTOK si delimitarii platoului continental), consultari care se vor finaliza la ,,Sfantul Asteapta”. ZELENSKI ,,discuta” cu IOHANIS si cere ,,pusti”, conform indicatiilor Departamentului de Stat al SUA. ZELENSCHI ESTE DESTEPT, APARA INTERESELE TARII LUI, S-A IMBRACAT, IN TOATA VIZITA, INTR-O TINUTA MILITARA, SIMPLA , CU UN SINGUR ACCESORIU – O STEMA. A UCRAINEI. FRUMOS MESAJ. Nu intamplator ZELENSCHI a facut ,,popas” la VARSOVIA, dupa ,,baia de multime” din Congresul american, si nu la BUCURESTI.

ROMANIA este pe locul patru in tranzitul NATO catre teatrul de razboi, iar pentru 2023 sunt incheiate deja ,,intelegeri” (nu cred ca si contracte, in numele ,,solidaritati”) pentru furnizarea de furnituri militare UCRAINEI. Aici nu mai adaugam ajutorul umanitar acordat refugiatilor (bani provenind din taxele si impozitele romanilor), care depaseste voloarea sumelor acordate propriilor cetateni. Nu cred ca ROMANIA va recupera acesti bani, pentru ca sloganul este ,,solidaritate”. Pe polonezi i-a ,,durut la palarie” si i-au pus pe ucrainieni sa platesca.

Recent, POLONIA, a luat o atitudine dura privind ,,omagierea” de catre ZELENSCHI si a ,,puterii” de la KIEV, pe 01.01.2023, a controversatului STEPAN BANDERA (vezi articolul despre UCRAINA), etnic ucrainian, responsabil (nu numai) de MASACRU DE LA VOLANIA, unde au fost ucisi peste 100.000 de civili minoritari, de pe teritoriul considerat ucrainian, din care marea majoritate erau polonezi. Nu stim daca printre ei au fost si romani, ca la ,,FANTANA ALBA” (aprox. 4000 de morti). ASASINII AU FOST DENUMITI ,,TRUPE SOVIETICE”. OARE? A fost, in fapt, o epurare etnica. Este clar ca, pentru viitor, POLONIA isi va schimba ,,pozitia” incet, incet fata de vecinul fatarnic, iar SUA nu va avea ce sa faca. Conducerea poloneza nu ,,seamana” cu conducerea de pe malul Dambovitei. Vom trai si vom vedea. Deocamdata problema lor sunt rusii, pe care vor sa-i vada ,,in genunchi”. AU SI DE CE.

CE FAC/STIU CEILALTI ,,DEMNITARI” (termen discutabil…) AI STATULUI ?

Exemplul ,,sefului” este urmat si de ceilalti ,,demnitari” din functii de demnitate publica (99% analfabeti functionali), care ar trebui sa puna in aplicare acest document. Din ce vedem, cei mai multi, daca nu toti, nici macar nu l-au citit si cred ca nici nu stiu de existenta lui (poate se gaseste vreun ziarist sa-i intrebe). Ma refer, in special, la cei care se ocupa de economie, energie, sanatate, munca si, mai nou, aparare. Nici macar cea care a ,,scris” ,,ROMANIA (NE)EDUCATA”, parte din ,,STRATEGIE”, si acum se ,,ocupa” de ,,educatie”. Nici cei de la ,,servicii”, care au un capitol distinct, nu aplica cele scrise, se ,,vad” rezultatele in decaderea continua a TARII. Ultimul exemplu este esecul SCHENGHEN. Probabil, lucreaza pentru ,,partenerii strategici”, dar pe banii contribuabilului roman. Suntem ,,solidari „, de la ,,lupta” impotriva terorismului, care un ne priveste direct, la ,,solidaritate” cu UCRAINA, in razboi cu Fr. RUSA.

STRATEGIA enunta la CAP. 1, pct.1.2 ca obiectiv ,,… asigura securitatea si prosperitatea propriilor cetateni”, care este ignorat de toata ,,clasa politica”. Rezultatul este ca suntem pe locul doi in lume la mortalitate -1526, dupa SERBIA – 1639, dar inaintea UCRAINEI – 1377 si Fr. RUSE- 1336, care sunt in razboi (sursa: CIA – THE WORLD FACTBOOK). Statistica consemneaza, la sfarsitul acestui an, ca speranta de viata, in ROMANIA, scade la nivelul din urma cu 14 ani, cauza fiind conditiile de trai, alimentatia si sistemul de sanatate publica, pe langa toate celelalte aspecte de care ar trebui sa se ,,ocupe” STATUL ROMAN. La toate acestea se adauga migratia, singura care creste cu aproximativ 30 de persoane la mia de locuitori. Pe langa toate acestea se adauga imbatranirea demografica – 123,6 varstnici la 100 tineri sub 15 ani (sursa” INS). Romanii nu mai vor in TARA lor, iar cei care ,,vor” mor din cauza ,,(ne) grijii” STATULUI.

In CAP. 3 se incearca ,,Evaluarea mediului de securitate”, unde este anticipata ,,criza energetica” (pct. 77), iar institutiile care ar fi trebuit sa o previna, din contra au amplificat-o prin ,,liberalizari” (ORBAN-CATU ), inchideri de termocentrale, ,,talpi” puse cetatenilor in a-si dezvolta propriile resurse energetice. Nu se anticipeaza posibilitatea unui conflict mondial intre ,,taberele actuale” (pct. 91). Se aminteste, in mod general, posibilitatea amenintarilor in estul EUROPEI (pct. 102) si a unui pericol din partea Fr. RUSE, dar se greseste ,,directia” (pct. 104) care nu ,,vine” din MAREA NEAGRA, ci terestru, actiunile ruse pe mare fiind ,,de sprijin”. MAREA NEAGRA A DEVENIT ,,MICA” DATORITA DEZVOLTARII TEHNOLOGIILOR MILITARE.

SUNT REZULTATE POZITIVE CA URMARE A ,,STRATEGIEI…”?

NU, cu o exceptie. Exceptia este alocarea a 2% din PIB pentru aparare. In rest, si acest document reprezinta ,,VORBE GOALE” ale unui ,,GUNOI POLITIC” de joasa speta. Un exemplu este acela de ,,targuire”. Le-a trebuit 6 luni sa stabileasca cu cat vor creste pensiile romanilor. Si acolo si-au batut joc de o singura categorie de romani- MILITARII. TARA, probabil, va fi aparata de americani/NATO, care vor conduce ,,gunoiul politic” pe front. Razboiul ne ,,bate la usa” (vina ne apartine), intr-un interval de 1-2 ani, daca nu mai devreme, si atunci nu se stie daca ,,partenerul strategic” nu va avea alta ,,agenda”, iar daca NATO va mai exista ca entitate. In Cap. 5 al ,,ilustrului” document, denumit ,,DIRECTII DE ACTIUNE”, nimic nu este ,,tradus” in practica, de la cea (pct. 51.1) ,,Diplomatica”, unde vedeti si singuri ,,succesurile” si modul cum ,,vecinii”, incepand cu ungurii, mai indepartatii austrieci si ,,nejutoratii” ucrainieni, si-au batut joc de noi, inca din anii ’90.

Punctul 51.2 ,,Dimensiunea de aparare”, la aliniatul 3, se prevede ,,ASIGURAREA RESURSEI UMANE” necesare sistemului national de aparare si pregatirea acesteia. Asa de ,,bine” a fost indeplinit acest deziderat incat, in primele 9 luni ale anului 2022, si-au dat demisia peste 2000 de militari tineri, numarul depasind de 4 ori numarul plecarilor voluntare din 2020 (500), la un efectiv apropiat de 70.000, de cand ,,se aplica” ,,STATEGIA”. La acest ,,minus” trebuie adunati si cei care s-au pensionat (sau si-au depus rapoartele), dupa inceputul ,,circului” cu pensiile militare, denumite de reprezentantii actiunilor subversive rusesti (si sunt multi, peste 80 % din ,,gunoiul politic”, la varf) ,,MASKIROVKA” – ,, pensii speciale„. Numarul lor, neoficial, este de peste 3500 (?), aprox. 7 % din efectivele ARMATEI NATIONALE. Nu se stie cine si cati le vor lua locul, dar formarea unui specialist dureaza peste 10 ani, pe care, se pare, nu o sa-i mai avem. In ROMANIA, militarii straini prezenti primesc o alocatie de hrana mult mai mare decat cei romani, nu mai vorbim de solde, asigurari de sanatate, credite subventionate, pensii etc. Un tanar militar roman, ca sa-si cumpere un apartament, trebuie sa munceasca peste o suta de ani, fara sa manance si sa-si intretina familia. NU ESTE O FIGURA DE STIL, ESTE REALITATE. Functiile din care pleaca sunt esentiale pentru buna functionare a ARMATEI, acestia fiind specialisti din sectoare cheie. Se pleaca, prin pensionare, din functiile de ,,comanda”, unde un ofiter se ,,formeaza” in peste 20 de ani. In aceste zile, dupa 5 ani, si-au amintit de ,,militari”, si au marit soldele de grad. Pe cele de ,,functie”, probabil … la ,,Anu’ si La multi ani”. Moralul miltarilor este grav afectat, marea majoritate fiind ,,scarbiti” de ceea ce se intampla in sistem. Multi vorbesc deschis despre acest lucru. Cred ca rapoartele contrainformatiilor sunt ,,pline” de aceste lucruri, dar este un dialog al surzilor.

Un domeniul grav afectat este cel al asigurarii medicale, la pace si razboi. Se pleaca ,,pe capete” din personalul militar si civil calificat din Spitalele Militare de la CRAIOVA, la IASI, si nu exista resursa umana care sa inlocuiasca ,,pierderile”. Resursa umana civila, cu pregatire medie, care ar putea fi angajata, este de un nivel mediocru (expresia unui doctor ,,vai de mama lor”). Pe langa faptul ca sunt slabi, nici nu pot fi angajati, pentru ca avem o legislatie tot ,,vai de mama ei”. De remarcat ca Spitalele Militare au fost modernizate, s-a cumparat aparatura de ultima generatie, dar nu va avea cine sa o deserveasca. De asemenea, ele nu primesc ,,rezidenti”, ceea ar fi un ajutor pentru ele, cu toate ca legislatia nu interzice acest lucru, in anumite conditii.

La fel este si la atragerea resursei umane in sistem. Chestiunea este cunoscuta de la ministru in ,,sus”, dar lucrurile ,,nu se misca”. OARE CE SE ASTEAPTA? Cumparam tehnica, dar, in mod sigur, nu va avea cine sa o deserveasca. Dupa ultimele propuneri legislative, cred ca putem pune ,,cruce” unei ARMATE MODERNE, cu personal inalt calificat, care sa contribuie la descurajarea unui eventual agresor. Un militar cu functie ,,mare”, cu ,,raport de pensionare inaintat”, spune ca, citez: ,,… ARMATA NU ISI VA PUTEA INDEPLINII MENIREA DE A APARA TARA„. Peste nu mai mult de 15-30 de ani, cand actualii parteneri o sa fie ocupati in alte parti ale lumii, o sa fim ,,cu nadragii in vine”. NU REUSIM, CA TARA, SA TINEM ,,PASUL” CU VREMURILE.

AVEM O STRATEGIE IN ACTUALUL RAZBOI?

Raspunsul este unul singur – ,,NU”. ,,Jucam” in acest razboi, sprijinind UCRAINA (discutabil daca ii sprijinim pe ,,ucrainieni”), dupa ,,ureche”, ,,partitura” este ,,scrisa” de SUA. Aceeasi dupa care ,,danseaza” si NATO. Spre deosebire de NATO, care este o organizatie aparuta in anii ’50 si care, probabil, peste alti 30-50 de ani, va fi o amintire, ROMANIA este o TARA, care nu are unde ,,se duce”. Daca nu suntem ,,orbi”, ar trebui sa vedem ,,miscarile” tarilor fondatoare ale NATO, incepand cu GERMANIA, cu un program de inarmare, individual, de peste 100 miliarde euro, precum si atitudinea FRANTEI, dupa ,,sutul in fund” primit de la SUA, dupa AUKUS, in toamna lui 2021. Riscam, a nu stiu cata oara, sa fim in bataia vremurilor si a ,,puterilor” lumii, care ne vor ,,vinde” in functie de interese.

In acest context, pentru cei care, ,,la vedere”, conduc TARA, vreau sa le spun (nu sa le reamintesc, pentru ca multi nu stiu) cele scrise de un roman destept: ,,Istoria neamului romanesc e alcatuita din atata sange si atat nenoroc datorita, in primul rand, incapatanarii OCCIDENTULUI de a vedea dincotro vine primejdia. Istoria se face in APUS fara NOI, dar datorita sangelui nostru.” (MIRCEA ELIADE – ..Cadere in istorie”). La acest citat, vreau sa adaug replica lui AMZA PELLEA, interpretul lui ,,MIHAI VITEAZU”, in filmul cu acelasi nume, adresandu-se reprezentantului unei puteri imperiale: ,,SUNTETI PREA MARI SI PREA PUTERNICI, CA SA VA TINETI CUVANTUL SPUS…”.

CE AR TREBUI SA FACEM ?

In primul rand SA GANDIM, mai mult decat ,,lungimea nasului”, pe termen mediu si lung, o ,,STRATEGIE NATIONALA” dedicata doar pozitiei geo-strategice a ROMANIEI, in afara actualei aliante militare. Asta inseamna ca ,,STRATEGIA NATIONALA…” sa fie structurata in doua parti. ,,UNA” care sa prevada actiunea TARII in conformitate cu aliantele si tratatele incheiate, si ,,UNA”, de ,,criza”, in afara acestor aliante care, la un moment dat, nu vor fi viabile (nu conteaza motivele). Istoria acestui popor ne invata ca, ,,mai marii lumii”, dupa ce ,,se bateau”, de regula, intre ei, ,,decontau” pierderile pe ,,spinarea” romanilor. Ori ne ocupau in scop de jaf, ori ne luau parti din teritoriu, ori ne foloseau impotriva inamicului de moment, cu care ,,cadeau la pace”. Situatia geo-politica actuala are multe similitudini cu ceea ce am mai trait de-alungul veacurilor si, se pare, nu am invatat nimic.

O SCURTA ANALIZA A MEDIULUI DE SECURITATE DE LA GRANITELE ROMANIEI (mai multe scenarii posibile)

A. UNGARIA si BULGARIA

La timpul prezent, ROMANIA, in afara faptului ca face parte din NATO si UE, nu are in jurul ei decat potentiali inamici, unii dintre ei ,,colegi” in aceleasi aliante. Daca NATO va suferi un colaps, este posibil ca fostii ,,colegi”, in conditii potrivite, sa revendice ,,cate ceva”, teritorial, de la aceasta TARA. Aici putem numi UNGARIA care face acest lucru, acum, pe ,,fata”, si BULGARIA, in ascuns, in asteptarea un moment favorabil, unor revendicari teritoriale (are experienta istorica). Acum, bulgarii au mari nemultumiri privind crearea tandemului romano-bulgar, si vor sa scape de acest ,,jug”. Deja joaca separat in procesul SCHENGEN. Ambele tari sunt favorabile Fr. RUSE, UNGARIA ,,oficios”, iar BULGARIA ,,pe scuns”. Nu trebuie uitat ca, la un moment dat, se dorea ca BULGARIA sa devina a 16 republica a decedatei URSS.

B. UCRAINA

UCRAINA, pe langa incercarile de asimilare fortata a minoritatii romane de pe propriu teritoriu, si negarii istoriei ei recente, de constituire ca ,,STAT”, ,,arunca” priviri catre MOLDOVA de dincolo si dincoace de PRUT, pentru o eventuala ,,alipire”. Nu trebuie uitat jocul ucrainian pro-rus, in situatia din TRANSNISTRIA, si nici actiunile anti-romanesti ale ucrainienilor, dupa 1917, inclusiv ,,intelegerea” care ne costa si acum, cu un prim-ministru de atunci, AVERESCU. In 1997, sub ,,presiunea”(?) aderarii la NATO (noua ani mai tarziu), ,,zice” fostul Presedinte CONSTANTINESCU, zis ,,TAPU”, dar, in fapt, la ,,sugestia” lui SILVIU BRUCAN-BRUKNER, si pe mana lui ADRIAN SEVERIN-SKOSNIK (atunci ,,mare scula” la MAE), agenti, probabil, in solda KGB (BRUCAN, si al vechiului NKVD), ROMANIA, prin Tratatul din 3 mai 1997, recunoaste dreptul de succesiune a UCRAINEI asupra unor teritorii romanesti luate prin forta de fosta URSS, in 1940, prin PACTUL RIBBENTROP-MOLOTOV. Aceasta ,,recunoastere” reprezinta o victorie a RUSILOR impotriva ROMANIEI. UCRAINA a fost doar la ,,primire”. Acum, datele ,,problemei” s-au schimbat, multe vor depinde de cum se va termina acest razboi. ,,Tratatul” reprezinta cea mai mare TRADARE NATIONALA a intereselor fundamentale ale romanilor, din ultimele doua milenii, pe timp de pace. Cedarea s-a facut nu in conditii de razboi. Ce merita indivizii de mai sus? Aici puteti sa-l adaugati si pe TALPES, atunci un ,,neavenit” la comanda SIE, acum, ,,mare strateg” pe la anumite televiziuni (nu intamplator).

In functie de ,,mersul razboiului”, daca rezultatul va fi favorabil, UCRAINA va reprezenta o MARE PUTERE REGIONALA, cu o ARMATA moderna, rodata in lupta si dotata corespunzator, comparabila cu TURCIA. Acest posibil rezultat, adaugat la ,,comportamentul” conducerii lor atat pe plan intern, cat si in relatiile cu vecinii, ne vor aduce mari necazuri.

Este de asteptat ca intr-un astfel de caz, SUA sa nu-i mai poata tine in frau, sau sa aiba alte interese. Avem exemplele recente din IRAK si AFGANISTAN. Daca republicanii, la viitoarele alegeri, vor castiga, interesul SUA in zona va scadea. Acum, majoritatea republicana din Congres, este impotriva continuarii finantarii UCRAINEI.

Acest ,,scenariu” poate sa aiba si o ,,alta fata” daca SUA, facand bilantul cheltuielilor facute si a eventualelor pierderi suferite la nivel strategic si de imagine, pot sa abandoneze ,,meciul in prelungiri” si sa ii lase pe ucrainieni sa se descurce singuri. O reeditare a finalului razboiului din VIETNAM, cu decolarea elicopterului de pe acoperisul ambasadei, fapt reeditat, 50 de ani mai tarziu, la KABUL, dar cu imaginea unui avion. In acest caz ramanem ,,fata in fata” cu Fr. RUSA, in plin avant ofensiv.

C. SERBIA

SARBII, care au fost ,,parte” la lovitura de stat din ’89, vor si ei asimilarea minoritatii romane si, eventual, o parte a BANATULUI. TITO, in intalnirea de la VARSET, din 24 august 1968, cu CEAUSESCU, secondat de BOTNARAS (ceilalti membri ai CC, romani, nici macar nu au fost informati – stia CEAUSESCU de ce), a refuzat, cu subiect si predicat, sa ajute ROMANIA, in cazul unei invazii a URSS. Atunci CEAUSESCU era convins ca in cazul unei invazii, ARMATA ROMANA o sa fie coplesita de URSS si i-a cerut lui TITO, posibilitatea ca ARMATA sa se retraga in SERBIA. TITO a acceptat, dar …ARMATA ROMANA sa fie dezarmata. In fapt, TITO ne oferea ,,AZIL” (afirmatia apartine lui CEAUSESCU). Daca atunci sarbii s-au comportat asa, cum credem ca se vor comporta acum, cand sunt ,,prieteni” cu rusii? Aici nu trebiuie uitata contributia lui CONSTATINESCU, cu gandire mai mica decat propriu nas, cand a aprobat ,,de la mamica lui ” si a lui TALPES, la 24 martie 1999 (aprobarea Parlamentului a venit la o luna de la atac, in 22 aprilie 1999), survolul NATO si atacarea SERBIEI. CE A CASTIGAT ROMANIA ATUNCI? ,,PRAFUL DE PE TOBA”. IN NATO NE-AU PRIMIT DUPA 5 (CINCI) ANI. ,,PENTRU ,,PRIMIRE” AM MAI ,,DAT”, IAR EI AU ,,LUAT” CATE CEVA DE PRIN ,,CASA”.

D. Fr.RUSA

In ipoteza ca Fr.RUSA iese castigatoare in razboiul actual, si ,,elimina” conducerea actuala de la KIEV, avem toate sansele sa ii avem (din nou) vecini, ca in 1914 si 1940, iar consecintele nu se vor lasa asteptate. Fr. RUSA se va razbuna pe ROMANIA pentru contributia pe care am avut-o la sprijinirea actiunilor SUA in UCRAINA. Iesirea ,,castigatoare” a Fr. RUSA in acest razboi, intr-un anumit context geo-politic (de exemplu: o intelegere, neutralitate, contra CHINEI), poate sa se faca cu acordul SUA. ,,Oalele sparte”, din acest ipotetic acord, vor fi platite si de ROMANIA, cum de fapt am mai platit de vreo 300 de ani cel putin, de la batalia din 1711, de la STANILESTI, de cand ii avem ,,vecini” pe rusii pusi pe capatuiala.

Publicatia media ,,PRAVDA.ru”, zilele trecute, publica, deloc intamplator, o asa zisa ,,analiza” dintr- o platforma media, din indepartatul LIBAN (probabil, sponsorizata de SVR-ul rusesc), in care ne anunta ca ROMANIA se afla pe o ,,lista”, alaturi de alte trei state din zona UCRAINEI: – POLONIA, LITUANIA si FINLANDA, care ,,ar putea sa dispara” in conflictul (prin interpusi) intre RUSIA si occidentul condus de SUA. Decidentii romani vor fi citit?

CE AR TREBUI SA FACEM IN A CONTRACARA MATERIALIZAREA UNUIA DINTE SCENARII ?

Raspunsul, teoretic, la aceste amenintari nu este greu de imaginat. In istoria sec.XX, intre cele doua razboaie mondiale, intodeauna am fost nevoiti sa facem planuri de aparare, impotriva atacului a trei dintre vecini, din directii diferite. Premergator celor doua conflagratii, am avut ,,ceva planuri”, dar nu au fost puse in practica, in special din cauza TRADARII ,,gunoiului politic”, al timpului si a incapacitatii conduceri militare (formate din ,,pupincuristi”) in luarea unor decizii ferme, care sa apere interesul national peste timp, chiar daca pierdeam batalia initiala.

Dupa 1965, singurii care au inteles acest lucru au fost CEAUSESCU si BOTNARAS. Cei doi, dar si MAURER, au stabilit clar inamicii potentiali, directiile de actiune, potentialul TARII de a se apara, si au intreprins masuri in consecinta. Acestea au vizat actiuni hotarate si clare, interne, prin pregatirea ARMATEI ROMANE, mobilizarea partiala a rezervistilor, participarea populatiei la aparare, prin constituirea ,,GARZILOR PATRIOTICE”, pregatirea teritoriului si economiei nationale. Pe plan extern, au ,,alarmat” toate puterile mondiale ale timpului, de la CHINA la SUA, care ne-au sprijinit si sustinut in actiunile impotriva URSS si a PACTULUI de la VARSOVIA. Aceste actiuni au avut succes, au descurajat URSS-ul sa ne atace si ne-au aratat ca nu avem ,,prieteni printre vecini”.

FINAL

Dupa cele prezentate mai sus, ne dam seama ca ,,marja” de manevra a ROMANIEI, in actualele conditii, este redusa, dar nu imposibila. Totul depinde de CONDUCEREA STATULUI si de cat de constienta este aceasta de pericolele care pandesc insasi existenta STATULUI ROMN UNITAR, definit in 1918. Din pacate, in aceste timpuri, avem o singura persoana la ,,varf” (cel putin eu nu stiu altii, poate ii stiti dvs.) care ,,pricepe” ce semnifica cuvantul ,,STRATEGIE”, si ce ar trebui facut pentru traducerea acesteia in MASURI pentru APARAREA TARII. Intamplator sau nu, acesta provine dintr-o provincie istorica care a dat multi oameni dedicati tarii lor. Ar trebui sa-si schimbe ,,anturajul”. Vom trai si vom vedea. In rest, ,,TUFA DE VENETIA”.

CONCLUZII

Tinand cont de complexitatea subiectului, imi rezerv dreptul de a invita cititorul, de a gandi, analiza si a-si formula propriile concluzii despre viitorul TARII si a ceea ce se poate face pentru ca acesta sa fie asigurat. Cred ca trebuie inceput cu cernerea ,,gunoiului politic” si eliminarea prostilor si ,,leprelor”, care au alte interese, nu cele nationale. Va doresc succes!

Sa auzim numai de bine!

P.C.

Nu uitati, ceea ce cititi este un pamflet, iar coincidentele cu realitatea trecuta sau imediata, sunt pur intamplatoare. Daca cineva (persoana fizica/juridica etc.) s-a simtit jignit/a, imi cer scuze anticipat.

Sa va fie de folos!

Multumesc cititorilor! Va doresc tuturor sa ramaneti sanatosi si optimisti! Si, ca de obicei, imi cer scuze pentru eventualele greseli de redactare.

VA URMA PARTEA a II-a