STATUL PUTRED – partea a XXIII-a

,,FERESTRELE SPARTE ” ALE ROMANIEI SERVICII SECRETE – partea a IX-a

SERVICII SECRETE DEPARTAMENTALE

DIRECTIA GENERALA DE INFORMATII A APARARII – partea a II-a

EVOLUTIA SERVICIULUI DE INFORMATII SI CONTRAINFORMATII MILITARE IN PERIOADA DEMOBILIZARII SI UMILIRII ARMATEI ROMANE. TRADAREA ,,GUNOIULUI POLITIC”

DIN NOU DESPRE TRADARE. ARMATA ROMANA CASTIGA BATALIA, IAR ,,GUNOIUL POLITIC” O ,,VINDE”

Demobilizarea incepe, practic, imediat dupa semnarea la 24-26 noiembrie 1917 a ,,ARMISTITIULUI DE LA FOCSANI”. Despre cel care a determinat acest armistitiu, printr-o decizie luata de unul singur (exista suspiciuni ca a fost luata la ,,sugestia” GERMANIEI care isi ,,elibera ” trupele pentru frontul de vest, similar cu provocarea ,,revolutiei” bolsevice prin agentul german – LENIN), fara alte consultari, ,,imbrobodindu-l pe regele FERDINAND I, de altfel, un om ,,slab”, din toate punctele de vedere”, prim-ministrul Guvernului ROMAN – ION I.C. BRATIANU, seful Misiunii Militare FRANCEZE, generalul BERTHELOT, spune in amintirile lui ,,…fricosul si lasul BRATIANU, care s-a dezis de cele discutate in urma cu doua zile, in consiliul prezidat de REGE, unde nu s-a discutat de un armistitiu cu PUTERILE CENTRALE, reprezentate de GERMANIA…” Mai tarziu, BERTHELOT, in amintirile sale il numeste pe BRATIANU – ,,TRADATOR”, comparand acele vremuri cu ,,…un vant de abandon si tradare…”.

Din nou, ca si in prima partea a acestui serial, cand l-am numit pe ION BRATIANU (tatal lui ION I.C. BRATIANU) – TRADATOR, prin faptul ca si-a ,,vandut” DOMNUL, in persoana lui CUZA (CAROL I nu ajunge ,,intamplator” domnitor al ROMANIEI, prin el, GERMANIA controleaza gurile DUNARII), acelasi lucru il face si ,,FIUL”, cincizeci de ani mai tarziu, TRADAND cauza nationala si ROMANIA, in favoarea inamicului reprezentat de Puterile Centrale, in care ,,vioara intai” era GERMANIA. BRATIANU a fost ,,un pion otravit” pentru ROMANIA, asa cum a fost LENIN pentru RUSIA TARISTA. Faptele ne arata ca erau in ,,solda” aceleiasi tari: GERMANIA. Daca SUA nu intrau in razboiul european, PUTERILE CENTRALE ,,castigau” prima conflagratie mondiala si, probabil, acum vorbeam in alti termeni. Luari de pozitie asemanatoare au avut loc si din partea Tarilor Antantei, in special FRANTA SI MAREA BRITANIE, care il acuzau pe BRATIANU de TRADAREA intereselor aliantei si a tratatului semnat in august 1916. Prin acest ,,ARMISTITIU”, GERMANIA, care repezenta PUTERILE CENTRALE, cu toate ca a fost invinsa de ARMATA ROMANA in luptele din ,,TRIUNGHIUL MORTII”, reuseste sa ,,scoata” ROMANIA din razboi prin folosirea ,,pionului otravit”, ION I.C. BRATIANU, obiectivul strategic fiind atins, iar trupele germane mutate pe frontul de vest.

Nu trebuie uitat ca trupele americane ajung in FRANTA si intra in lupta, in vara anului 1918, cu un milion de soldati care, dupa 100 de zile de lupte, obliga Puterile CENTRALE sa ceara ele acum ARMISTITIU. TRADAREA lui BRATIANU si ,,defectarea” RUSIEI TARISTE, prin agentul german LENIN, au facut disponibile trupele Puterilor Centrale de pe frontul de est, care au fost mutate in FRANTA si care, fara interventia americana ajungeau la PARIS si incheiau razboiul. Cine nu stie, prin ,,defectarea” celor doi, BRATIANU si LENIN, germanii isi fac disponibile 44 de divizii pe care le transfera in vest, raportul de forte devenind astfel favorabil Puterilor Centrale. Acum, acestea au pe front 192 de divizii, iar Antanta doar 173. Cu aceste trupe proaspete si instruite, cu experienta de razboi, maresalul LUDENDORFF declanseaza ,,OPERATIUNEA MICHAEL” care, doar in 8 (opt) zile de ofensiva, face ca germanii sa avanseze spre vest 100 km, apropiindu-se de PARIS, care era in ,,bataia” artileriei germane.

Ca o paranteza, cred ca cei de o anumita orientare politica, cand fac apel la ,,marii liberali ”, reprezentati de familia BRATIANU, dupa ce se vor informa despre urmarile politice negative ale activitatii lor in conducerea ROMANIEI, fiind aproape permanent la putere (cu mici exceptii) si in functii de decizie politica, din care puteau sa faca lucruri bune pentru TARA, dar nu au facut (,,au tras sfori”), isi vor cauta alti ,,idoli”. Cititorul se poate informa singur despre realitatea istorica. Nu trebuie uitat nici cazul cand tot acest ,,mare om politic”, l-a numit (dupa ce tot el l-a reactivat) si mentinut in functie pe generalul ZOTTU, seful M.St.M, despre care stia ca a tradat la germani, iar consecintele tradarii au determinat aproape disparitia STATULUI ROMAN, iar sacrificiile lui ,,ION SI GHEORGHE”, taranul-soldat roman, au fost inutile.

Tot atunci ZOTTU, la decizia lui BRATIANU, a fost inlocuit, nu intamplator, cu generalul DUMITRU ILIESCU, descris de camarazii lui ca ,,….fara autoritate morala, fara calitati de ofiter de stat major si strateg”. Mai mult, ,,omul lui BRATIANU” (au facut studiile in aceeasi perioada, in FRANTA), in primele saptamani de razboi, cand M.C.G. era dislocat la PARIS, si-a adus amanta cu care locuia intr-un sat vecin, ca apoi sa o ,,o cazeze” in vagonul lui de comandament. Acest fapt la scandalizat si pe generalul BERTHELOT. In decembrie 1916, dupa dezastrul de la TURTUCAIA, ,,strategul lui BRATIANU” este inlocuit cu generalul CONSTANTIN PREZAN. Nu am citit/auzit ca vreun vlastar al acestei ,,ilustre” familii sa fi murit in razboi. In concluzie, ION I.C. BRATIANU, dupa faptele lui de dinainte si din timpul razboiului, a fost un TRADATOR/SOBOLAN, in ,,solda” GERMANIEI . Este demn de stiut si ,,amanuntul” ca aceasta ,,famile” a reprezentat coagularea ,,GUNOIULUI POLITIC” de la constituirea STATULUI ROMAN, pana in zilele noastre. De retinut, ca ,,lectie invatata”, ca inainte de numirea cuiva intr-o functie importanta, trebuie sa vedem daca a avut ,,sobolani” in familie, pentru ca ,,istoria se repeta la alt nivel”.

In concluzie, serviciul de informatii GERMAN, inca de la sfarsitul sec. XIX si inceputul sec. XX, a investit ,,cu folos” banii in doi TRADATORI care ii aduc victoria pe FRONTUL de EST. Iar istoriografia romanesca ii numeste pe cei doi ,,romanidin familia BRATIANU ,,mari oameni politici”. O ,,MARE GLUMA”, sa nu spun ,,PROSTIE”.

.

Drept urmare a acestei ,,TRADARI”, MARELE CARTIER GENERAL AL ARMATEI ROMANE, ordona demobilizarea celor mai combative si instruite mari unitati romanesti, cu o mare experienta in luptele cu armatele Puterilor Centrale, bazate pe contingentele din 1913-1916. Astfel, se destructureaza DIVIZIILE de la 11 la 15 INFANTERIE, DIVIZIILE 1 si 2 VANATORI DE MUNTE, mari unitati care au dus ,,greul” companiei din 1917. De remarcat, deloc intamplator, ca ,,la unitati” raman doar contingentele anilor 1917 si 1918, fara experienta in lupta si slab instruite.

SITUATIA TARANULUI -SOLDAT/OFITER ROMAN, DEMOBILIZAT

Dupa semnarea rusinoasei paci de la BUFTEA/BUCURESTI, la 7 mai 1918, demobilizarea ARMATEI ROMANE continua, iar din invingator al armatei germane, soldatul roman devine un ,,invins” al TRADARII clasei politice, ocupantul german din zona OLTENIEI, MUNTENIEI si BUCURESTIULUI, umilind militarul roman demobilizat. Astfel, Politia Militara Germana emite, la 24 martie/6 aprilie 1918, o ,,ordonanta” care interzice manifestarile populare de simpatie pentru ARMATA ROMANA, pe care le pedepseste cu amenda sau cu sase luni inchisoare, pedepsele putand fi cumulate.

Prefectul Politiei Bucurestiului, un roman devenit, ca atatia altii, sluga si ,,coada de topor” al ocupantului, publica la randul lui ,,o ordonanta” prin care interzice portul uniformelor militare romanesti si accesul militarilor romani in localurile publice si teatre/cinematografe. Se infiinteaza ,,BIROURI SPECIALE” unde militarul roman demobilizat trebuia sa se prezinte , sa fie luat in evidenta si sa-si predea uniforma. Multi nu au respectat aceasta ,,indicatie”, unii isi predau uniforma, dar taiata cu lama, iar altii au ignorat aceasta cerinta, pastrandu-le pentru ca, practic, daca le-ar fi predat erau in ,,c… gol”, nu aveau alte haine in care sa se imbrace. Asa i-a adus ,,GUNOIUL POLITIC” in care familia BRATIANU detinea primele ,,scaune”.

Nu trebuie sa uitam nici dramele personale ale militarilor demobilizati, intorsi in ,,zona ocupata” (OLTENIA si MUNTENIA), care si-au gasit locuintele distruse/devastate sau ,,ocupate” de soldatii straini, fara animale si alte mijloace de munca (care, pluguri etc), si care au fost rechizitionate de OCUPANT, transformat acum in ,,invingator”. De asemenea, unii nu si-au mai gasit familiile, sau le-au gasit destramate, sotiile ,,maritate” cu ,,ocupantul” sau cu ,,vecinul”, copiii risipiti pe la rude, si multe alte astfel de drame personale. Daca cineva crede ca ,,ocupantul”, in special german, s-a ,,cazat” la domeniul BRATIENILOR de la FLORICA, din STEFANESTII NOI, jud. ARGES, se inseala. ,,BOIERIMEA” si-a salvat ,,fundul, ca de atatea ori in istorie, pe spinarea ,,PROSTIMII” care, daca nu a murit sau schilodit pe front, i-a tinut si inca ii mai tine ,,in spate”.

LUCIDITATEA MARILOR CONDUCATORI MILITARI AI VREMII. ,,CONSERVAREA” SECTIEI INFORMATII MILITARE

In acest context, generalul de divizie CONSTANTIN CRISTESCU (fostul comandant al ARMATEI I ROMANE la MARASESTI, inlocuit de la comanda de ION I.C. BRATIANU, cu generalul EREMIA GRIGORESCU, sub pretextul neintelegerilor cu rusii de pe front, reprezentati de cdt. A 1 RUSE, generalul ALEXANDR RAGOZA), intocmeste un RAPORT cu nr. 8120, pe care il inainteaza REGELUI FERDINAND I, despre situatia extrem de dificila a ARMATEI ROMANE dupa demobilizarea fortata, si ii propune caile de urmat pentru ca ARMATA ,,sa-si” conserve resursele umane si materiale prin eludarea prevederilor ,, PACII de la BUFTEA”.

Inainte de intocmirea acestui ,,RAPORT” catre REGE, seful de la acea vreme a SECTIEI a II-a INFORMATII, col. CONSTANTIN STEFANESCU AMZA, pe baza rapoartelor B.1 si B.2, inainteaza catre gen. CRISTESCU, un ,,RAPORT DE INFORMATII” privind ,,Situatia interna grava a armatei dupa demobilizare” si propune unele masuri de luat pentru intoxicarea cu informatii false a col. OTTO von BRANDENSTEIN – seful Misiunii Militare Germane, ,,cazat” la IASI. In acest document mai sunt scoase in evidenta urmatoarele date de interes: – masuri de ,,mascare” a infiintarii depozitelor de armament secrete, din zona libera a MOLDOVEI; – lipsa resurselor logistice si a hranei pentru trupa, cauza fiind rechizitiile armatei de ocupatie germane, si cum poate fi ameliorata aceasta situatie; – situatia pe contingente, arme si zone, din teritoriul ocupat, a ofiterilor, subofiterilor si trupei demobilizate; – starea de spirit si moralul scazut datorita deciziilor clasei politice, umilintele la care sunt supusi demobilizatii din partea fortelor de ocupatie si a ,,cozilor de topor” romanesti ; – ce materiale de razboi mai sunt disponibile, unde, mod de ,,conservare” a acestora fata de ocupant. Aceste informatii vor fi preluate in ,,RAPORTUL” gen. CRISTESCU care propune solutii concrete de ,,conservare” a ,,puterii militare” a tarii pentru viitor.

SITUATIA INFORMATIILOR SI CONTRAINFORMATIILOR MILITARE PE TIMPUL DEMOBILIZARII ARMATEI

In continutul acestui ,,RAPORT” al gen. CRISTESCU, au fost trecute si misiunile SECTIEI a II-a Informatii, structurata pe cele doua birouri : – B.1 INFORMATII si B.2 CONTRAINFORMATII SI CONTRASPIONAJ – care se refera la ,,culegerea informatiilor” despre ocupantul german, situatia unitatilor militare si de politie germane, dislocare, misiuni, efective, dotare, timpi de reactie etc. Pentru B.2 se stabilesc misiuni de cunoastere a starii reale a unitatilor militare romanesti, starea demobilizatilor, asigurarea contrainformativa a secretului infiintarii unor depozite secrete in ,,zona libera” din MOLDOVA, pentru depozitarea de armament, munitii, piese de artilerie, pe care germanii le voiau distruse/predate lor, mijloace logistice si sanitare, conservarea aviatiei, in special de recunoastere si conducerea focului de artilerie etc. Se intaresc masurile informative si contrainformative de-a lungul DUNARII si la MAREA NEAGRA, se repara si se pun in functiune navele atat fluviale, cat si cele maritime, care sunt pregatite pentru viitorul conflict.

Interesant este faptul ca acest RAPORT, luandu-se in considerare cazurile de TRADARE de pe tot parcursul razboiului, este cunoscut de un numar mic de ofiteri care trebuiau sa-l puna in ,,opera”, dar nu de politicieni si, mai ales, de BRATIANU, care este ,,dat la o parte” nu atat de REGE, ci de REGINA MARIA care se implica in limitarea dezastrului dat de ,,PACEA DE LA BUFTEA”. Despre RAPORT nu a stiut nici Ministru de Razboi din Guvernul MARGHILOMAN – CONSTANTIN HARJEU – fost militar devenit ,,om politic”, descris de CONSTANTIN ARGETOIANU ca ,,… un bleg, o stafie in doliu, infasurat de la crestet la calcaie in negru (isi pierduse sotia). Chiar cand vorbea, nu misca din nimic, nici din gura, nici din ochi, nici din maini… un sclerozat”. Cu un astfel de ,,ministru de razboi”, dorea ,,gunoiul politic” sa se faca ROMANIA MARE. JALNIC.

In august 1918, se infiinteaza patru posturi radio-gonio, destinate descoperirii celulelor de spionaj germane din teritoriul ,,liber” si ,,ocupat”, si anihilarea acestora. Se constituie o ,,CELULA” acoperita, de informatii, in cadrul ,,Biroului de legaturacu trupele Puterilor Centrale, care era subordonata B.1 din SECTIA a II-a Informatii, si care avea misiunea de a culege informatii despre ,,armatele dusmane acupante”, schimbarile in ordinea de bataie a acestora, deplasarile de trupe ale ocupantului prin OLTENIA si MUNTENIA, gradul de instruire, dotare, experienta de lupta, comandanti, asigurare logistica, incartiruiri, inclusiv ale ofiterilor care locuiau in locuinte particulare rechizitionate.

PREGATIRILE SERVICIULUI INFORMATII MILITARE PENTRU REMOBILIZAREA ARMATEI SI ELIBERAREA TRANSILVANIEI

Tot generalul CRISTESCU, impreuna cu conducerea SECTIEI a II-a INFORMATII, ia masuri pentru reorganizarea si intarirea cu personal si mijloace specifice a ,,SERVICIULUI DE INFORMATII” creat de francezi pentru TRANSILVANIA, care este inclus in organica B.1. In subordinea B.2 CONTRAINFORMATII SI CONTREASPIONAJ – a intrat un ,,serviciu” propriu de agenti care actionau atat in ARDEAL, cat si in BANAT, BUCOVINA, BASARABIA SI CADRILATER/DOBROGEA. La 12 iunie 1918, prin O.Z.U. nr. 191 – semnat de generalul CRISTESCU, care preconiza remobilizarea armatei si eliberarea TRANSILVANIEI, SECTIA a II-a INFORMATII se reorganizeaza in SECTIA a IV-a INFORMATII (la un moment dat a fost denumita si SECTIA a V-a INFORMATII si era inclusa in DIVIZIUNEA a II-a a M.St.M.). SECTIA a IV-a, condusa acum de colonelul CONSTANTIN BALACESCU, ramane cu aceeasi organizare, pe cele doua birouri principale.

B.1 INFORMATII – organizat pe 4 (patru) sub-birouri cu misiunea principala de culegere a informatiilor de interes despre ocupantul si viitorul inamic, reprezentat de trupele GERMANE in VEST, dar si informatii din EST- BASARABIA si SUD- DOBROGEA-CADRILATER. Biroul mai emitea si disemina catre factorii de conducere militari (se evita a se difuza informatii catre politicieni, cu exceptia cabinetul militar al REGELUI), un ,,BULETIN INFORMATIV PERIODIC”. Pentru pregatire informativa si contrainformativa a ofiterilor, personalul biroului face lunar cursuri de specialitate, accentul fiind pus pe ,,pastrarea secretului”. B.2 CONTRAINFORMATII SI CONTRASPIONAJ – era structurat pe 2( doua) sub-birouri. Sub-biroul 1 avea misiunea de a culege informatii prin agenti, iar sub-biroul 2 (doi) era specializat pe contrainformatiile interne din interiorul unitatilor si marilor unitati romanesti. Pe langa acestea mai functionau: – SERVICIUL COLUMBOFIL, care asigura ,,fuxul” informatiilor de la agenti catre ,,CENTRALA SERVICIULUI”; – SERVICIUL PROPAGANDA, cu misiunea de a contracara propaganda de razboi inamica si a intari moralul militarilor romani; si – SERVICIUL CENZURA, cu misiunea de a cenzura comunicarile scrise, in special scrisorile/cartile postale ale trupei catre apropiati/familii, din care se eliminau informatiile ,,sensibile/secrete”, si a intercepta scrisorile militarilor inamici pentu a culege din ele informatiile secrete de interes.

Nu vreau ca cititorul sa ramana confuz, privind diferitele denumiri pe care SERVICIUL DE INFORMATII MILITARE le are pe timpul acestei perioade, de la ,,demobilizare” la ,,remobilizare”. Denumirea serviciului difera, in primul rand ca ,,locatie”. Daca era in structura MARELUI CARTIER GENERAL, care a functionat pana la ,,demobilizare” si se reinfiinteaza pe timpul ,,remobilizarii”, continuand pana la finalul razboiului si in campania din UNGARIA, si care conducea actiunile militare pe front, in arhive gasim denumirea de BIROUL 2 INFORMATII. Acesta era organizat pe un sub-birou informatii si unul contrainformatii, la care se adauga BRIGADA SPECIALA PENTRU ACTIUNI INFORMATIVE (SPIONAJ) SI APARARAREA SPATELUI COMANDAMENTELOR MILITARE ROMANE DE PE FRONT (CONTRAINFORMATII SI CONTRASPIONAJ).

Marile unitati si unitati ale ARMATEI care nu erau angajate in luptele de pe front, ,,partea sedentara”, si care erau dislocate in garnizoanele existente ,,la pace”, unde se facea si instruirea trupelor noilor contingente, erau subordonate MARELUI STAT MAJOR. Acesta avea in organica SECTIA a II-a INFORMATII (la un moment dat denumita si SECTIA a IV-A sau SECTIA a V- a INFORMATII, incluse in DIVIZIUNEA a II-a a M.St.M.) organizata, dupa modelul francez, in cele doua birouri cu organizarea si misiunile prezentate mai sus. Aceste birouri aveau corespondenti denumiti, de regula, B.2 INFORMATII la nivelul brigazilor, diviziilor si celor doua armate. La nivelul unitatilor existau ofiteri/agenti de informatii si contrainformatii care isi trimiteau ,,RAPOARTELE DE INFORMATII” catre superiorii ierahici, dar aveau si misiunea de a consilia comandantii militari de la aceste esaloane, pe probleme specifice.

REMOBILIZAREA ARMATEI ROMANE. ELIBERAREA TRANSILVANIEI, BUCOVINEI SI BASARABIEI. ACTIUNILE SERVICIULUI DE INFORMATII MILITARE

ELIBERAREA TRANSILVANIEI

In timpul anilor 1918-1919, la ordinul sefului MARELUI STAT MAJOR – gen. CRISTESCU, SECTIA a II-a INFORMATII desfasoara intense activitati informative in cele trei provincii romanesti. In TRANSILVANIA, cu sprijinul SECTIEI MILITARE SECRETE DIN TRANSILVANIA, care avea ,,antene” in BANAT, BUCOVINA si orasele BRASOV, SIBIU, SUCEAVA, CERNAUTI si CHISINAU, iar apoi cu cel al BIROULUI DE INFORMATII AL SECTIEI MILITARE AL CONSILIULUI DILIGENT ROMAN care isi constituie un STAT MAJOR condus de maiorul ALEXANDRU VLAD, se culeg informatii despre unitatile maghiare nou constituite dupa ,,decesul” imperiului AUSTRO-UNGAR, la 3 noiembrie 1918.

,,Partea sedentara” a armatei, ramasa in vechiul regat si care nu participa la actiunile militare din TRANSILVANIA, era subordonata MARELUI STAT MAJOR, iar culegerea informatiilor de interes era in competenta SECTIEI a IV-a INFORMATII, organizata tot pe doua birouri. MORUZOV incearca, in acest context, infiintarea unui BIROU DE INFORMATII MIXT, format din militari si agenti de siguranta, civili, dar rezultatele obtinute sunt ,,NULE” si duc la desfiintarea ,,experimentului”.

Astfel, catre MARELE STAT MAJOR/ MARELE CARTIER GENERAL ROMAN, sunt transmise informatii privind inarmarea GARZILOR UNGURESTI, proaspat infiintate, cu armament ,,dat” de trupele franceze, in orasele: DEBRECEN, SALONTA, ORADEA, MISKOLC, KECSKEMET si SZEGED. Informatiile cuprind: – efective, experienta de lupta, armament, in special artilerie, comanda, dispunere in teren, planuri de actiune, construirea fortificatiilor de la CIUCEA. Prin SECTIA MILITARA SECRETA (S.M.S.) se planifica si executa sabotaje/atacuri asupra dispozitivului acestor ,,garzi” fie unguresti, fie secuiesti, pe tot cuprinsul TRANSILVANIEI. Aceste informatii sunt transmise prin linia de telegraf a S.M.S., al BIROULUI DE INFORMATII al GARZILOR NATIONALE, prin SERVICIUL COLUMBOFIL al B.1 si prin curieri.

Pe baza acestor informatii, ARMATA ROMANA se remobilizeaza la 28 octombrie/10 noiembrie 1918, avand in compunere: – 4 D. I, 2D. VM 1 Bg. ROSIORI, 6 Bt. Art. mixte, I Dn. autotunuri, 1 tren blindat si un Grup de aviatie. In total efectivele se ridica la 61.078 militari distribuiti in 69 batalioane, 32 escadroane, 44 baterii artilerie cu 176 tunuri. La aceste efective se vor adauga doua divizii ardelene, DIVIZIA 18 – comandata de gen. POP si DIVIZIA 16 – comandata de gen. HANZU. Efectivele provin din GARDA NATIONALA, cu fosti militari (peste 50.000) din armata fostului imperiu.

Cu aceste efective, ARMATA ROMANA incepe operatiunile de eliberare a TRANSILVANIEI, la 11 decembrie 1918, la cererea CONSILIULUI DIRIGENT si dupa semnarea de catre REGELE FREDINAND, la 11 decembrie 1918, a LEGII DE RATIFICARE A MARII UNIRI DE LA ALBA IULIA, votata in CAMERA DEPUTATILOR, prezidata de NICOLAE IORGA. SECTIA a II-a INFORMATII isi continua misiunile specifice in folosul trupelor romane pana cand acestea ating aliniamentul raului TISA.

ACTIUNI ALE SECTIEI a II-a INFORMATII, PE TERITORIUL UNGARIEI SI OCUPAREA CAPITALEI ACESTEI TARII, BUDAPESTA

Incepand cu anul 1919, si tinandu-se cont de evolutia si reactiile viitoare ale UNGARIEI, dispozitivul informativ al BIROURILOR 2 INFORMATII, din organica marilor unitati militare (M.U.) romanesti: D.1 si 16 I, D.1 si 2 V.M., D.2 Cv., D.18 I., Bg. 3 si 49 din D. 20I, ale S.M.S. si BIROULUI DE INFORMATII al CONSILIULUI DIRIGENT, isi ,,extind”, prin agenti si patrioti romani, actiunile informative si de cercetare inaintata, inclusiv prin folosirea GRUPULUI DE AVIATIE in ,,adancimeadispozitivului militar ungar care refuzase, la 3 mai 1919, demobilizarea. Astfel, MARELE CARTIER GENERAL ROMAN, primeste informatii detailate despre: – unitatile si M.U. unguresti, efective, ordine de bataie, nivelul de pregatire a comenzii, dotare in armament de infanterie, artilerie, aviatie etc, traseul si valoarea tactica a lucrarilor genistice executate in apropierea ,,liniei de demarcatie” si in adancime, concentrarile de trupe pe viitoarele directii preconizate de ofensiva catre EST. Efectivele Armatei ,,ROSII” UNGARE, evaluate la 90.000 militari, dotati corespunzator cu armament german si austriac, inclusiv aprox. 300 de piese de artlerie, din care 200 artilerie grea (peste 100 mm) de la fostele trupe comandate de feldmaresalul von MACKENSEN. Dintre acestea, 50.000 militari erau dispusi pe cele trei directii de ofensiva catre EST, iar aprox. 30-40.000, in restul teritoriului ungar.

De remarcat ca actiunile informative ale SECTIEI a II-a INFORMATII, sunt net superioare inceputului razboiului, in august 1916. In anii razboiului, informatiile militare romanesti au progresat enorm, inclusiv in plan contrainformativ, unde la inceput eram ,,ZERO”. Dar, din nou, este de remarcat obtuzitatea sau reaua vointa a ,,GUNOIULUI POLITIC” din Guvernul MARGHILOMAN care, nici in ceasul al doisprezecelea, nu a alocat suficiente resurse materiale/banesti si umane serviciului de informatii militare. Activitatea informativa s-a bazat pe patriotismul ofiterilor care au invatat ,,meserie dupa ureche” (ca lautarii) si prin contactele personale cu omologi francezi, rusi, germani, polonezi etc. si conducerii militare, precum si a ,,civililor” transformati in agenti de informatii, care si-au adus o contributie deosebita la succesele militare ale ARMATEI ROMANE, din toamna anului 1918 pana in anul 1920, cand ARMATA se retrage din BUDAPESTA si UNGARIA. Dupa parerea mea, prematur.

Nu exista un ,,MANUAL” de informatii sau contrainformatii/contraspionaj, ofiterii si agentii nu beneficiau de scolarizare intr-o ,,SCOALA” in care sa se predea astfel de cursuri. Metoda folosita era ,,vazand si facand” si ,,lectii invatate” de la cei cu ceva experienta, la cei nou veniti. La nivel ,,GUVERN”, nu exista o structura de centralizare a informatiilor, de evaluare si valorificare a acestora pentru promovarea intereselor national-statale. Guvernul nu stia ca, doar cu trei zile inainte de incheierea aliantei cu ANTANTA, pe 01 august 1916, RUSIA TARISTA si FRANTA au incheiat un ,,tratat” ,, pe spinarea ROMANIEI”, cu prevederi total opuse celor semnate, trei zile mai tarziu, cu toti membrii ANTANTEI – 04 august 1916.

La 23 iulie 1919, ungurii declanseaza ofensiva impotriva ARMATEI ROMANE, si pana la 30 iulie ating raul TISA, stabilind mici ,,capete de pod” pe directia EST. La 24 iulie, ARMATA ROMANA, dispusa intr-un dispozitiv ofensiv pe trei directii cu: – GRUPUL DE MANEVRA – comandat de gen. TRAIAN MOSOIU, avand in compunere D.1 si 6 I, D.1 V. M., D.2 Cv.; – GRUPUL DE SUD, la comanda caruia era gen. HOLBAN, compus din D.18 I (constituita din voluntari ardeleni), D.2 V.M. si Bg. 3 ROSIORI; – GRUPUL NORD – condus de gen. MIHAESCU, avand in subordine D.16 I si Bg. 49 din D.20 I., dupa oprirea ofensivei maghiare, trece la contraofensiva. Pana la 01 august, ARMATA ROMANA, inainteaza pe teritoriul UNGAR, produce dezorganizarea aproape totala a Armatei ,,ROSII” care se retrage in debandada, iar Guvernul BELA KUN demisioneaza. La 03 august, Bg. 4 ROSIORI/ D. 2 Cv., comandata de gen. RUSESCU GHEORGHE, intra si ocupa BUDAPESTA, trupele fiind cartiruite in cazarma ,,ARHIDUCELE JOSEPH”, iar D.2 VM. ocupa PESTA, inlaturand orice amenintare pentru trupele romane. Toata campania militara impotriva UNGARIEI a durat aproximativ 9 zile si a dus la capitularea acesteia.

Marti, 21.01.2020 (gasiti stirea in mass-media), un ,,mic fanariot si pseudoistoric” din Universitatea Bucuresti, a fost decorat de Presedintele UNGARIEI – JANOS ADER , ,, pentru activitatea deosebita”. Cu acest prilej, sus numitul presedinte, a uitat sa adauge ca ,,i-a dat medalia”, pentru ca pseudoistoricul a facut servicii (probabil, platite prin serv. de spionaj maghiar AVO) in favoarea si interesul maghiar, in bazinul DUNAREAN si impotriva apartenentei TRANSILVANIEI la ROMANIA, CA STAT NATIONAL. Nu stiu care este atitudinea studentilor vis-a-vis de acest pseudoprofesor, precum si fata de sacrificiile facute de ,,soldatul roman”, la 101 ani de la ,, MAREA UNIRE”. Ce nu a inteles ,,decoratul” este ca datorita acestor sacrificii preda el, acum, intr-o scoala romaneasca. Studentii sa nu uite ca editura la care publica ,,micul fanariot”, si care aduna un ,,grup de pseudointelectuali” cu atitudini vadite antiromanesti, este fosta EDITURA POLITICA, ,,furata” din patrimoniul statului/public, deloc intamplator, in decembrie 1989.

ACTIUNILE SERVICIULUI DE INFORMATII MILITARE IN BASARABIA

Dupa retragerea ARMATEI ROMANE in MOLDOVA, si pana in 1920, pe teritoriul BASARABIEI actioneaza informativ SERVICIUL SECRET DE INFORMATII AL ARMATEI ROMANE – SSIAR – cu sediul principal la CHISINAU si CENTRELE DE INFORMATII ,,B” si ,,H” ale M.St.M., BIROUL STATISTIC MILITAR CHISINAU, BIROURILE 2 INFORMATII din compunerea D.1 Cv., D.11 I., D.2 Cv. (mutata apoi pe frontul din TRANSILVANIA) si D.13 I. si ,,antenele” SERVICIULUI MILITAR SECRET din TRANSILVANIA, cu ,,o celula” la CHISINAU. La aceste structuri se adauga SERVICIUL DE CONTRAINFORMATII ROMANO-RUS, sub conducerea gen. NICOLAE CONDEESCU, care functioneaza pana la ,,defectarea” RUSIEI TARISTE. La aceste structuri se adauga si cooperarea cu SERVICIUL DE INFORMATII al ARMATEI POLONEZE, aflata deja in conflict cu ARMATA ROSIE si cea UCRAINIANA.

Activitatea informativa era impartita pe sectoare, adversar fiind serviciul, acum al ARMATEI ROSII – CEKA/G.P.U, care avea centre informative impotriva ARMATEI ROMANE. Aceste centre au fost dislocate in: – SOROCA – nr.1; HOTIN – nr.2; BALTI – nr.3; IASI – nr.4; CHISINAU – nr.5; ORHEI – nr.6; CETATEA ALBA – nr.7. Aceste ,,centre” trimiteau informatiile catre sediile CEKA/G.P.U din HARKOV, ODESSA I TIGHINA. De remarcat ca rusii deveniti sovietici, aveau ,,rezidente informative” in fiecare judet basarabian.

Dispozitivul informativ al ARMATEI ROMANE, prezentat mai sus, reuseste sa culeaga informatiile de interes despre trupele tariste, la care se adauga trupele ucrainienilor bolsevizati atat ca efective, dotare, comanda, cat si la intentiile acestora de a ocupa BASARABIA. Pe baza rapoartelor informative transmise de aceste structuri, lt.col. ION ANTONESCU elaboreaza ,,PLANUL DE OPERATII” al ARMATEI ROMANE, care se pune ,,in opera” la 2 ianuarie 1918. Inainte de declansarea ofensivei militare CONSILIUL DIRECTOR al BASARABIEI, care nu reusea sa controleze situatia din provincie, solicita la 22 decembrie 1917 ajutor militar REGATULUI ROMANIEI, prin Presedintele acestui CONSILIU – PANTELIMON ERHAN. Trecerea raului PRUT este asigurata de Bg.1 GRANICERI, dispozitivul militar fiind format din D.1 Cv., D.11 I., D.2 Cv., D.11 si D.13 I., iar la 13 ianuarie 1918, Bg.21 si Bg.22 I din D.11 I. intra in CHISINAU.

ACTIUNILE SERVICIULUI DE INFORMATII MILITARE IN BUCOVINA

Sarcina principala in culegerea de informatii din viitorul ,,Teatru de OPERATII”, revine BIROULUI 2 INFORMATII din structura D.8 I, comandata de gen. IACOB ZADIC (decedat in 1970, la 103 ani). Personalul biroului este ajutat de S.S.M. din TRANSILVANIA, care avea agenti, patrioti romani in SUCEAVA si CERNAUTI, precum si de militarii subunitatilor de graniceri si jandarmi aflati pe granita. La acestea se adauga informatiile despre ,,bandele” de ucrainieni inarmati, culese de la patriotii romani din zona si de la CONSILIUL NATIONAL ROMAN (C.N.R.) din BUCOVINA, in care erau si ofiteri romani care au fost in armata AUSTRO-UNGARA. Aceste informatii au fost analizate si prezentate gen. ZADIC care, pe baza lor, isi concepe planul de actiune.

Divizia (D) 8 I., subordonand toate subunitatile de graniceri si jandarmi, se ,,imparte” in trei DETASAMENTE: – Det.1 ,,DRAGOS”, care va actiona pe directia ,,CERNAUTI”, in care intra pe 11 noiembrie; Det.2 ,,ALEXANDRU CEL BUN”, la nord de raul PRUT, cu asigurarea CHISINAULUI din aceasta directie, iar Det.3 ,,SUCEAVA”, pe directia orasului apoi, ca rezerva, la sud – CERNAUTI. La 8 noiembrie 1918, la cererea presedintelui C.N.R. – IANCU FLONDOR, trupele romane incep deplasarea, de fapt ,,un mars”, pe teritoriul BUCOVINEI si dupa unele ciocniri cu elemente ucrainiene, care sunt dezarmate sau ,,aruncate” peste linia NISTRU-CEREMUS, se reface granita, iar operatia militara se incheie, practic, la 24 noiembrie, cand sunt asigurate granitele istorice ale BUCOVINEI, impotriva ,,bandelor” de ucrainieni. La 28 noiembrie CONGRESUL GENERAL AL BUCOVINEI VOTEAZA UNIREA CU ROMANIA.

Acum (23 ianuarie 2020), la 101 ani, un presedinte/actor al UCRAINEI declara ca ,, …ARMATA ROMANA a ocupat BUCOVINA DE NORD…”. Individul face asemenea afirmatii dupa ce ROMANIA i-a tratat ranitii in razboiul civil recent, in spitalele militare romanesti, a primit copii orfani si i-a sustinut diplomatic. De fapt, decidentii politici romani ,,au devenit slugi” intr-un conflict pe care nu ROMANIA l-a provocat. Actualul ,,GUNOI POLITIC” este lovit de amnezie, uitand (daca au stiut vreodata) ce au facut ucrainienii ,,bolsevizati”, in timpul primului (in BUCOVINA) si celui de al II-lea razboi mondial atat impotriva ARMATEI ROMANE, cat si a populatiei civile din satele romanesti unde au ucis, devastat si au dat foc caselor. ,,GUNOIUL” a ,,uitat” conflictul transnistrean din anii 90, cand ,,democratii” ucrainieni i-au sustinut pe RUSI, si de respingerea demersurilor diplomatice romanesti de participare, ,,ca parte” , la negocierile privind reglementarea acestui ,,razboi inghetat”.

S-a ,,uitat” despre legea invatamantului din UCRAINA, care interzice ,,limba romana” si scoala romaneasca, si despre politica de stat, de deznationalizare a romanilor din parte de BUCOVINA, data de STALIN UCRAINIEI. De asemenea, au ,,uitat” despre semnarea unui ,,tratat” antinational, de catre un presedinte roman NEGHIOB, de canalul ,,BRASTOIE”, de sabotajul navei ,,ROSTOC” si de multe altele. Cred ca ,,gunoiul” ar trebui sa citeasca si dezvaluirile din arhivele sovietice, si cele publicate pe site-ul MINISTERULUI APARARII RUS, la ,,ordinul” lui PUTIN. Daca ,,gunoiul” nu stie, aici sunt dezvaluite crimele bandelor nationalistilor ucrainieni (denumite ,,regimente de calai”), conduse de STEPAN BANDERA, pe langa care ,,…HITLER ERA CONSIDERAT ,,UN MIC COPIL”…”. Aceste adevarate ,,POGROMURI” s-au dus impotriva romanilor (al treilea grup etnic, dupa ucrainiani si rusi), evreilor si rusilor. In perioada 1941-1943 au fost ucisi peste 5.000.000 de oameni.

NU AR TREBUI UITAT FAPTUL CA NOI, ROMANII, II AVEM VECINI SI, NICIODATA, NU NE-AU FOST ,,VECINI” BUNI SI LOIALI. AMERICANII SUNT DEPARTE, FOARTE DEPARTE, SI NU CRED CA INTERESELE LOR DE MOMENT, SUNT SI ALE ROMANIEI. Cat ,,va fi lumea”, noi ramanem ,,cu ei pe cap”.

FINAL

Pe parcursul celor doua articole dedicate SERVICIULUI DE INFORMATII AL ARMATEI ROMANE, am incercat, si ramane la aprecierea cititorului daca am si reusit, sa reconstitui, pe cat mi-a stat in putinta, drumul parcurs de INFORMATIILE SI CONTRAINFORMATIILE MILITARE ROMANESTI de la DOMNITORUL ALEXANDRU IOAN CUZA, pana la finalul primei conflagratii mondiale, care cu mult, foarte mult noroc a dus la ROMANIA MARE. Sa nu uitam ca SERVICIUL DE INFORMATII MILITARE si ARMATA ROMANA, in general, nu au fost pregatite, sub nici o forma, de a intra intr-un conflict mondial. La acest lucru s-au adaugat si un sir lung de TRADATORI/SOBOLANI atat din mediul militar, cat si din ,,GUNOIUL POLITIC” care a adus ROMANIA in pragul dezastrului national. Aceste lucruri au fost posibile din grava neglijare/prostie a ,,clasei politice” care nu a avut viziune si gandire strategica pentru viitorul tarii si nici de a ,,invata” de la vestici, ce inseamna sa ai o armata pregatita si un serviciu de informatii profesional. Pe langa toate acestea, sa nu uitam si bataia de joc la care a fost supus militarul roman pe timpul demobilizarii cand, pur si simplu, a fost vandut ocupantului. ,,GUNOIUL POLITIC” format din asa numita ,,boierime”, si nu numai, salvadu-si ,,fundurile.

Dupa razboi, nici un politician nu a fost tras la raspundere pentru ceea ce nu a facut, si nici pentru mortea, uneori inutila, a ,,SOLDATULUI ROMAN”. Sa nu credeti ca ,,GUNOIUL POLITIC” a invatat mai multe despre INFORMATII SI CONTRAINFORMATII si importanta acestora in vremurile care vor veni si care iar, ca de atatea ori, ne-au gasit cu ,,nadragii in vine”. Vom vedea, impreuna, in articolele viitoare.

CONCLUZII

1ROMANIA, la sfarsit de secol XIX si inceput de secol XX, nu are o ARMATA NATIONALA pregatita si un SERVICIU DE INFORMATII MILITAR, bine pregatit profesional, care sa faca fata viitorului.

2,,GUNOIUL POLITIC” a fost preocupat de propriul ,,fund”, tragand ,,sforile” doar in interesul lor meschin. Acesti indivizi nu au fost preocupati de ,,bunul mers” al TARII, ci al lor. Acelasi lucru se intampla si acum.

3INFORMATIILE SI CONTRAINFORMATIILE s-au facut, mai mult ,,dupa ureche”, din patriotismul unor militari destepti, deschisi la minte si, mai ales, PATRIOTI. La acestia se adauga romanul simplu, civil si patriot, care ,,a facut” informatii si contrainformatii dintr-un sentiment simplu si curat national. Nu stiu daca acestor ,,CIVILI ANONOMI” le-a ridicat cineva o statuie, dar ar trebui, pentru aducerea aminte a faptelor lor voluntare.

Nu uitati, ceea ce cititi este un pamflet, o fictiune, iar coincidentele cu realitatea trecuta sau imediata, sunt pur intamplatoare. Daca cineva (persoana fizica, juridica etc.) s-a simtit jignit/a, imi cer scuze anticipat.

Sa auzim numai de bine!

P.C.

Multumesc celor care si-au gasit timp pentru a parcurge articolul anterior. Ne vom revedea peste doua saptamani, viitorul articol avand ca subiect evolutia SERVICIULUI DE INFORMATII MILITARE al ARMATEI ROMANE in perioada interbelica si in timpul celei de a doua conflagratii mondiale. Sa va fie de folos!

.

Lasă un răspuns