STATUL PUTRED – partea a XXIV-a

,,FERESTRELE SPARTE ” ALE ROMANIEI – SERVICII SECRETE – partea a X-a

SERVICII SECRETE DEPARTAMENTALE

DIRECTIA GENERALA DE INFORMATII A APARARII – partea a III-a

EVOLUTIA SERVICIULUI DE INFORMATII MILITARE AL ARMATEI ROMANE IN PERIOADA INTERBELICA

Sfarsitul primei conflagratii mondiale gaseste SERVICIUL DE INFORMATII MILITARE mult mai bine organizat si profesionalizat, cu o bogata experienta capatata in razboi, de culegere a informatiilor despre inamic, cat si din punct de vedere contrainformativ si a contraspionajului. Acum, structurile serviciului pot reactiona operativ la diferitele amenintari externe si interne. Incheierea procesului national de creare a ,,ROMANIEI MARI, urmata de noi reorganizari ale Marilor unitati si unitati ale ARMATEI ROMANE, redislocarea acestora in provinciile romanesti ,,UNITE CU TARA”, precum si incadrarea cu noi militari, proveniti din fosta armata Austro -Ungara si a Rusiei Tariste, au insemnat noi provocari ale conducerii ARMATEI si a SERVICIULUI de INFORMATII.

Situatia operativa in TRANSILVANIA, BUCOVINA, BASARABIA SI DOBROGEA/CADRILATER, devine extrem de complexa, fostele servicii de informatii imperiale, acum ,,impartite” intre AUSTRIA si UNGARIA, la VEST, alaturi de IUGOSLAVIA si a celor SOVIETICE la EST, la care se adauga cele ale BULGARIEI la SUD, fac ca ,,tabloul” amenintarilor la adresa ROMANIEI reintregite sa fie extrem de complex. Pentru o buna intelegere, de catre cititorul mai putin familiarizat cu actiunile de contracarare a acestui ,,inamic invizibil”, cu care trebuiau sa ,,lupte” serviciile de informatii si contrainformatii nationale (printre care ,,in linia intai” se gaseau cele militare), o sa incerc sa fac o ,,radiografie” a situatiei informativ-operative, dupa anul 1920 pana in 1945 (semnarea tratatului de la TRIANON – la 4 iunie 1920 si incheierea celei de a doua conflagratii mondiale), pe principalele directii, din care vor actiona VIITORII/ACTUALII INAMICI ai ROMANIEI, si care nu sunt nici putini si nici ,,slabi”.

DIRECTIA ,,VEST”. OBIECTIV – TRANSILVANIA. ACTIUNI ALE SPIONAJULUI MAGHIAR

Dupa semnarea de catre UNGARIA, a TRATATULUI DE LA TRIANON – 04 IUNIE 1920, ungurii declanseaza o furibunda propaganda anti-romaneasca atat in randul etnicilor ramasi in TRANSILVANIA, dar si in randurile claselor politice, mediului universitar (M. BRITANIE si S.U.A.), ziaristilor si oamenilor de cultura din MAREA BRITANIE (200 parlamentari englezi, la 17 noiembrie 1927, pun sub semnul intrebarii TRIANONUL), S.U.A, prim ministrul de justitie ungur EMIL NAGY, si FRANTA. Aceasta propaganda ,,neagra” a avut mult mai putina ,,priza” in randul opiniei publice din GERMANIA si AUSTRIA, opinie publica care si-a asumat greselile trecutului istoric recent. Propaganda ungureasca impotriva romanilor in general, si a celor din TRANSILVANIA in special, dateaza din anul 1735, cand drept raspuns la memoriile marelui episcop INOCENTIU MICU-KLEIN, cercurile politice maghiare ,,ne calomniau, in mod imfamcatre imparatul CAROL al VI-lea si la curtea imparateasca de la VIENA. La acea vreme, un intelectual roman spunea ca aceasta ,,...propaganda va tine cat timp se va citi literatura ungureasca scrisa, in special de intelectualii unguri, proveniti de pe pamant transilvan, platiti de catre grofi si nobili maghiari pentru pastratrea pamanturilor si privilegiilor impotriva populatiei romanesti majoritare.” Acest lucru este perfect valabil si in anul de gratie 2020. Pentru cine nu stie, TRATATUL de la TRIANON (reconfirmat prin TRATATUL de la PARIS din 10 februarie 1947), la articolele: – 27,45, 46, 47, 76, UNGURII RECUNOSC UNIREA TRANSILVANIEI, BANATULUI SI MARAMURESULUI CU VECHIUL REGAT ROMAN.

ORGANIZAREA SPIONAJULUI SI ,,PLANUL DE CAUTARE A INFORMATIILOR”

Serviciile de informatii unguresti, inclusiv cele militare, prin SECTIA UFK-2 din M.St.M. al armatei maghiare, primesc ,,un PLAN DE CULEGERE A INFORMATIILOR” privind viitorul inamic reprezentat de ROMANIA. SECTIA (uneori poarta denumirea de ,,centru de spionaj”) UFK-2 este organizata pe doua sectii: – prima sectie, dedicata ROMANIEI, denumita si ,,FRONTUL ROMANESC”, avand in compunere, o asa numita LINIE ,,B” cu sarcini pe spionaj, sabotaj si diversiune, ,,dedicata” TRANSILVANIEI. Sectia a-II-a era dedicata contraspionajului impotriva actiunilor informative ale serviciilor de informatii romanesti si ,,asigurarii activitatii sectiei intai in spatiul romanesc. Principalele informatii cautate prin acest ,,PLAN DE CAUTARE A INFORMATIILOR”, privesc urmatoarele domenii de interes (valabile si acum): – organizarea, dotarea cu armament, tehnica, echipament, munitii a unitatilor si marilor unitati romanesti; – efective, dislocari la pace, mobilizare si, in caz de razboi, directii probabile de actiune; -dupa inceperea razboiului in EST, de interes sunt si pierderile de pe front, moralul trupei si corpului ofiteresc, stadiul instruirii trupei si a corpului de comanda; – mijloace si rute de transport feroviar si auto/pe jos a efectivelor militare; – depozite de armament si munitie; – mijloace de aparare a.a.; – starea aerodromurilor etc. De interes erau si informatiile despre reforma agrara din TRANSILVANIA, sabotarea, prin orice mijloace a administratiei romanesti si eficienta propagandei revizioniste dusa sub sloganul ,,..intoarcerii regimului unguresc”.

CENTRE/REZIDENTE DE INFORMATII IN TRANSILVANIA, AGENTI FOLOSITI SI CATEGORIILE SOCIO-PROFESIONALE SI ETNICE DIN CARE ACESTIA SUNT RECRUTATI. MODUL DE PLATA A ,,SERVICIILOR” ADUSE STATULUI MAGHIAR

Pe teritoriul TRANSILVANIEI, BANATULUI SI MARAMURESULUI, beneficiind de faptul ca ,,terenul” le era cunoscut, ca si cetatenii dispusi sa devina agenti de informatii, spionajul maghiar isi dezvolta un redutabil dispozitiv operativ-informativ in masura sa raspunda sarcinilor informative stabilite prin ,,PLANUL DE CAUTARE A INFORMATIILOR” care avea aprobarea primului-ministru maghiar. Toate sintezele de informatii intocmite ajungeau la cabinetul primului-ministru care avea un colectiv, care le analiza si ii propunea masuri/actiuni viitoare.

CENTRE/SUBCENTRE, NUCLEE TERORISTE APARTINAND STATULUI MAGHIAR

In acest fel, organele informative romanesti, preponderent subordonate MINISTERULUI APARARII NATIONALE si M.St.M., la care se adaugau cele ale SIGURANTEI, subordonata MINISTERULUI DE INTERNE, au identificat urmatoarele ,,CENTRE/REZIDENTEinformative (incepand cu 1920, pana la eliberarea TRANSILVANIEI in octombrie 1944) : – BRASOV, SIBIU, CLUJNAPOCA (din 1940, in sediul CHESTURII de POLITIE), BLAJ, SEBES SI ALBA-IULIA. Ulterior, la acestea s-au adaugat altele, nu le pot numi noi, ci descoperite in timp, localizate la : – ORADEA – in localul tribunalului, cu 14 agenti de informatii, ofiteri si subofiteri unguri, in plus apare un ,,NUCLEU TERORIST”; TG. MURES – cu 43 de agenti. Si aici functiona un ,,NUCLEU TERORIST (denumirea este data de maghiari, in documente/analize ale serviciului de informatii); TG. SECUIESC7 agenti la care se adauga un ,,NUCLEU TERORIST”; ODORHEIUL-SECUIESC – 8 agenti; SF. GHEORGHE – 11 agenti, SATU-MARE – 7 agenti; HUEDIN7 agenti; SALONTA – 9 agenti; SIGHET – 13 agenti; BAIA-BORSA – 13 agenti; BAIA-MARE – 5 agenti; SIMLEUL-SILVANIEI – 5 agenti. La cele de mai sus, dupa noiembrie 1940, functioneaza noi centre de spionaj la BISTRITA si NASAUD, unde se organizeaza si scoli speciale.

Subcentre de spionaj, dupa septembrie 1940, se infiinteaza si la BISTRITA, NASAUD, CUSMA, RODNA, ILVA-MICA. Intrarea ARMATEI UNGARE IN TRANSILVANIA, care s-a facut incepand cu 05 septembrie 1940, pe doua directii: – ARMATA I maghiara, cu un efectiv de 208.000 militari pe directia nord-estului TRANSILVANIEI, prin SIGHETU MARMATIEI, iar ARMATA a II-a, cu un efectiv de 101.932 militari pe directia ORADEA-CLUJ-NAPOCA. La CLUJ-NAPOCA isi stabileste garnizoana CORPUL 9 ARMATA maghiar care avea, la nivelul comandamentului un numar de 98 agenti de spionaj si contraspionaj, care la randul lor isi recrutau agenti de informatii din randul populatiei autohtone, preponderent de aceeasi etnie, dar nu neaparat, din zona ei de responsabilitate. La Tg. MURES isi stabileste garnizoana COMANDAMENTUL APARARII GRANITEI, avand in compunere 43 de cadre de spionaj si contraspionaj.

INFIINTAREA SCOLILOR SPECIALE DE INFORMATII

Pe teritoriul ocupat, serviciile maghiare de spionaj, trec la infiintarea unor ,,SCOLI SPECIALE” pentru pregatirea agentilor de informatii din randul cetatenilor romani, preponderent de etnie maghiara. Durata cursurilor acestor ,,scoli” era de 6 (sase) saptamani, iar intr-o ,,serie” erau scolarizati 20 de viitori agenti. Dupa noiembrie 1940, asfel de scoli se ,,deschid” la CLUJ-NAPOCA, in cazarma de la SOMESENI, la BISTRITA, in fosta cazarma austriaca (acum functioneaza muzeul judetean), la NASAUD, in cazarma fostului REGIMENT 2 GRANICERI, infiintat de IMPARATEASA AUSTRIEI – MARIA THERESIA, la 12 aprilie 1762 (denumit si REGIMENTUL AL DOILEA DE INFANTERIE AL GRANICERILOR VALAHI NR.17), la Tg. MURES, in fosta cazarma austriaca, si Sf. GHEORGHE, tot intr-o fosta cazarma.

CENZURA CORESPONDENTEI IN SCOP INFORMATIV

La toata aceasta adevarata ,,plasa” de spionaj si contraspionaj, se adauga 11 AGENTII DE INFORMATII, pe langa centrele postale, incadrate cu 38 de militari, din care 12 ofiteri si 26 subofiteri. Misiunea acestora era ,,cenzura” corespondentei scrise si culegerea de informatii din continutul acestora, cele care erau de interes.

SPIONAJ SI CONTRASPIONAJ ECONOMIC. CONTINUAREA ,,COLABORARII” CU SERVICIILE DE INFORMATII SOVIETICE/RUSESTI: NKVD si GRU.

Dupa ocuparea NORDULUI TRANSILVANIEI, pe intreg teritoriul, afiliati centrelor de informatii nou infiintate, in special cele de la CLUJ-NAPOCA, BRASOV si Tg. MURES, actionau un numar de 65 de ofiteri si subofiteri, specializati in spionajul industrial in intreprinderi din afara teritoriului ocupat, si contraspionaj industrial in societatiile industriale aflate pe teritorul DIKTATULUI de la VIENA. Acestia aveau si misiunea de a ,,colabora” cu agenti de informatii sovietici, apartinand NKVD si GRU, care aveau ca zona ,,de responsabilitate”, partea de nord-est a ROMANIEI si UCRAINA SUBCARPATICA. Acestia se aratau interesati, pe langa informatiile militaro-politice de interes general, si de situatia PADURILOR (?).

SPIONAJUL DIPLOMATIC MAGHIAR

Infiintarea de reprezentante diplomatice maghiare, in acest teritoriu, a avut, in principal, scop de ,,acoperire” a activitatii de spionaj impotriva ROMANIEI. Prima reprezentare diplomatica vizeaza, ca si acum, CLUJ-NAPOCA, unde in 1921 se infiinteaza un birou maghiar de pasapoarte, dupa ,,modelul” englezesc al serviciului britanic de spionaj MI6, unde tot personalul unei astfel de structuri, este format din agenti acoperiti de spionaj. Acest ,,model” este folosit, nu numai de englezi, si acum. Actiunea continua cu infiintarea unui consulat la TIMISOARA, in 1930, urmat de consulatul, acum, de la CLUJ-NAPOCA, in 1935, ARAD si BRASOV in 1940. Activitatea serviciului maghiar de informatii se ,,intinde” si pe teritoriul VECHIULUI REGAT, prin infiintarea unei ,,AGENTII CONSULARE la GALATI”, sub ,,acoperirea” unei agentii de navigatie, in 1930, si a unui ,,OFICIU PENTRU COMERT” in BUCURESTI, in 1933. Personalul acestor ,,reprezentante diplomatice” era reprezentat, in proportie de 90%, de ofiteri de informatii care beneficiau de imunitate diplomatica, iar pentru transmiterea informatiilor culese se foloseau de ,,valiza diplomatica”, personalul cailor ferate ungare sau romane, scrisori prin ,,cerneala simpatica”, pana la aparitia ,,micropunctului”.

AGENTI

Dupa unele documente, pe teritoriul ocupat in urma DIKTATULUI de la VIENA, actionau un numar de aproximativ 350 de cadre de informatii maghiare, preponderent din randul ofiterilor si subofiterilor ARMATEI UNGARE. La acestia se adaugau si un numar, greu de precizat, al ,,voluntarilor” unguri iredentisti, care activau in multele organizatii antiromanesti, cu ,,binecuvantarea ” GUVERNULUI MAGHIAR, pentru care era un motiv de lauda (?) (aceasta situatie se repeta si acum, incepand cu decembrie 1989). In general, in practica, un agent avea ca sarcina recrutarea unui numar de 5-10 agenti/informatori, din care se recrutau si ,,REZIDENTII”, care la randul lor aveau ,,in legatura” alti agenti recrutati de ei.

Numarul maxim de agenti, din legatura unui ,,rezident”, descoperiti de serviciile romanesti de informatii, a fost de 26, cu 5 aparate de emisie-receptie, rezidentul acestora fiind sotii GYORFI si actionau in zona ARAD-TIMISOARA. Alti agenti capturati au fost: AUREL DARABAN – dezertor roman, NAGY BORBALA, cetateanul ungur JEGENAC, zis ,,IACOB PALL” care avea ,,in legatura” 7 agenti; ROZALIA MOROSAN impreuna cu dezertorul roman, fost ofiter, PAVEL MEZAROS, cu 8 agenti ,,in legatura”; SIGISMUND ZSILLE, cu 8 agenti recrutati si 3 aparate de emisie-receptie, si multi, multi altii. Ca numar, dupa unele estimari ale ofiterilor SECTIEI a II-a INFORMATII MILITARE ROMANESTI, erau in jur de 5500-6000 de agenti informatori, la care se adaugau ,,curierii”. Dintre acestia erau ,,scoliti” in scolile de profil, aproximativ 500-1000 de agenti informatori din populatia locala, fiind specializati pe categorii: -rezidenti; agenti; curieri; radiotransmisionisti pentru manuirea aparaturii de emisie-receptie.

Agentii erau recrutati din toate paturile sociale: – tarani, mici meseriasi, casnice, juristi, avocati, medici, fosti nobili unguri si personalul care i-a ,,deservit”. La acestia se adaugau, ca o categorie aparte, pastorii reformati , greco-catolici si catolici, precum si calugarii in legatura cu catolicismul si VATICANUL. La recrutare nu se avea in vedere, in mod deosebit etnia, printre acestia fiind si multi etnici romani, atrasi de unele inlesniri materiale si sume de bani. UN AGENT ,,BUN” ERA PLATIT CU 400-600 PENGO, SUMA IMPORTANTA LA ACEA DATA. Prelatii reformati si cei greco-catolici si catolici, au fost folositi ca agenti cu plata, in TRANSILVANIA de SUD, necedata la DIKTAT, pentru constituire unor depozite de armament. Scopul acestora era inarmarea etnicilor maghiari din ,,spatele” trupelor romane, care aveau misiunea de a asigura si locuri de parasutare pentru trupele speciale ungare. Acestea erau destinate sabotajului si diversiunii impotriva trupelor romane, in cazul cand acestea vor trece la ofensiva, impotriva trupelor maghiare de pe granita DIKTATULUI (In acest context, este de amintit, ca acest lucru s-a prevazut si incercat, dupa decembrie 1989, in zona secuiasca si maghiara, cu sprijin in vechile ,,centre de spionaj” din ,,triunghiul – Tg. SECUIESC, GHEORGHENI, BRASOV).

Dupa anul 1933, in ,,zona” apar retelele de informatii germano-naziste (unele apartineau armatei germane prin ABWEHR, serviciul de informatii militar condus de amiralul WILHELM CANARIS, iar altele apartineau PARTIDULUI NAZIST – NSDAP, si se foloseau, in special, etnicii germani/sasi din GRUPURILE ETNICE GERMANE, din zona BANAT si SIBIU. Astfel, o asemenea ,,agentura” descoperita si anihilata de contraspionajul roman a fost a cetateanului german RUDOLF NEIMAN, care actiona atat in BANAT si TRANSILVANIA, dar si in BASARABIA, in jud. CETATEA ALBA (unde erau etnici germani) si cuprindea 117 agenti si 437 informatori numiti, in unele documente, ca ,,simpatizanti”.

La toti acestia se ,,adaugasi agentii sarbi care, mai tarziu, isi stabilesc ,,baza” in CONSULATUL YUGOSLAV/SARB din TIMISOARA, care la randul lor recruteaza informatori din randul conationalilor si nu numai. O zona de interes pentru spionajul yugoslav/sarb este reprezentata de CLISURA DUNARII si regiunea adiacenta a SEVERINULUI, cu extensie catre CARAS-SEVERIN-BANAT. Acest ,,interes” este prezent si ,,astazi”. Nu trebuie uitat ,,momentul” decembrie 1989, din TIMISOARA, de ,,ajutorul” acordat AVO-ului maghiar, precum si serviciilor de informatii occidentale, in general.

DIRECTIA ,,EST”. OBICTIV – BASARABIA SI BUCOVINA. ACTIUNI ALE SPIONAJULUI SOVIETIC/RUS

STRUCTURI INFORMATIVE SOVIETICE/RUSESTI

Activitatiile de spionaj impotriva ROMANIEI, la care se adauga POLONIA, incepand cu anul 1920, sunt conduse de REGHISTROD (REGHISSTRATIONNAI OTDEL), subordonata GRU (denumit initial, la 21 octombrie 1918 ca ,,AGENTIA DE INREGISTRARE”) – serviciului de informatii al ARMATEI ROSII, ,,nasul” acesteia fiind LENIN. Dupa proclamarea URSS, in decembrie 1922, la aceste servici de informatii se adauga CEKA, care sufera mai multa schimbari de titulatura, pana in 1947, de la OPU, NKVD, OGPU, GUGB, dar, in esenta, raman aceleasi organizatii de spionaj extern si contraspionaj/reprimare intern. In fiecare judet din acest teritoriu romanesc, serviciiile ruse de spionaj, aveau un ,,REZIDENT” care avea in legatura pana la 20 de agenti informatori, proveniti din toate paturile si categoriile sociale, dar preponderent erau ucrainienii, unele minoritati, inclusiv rusii, dar si etnici romani, unii ,,bolsevizati” sau cointeresati material.

PLATA AGENTURII INFORMATIVE

Pe acest spatiu informativ-operativ, rusii preferau plata agentilor si informatorilor in valuta (dolari SUA, franci elvetieni, nu francezi, lire sterline) si, la mare cautare erau pietrele pretioase. Moneda ruseasca nu avea ,,cautare” in randul celor care le furnizau informatii. Ca numar de agenti rusi, format din ofiteri si subofiteri ai ARMATEI ROSII, este greu de estimat un numar, dar dupa unele ,,surse” acestia erau cel putin triplu fata de cel ai ungurilor, din directia VEST. Cat despre agentii recrutati, acestia depaseau 10.000-15.000 de persoane. Cifra este considerata ,,enorma”, dar, in materie de informatii, rusii nu s-au ,,impiedicat”/incurcat in numar, ci sa fie eficienti, ceea ce au si fost, si sunt si acum.

La aceste efective se adaugau si cele ale comunistilor bulgari grupati in organizatia DRO (ORGANIZATIA REVOLUTIONARA DIN DOBROGEA), condusa de agentul IVAN DIMITROV TEVEKELEV, cu ramificatii in CONSTANTA si BUCURESTI.

CATEGORII DE INFORMATII CAUTATE

In general, organizatiile de spionaj sovietic/rus, erau interesate, conform unui raport intern al GRU, ,,de TOT ce se poate sti despre BASARABIA, BUCOVINA si ROMANIA.” Rusii erau interesati de informatii militare : – baze militare, contingentele aflate sub arme, instruire, dotare cu armament si tehnica, echipare, hranire, calitatea corpului de comanda, numele comandantilor militari pentru care se intocmeau ,,fise de cunoastere individuala” in vederea unei eventuale recrutari etc. O alta categorie de informatii era legata de comunicatii, poduri, sosele, cai ferate, oficii postale si statii de telecomunicatii. Erau interesati in egala masura si de informatiile politice, partide, functionari publici, sedii ale administratiei locale, edificii culturale, biserici, preoti si culte religioase. Acordau o mare atentie presei scrise care se transporta ,,in tomuri” peste NISTRU. Pe RUSI ii interesa orice informatie care se referea la ROMANIA, inclusiv din spatiu extern acesteia. Pe rusi si atunci ca si acum, vroiau si reuseau/reusesc, sa stie TOT despre ROMANIA.

ORGANIZAREA ACTIVITATII DE SPIONAJ

Fata de ceea ce am prezentat in articolul anterior, organizarea activitatii de spionaj a ramas aceeasi, cu modificarile inerente datorita razboiului, pana la ocuparea BASARABIEI si BUCOVINEI in 1944, dupa TRADAREA regala reprezentata de actul de la 23 august 1944. Ca o noutate (inclusiv pentru mine) doresc sa va familiarizez cu o organizatie de spionaj mai putin cunoscuta, infiintata de PARTIDUL COMUNIST(b) din UCRAINA, care devine ,,o ramura ” a GRU si, pe momente operative, condusa si de sectia GRU din compunerea ARMATEI a 14-a sovietice/ruse, din garnizoana TIRASPOL (ca acum).

Political Cartoon – January 1918 Stuck in the Mud – The Russian Revolution unable to steamroll ahead

ZAKORDOT (zakordonnai otdel) – ORGANIZATIE DE SPIONAJ INFIINTATA DE PARTIDUL COMUNIST(b) UKRAINIAN SI CONDUSA DE GRU

,,ZACORDOTUL”, a carui denumire este data de combinatia dintre doua cuvinte, unul ukrainian si celalalt rus, ia fiinta in 1920, la initiativa PARTIDULUI COMUNIST(b) din UKRAINA. In ,,Procesul Verbal al BIROULUI POLITIC, al acestui partid, se consemneaza ca scopul acestei organizatii este:.. conducerea lucrului de recunoastere, agentura si informare peste hotarele UKRAINEI, de a intensifica activitatea de spionaj si contraspionaj, de a incuraja miscarile subversive, propaganda si TERORISM in BASARABIA, BUCOVINA SI POLONIA…”. Toate activitatile de informatii, subversiune, propaganda si actiuni teroriste, vor fi ,,gestionate” catre GRU-ul ARMATEI ROSII. Plata agentilor se va face de catre GRU, din fonduri puse la dispozitie de ,,BIROUL DE EXTERNE” al P.C.(b) UKRAINIAN. Tot GRU va asigura ,,mijloacele tehnice si de garderoba”.

SRUCTURA ORGANIZATORICA

Organizarea este pe SECTII (organizare de agitatie si conducere) care aveau obiective denumite ,,sectiuni (domenii de interes)”, dupa cum urmeaza: – SECTIUNEA INTAI – politico-operativa – se ocupa de organizatiile bolsevice din spatiul de responsabilitate. SECTIUNEA DOI – este sectiunea de agentura si spionaj, trimiterea de agenti peste hotare, culegerea de informatii militare, politico-economice etc. SECTIUNEA TREI – caracter militaro-politic – actiuni de agitatie, propaganda, teroriste, miscari de partizani, diversiune etc. SECTIUNEA PATRU – sectiunea de informatii si analiza, colectarea informatiilor, analiza acestora, emiterea ,,rapoartelor” zilnice si saptamanale. Pe langa acestea, pe langa ,,SECTIA ODESSA” (mai existau sectia KIEV si HARKOV), se infiinteza O SCOALA SPECIALA PENTRU PREGATIREA REZIDENTILOR SI AGENTILOR. .

SECTIA ODESSA

Acestei ,,SECTII” ii sunt ,,arondate” BASARABIA, inclusiv pana la CONSTANTA si BUCOVINA, si era condusa de minoritarul, originar din BASARABIA – ABRAHAM GRINSTEIN (conspirativ ABRAMOV si/sau STEIN). Sectia avea trei puncte de trecere a agentilor, armamentului si a altor furnituri peste NISTRU la KAMENET-PODOLSK, TIRASPOL si OVIDIOPOL, si avea doua directii de actiune: -1 -,,NORD”- jud. BALTI, ORHEI, SOROCA si HOTIN. 2- ,,SUD”- jud. BENDER, CETATEA ALBA, ISMAIL, CAHUL.

Pe langa culegerea informatiilor, ,,SECTIA” organiza activitati TERORISTE, denumite si ,,DE LUPTA”, pentru dezorganizarea autoritatilor administratiei romanesti, inclusiv asupra sediilor organelor de siguranta, a preotilor, mosierilor, functionarilor de stat, comunicatiilor rutiere si feroviare, poduri, edificii culturale etc. Scopul acestor actiuni era acela de ,,…de a creea statului pagube, a enerva masele populare si a le ridica impotriva autoritatilor care nu pot sa asigure siguranta publica, a inspira neincredere si teama, a-i incuraja pe aderenti sa se alature bolsevicilor rosii. MAX GOLDSTEIN, tot un minoritar din BASARABIA, autorul atentatului terorist cu bomba, din sala SENATULUI ROMANIEI (trei morti) din BUCURESTI, in 08 decembrie 1920, declara ca ,,TEROAREA ESTE NECESARA”. Acesta conducea si ,,SCOALA” din ODESSA.

Se organizeaza ,,rezidente de informatii” la BUCURESTI, mai ales dupa 1922, primul rezident fiind G.M. EREMIN, acoperit ca secretar trei al ambasadei sovietice. Alte ,,rezidente” se infiinteaza la CHISINAU si IASI. Pe langa informatiile generale privind ARMATA ROMANA si fabricile de armament din ,,vechiul regat” rusii devin interesati de informatiile politice privitoare la toate partidele existente. Se trece la recrutarea agresiva a cetatenilor romani din: siguranta, partide, armata, functionari publici care sa furnizeze informatii de interes. Varful de lance al spionajului rus a fost atunci, ca si acum, GRU. Despre agentii recrutati, se crease imaginea ca acestia au ,,lucrat” pentru rusi pana la moartea lor naturala. La inceput erau recrutati cetateni care aveau rude/interese in BASARABIA si BUCOVINA, dar si in RUSIA si BULGARIA.

Privitor la organizarea activitatii teroriste si de partizani, serviciile de informatii romanesti ,,intercepteaza” un transport peste NISTRU, de armament si exploziv, format din: – 29 mitraliere ,,LEWIS”, 50 mitraliere ,,CHAUCHAT”, 256.500 cartuse pentru acestea, 250 de pusti cu 270.000 cartuse, 310 grenade franceze, 40 bombe ,,NOVITKII”, piese de schimb, 1000 kg. exploziv cu mijloace de dare a focului etc.

PLANURI OPERATIVE SOVIETICE PRIVIND BASARABIA SI BUCOVINA

Pe baza informatiilor culese, autoritatile militare sovietice au propus spre aprobare MOSCOVEI, mai multe ,,planuri operative” impotriva aceste parti a ROMANIEI, planuri care au evoluat de-a lungul timpului. In perioada 1920-1924 se propuneau, si se si intreprind, masuri pentru ,,O INSURECTIE ARMATA IN BUCOVINA”. Intre 1924-1932 se propune un plan pentru ,,O REVOLUTIE BOLSEVICA IN BASARABIA, SI ANEXAREA LA URSS”. In perioada 1932-1936 s-a propus un plan de creare a unui ,,FRONT POPULAR” care sa ceara ,,unirea cu URSS. Intre 1939- 1941 se elaboreaza ,,UN PLAN DE PREGATIRE PSIHOLOGICA A POPULATIEI DIN BUCOVINA SI BASARABIA PENTRU A PREGATI O INTERVENTIE MILITARA RUSEASCA. LA ACESTA SE ADAUGA O PROPAGANDA IN RANDUL POPULATIEI IMPOTRIVA ROMANIEI SI A ARMATEI ROMANE.

Acest ultim ,,PLAN OPERATIV” se concretizeaza si in mobilizarea ARMATEI ROSII care ocupa, din aprilie 1940, un dispozitiv operativ, dupa urmatoarea structura:– 300.000 de soldati si 100.000 in lucrarile de fortificatii de-a lungul granitei comune. Aceste forte erau dispuse astfel: – DISTRICTUL MILITAR KIEV- 30 divizii (D) de infanterie, 12 D. de cavalerie, 6 brigazi (Bg. Mc.) mecanizate; DISTRICTUL MILITAR ODESSA cu : – 7 D.I. si 2 Bg.Mc.; DISTRICTUL MILITAR HARCOV: – 4 D.I. si 2 Bg. Mc.. Aceste trupe, cu mici modificari, vor intra in BASARABIA si BUCOVINA, dupa ,,ultimatumul” sovietic din 26 iunie 1940. Acesta a fost rezultatul analizei facute de sovietici, avand la baza lasitatea clasei politice romanesti si a lui CAROL al II-lea, dupa ,,lectia invatata” din primul razboi mondial, cu tradarea aceleiasi clase politice care a semnat ,,ARMISTITIUL DE LA FOCSANI SI PACEA DE LA BUFTEA”. RUSII NE CUNOSTEAU BINE ,,LEPADATURILE POLITICE”.

In articolele anterioare, nu am precizat ca ALEXANDRU MARGHILOMAN. devenit prim-ministru, dupa PACEA DE LA BUFTEA, era un ,,germanofon” si, se pare, ,,recrutat” de serviicile de spionaj AUSTRO-UNGARE, care au stiut dependenta lui pentru jocul de carti, la care pierdea sume importante. Austrecii i-au platit datoriile( isi ,,gajase” herghelia de la BUZAU) si a devenit ,,omul lor”. Pe timpul ,,negocierii” PACII DE LA BUFTEA, MARGHILOMAN ,,tinea legatura” cu ministru austro-ungar de externe OTTOKAR CZERIN. Acesta ii si propune regelui FERDINAND, la intalnirea din gara RACACIUNI, din 14/27 februarie 1918, ca ,,agentul” MARGHILOMAN, sa fie prim-ministru pentru ca ,,…Puterile Centrale au incredere in el…” .Sa speram ca nu vom repeta ,,istoria”, dar sperantele sunt ,,slabe”.

ACTIUNILE DE CONTRACARARE A AMENINTARILOR, DUSE DE SERVICIILE DE INFORMATII SI CONTRAINFORMATII MILITARE

Dupa 1920, pentru a contracara amenintarile, deja devenite evidente, impotriva ROMANIEI, la nivelul MINISTERULUI APARARII NATIONALE si a structurii de conducere a ARMATEI, ,,reprezentate de M.St.M., se intreprind primele masuri operative. MIHAIL MORUZOV, deja experimentat dupa actiunile desfasurate in timpul primului razboi mondial, propune si se aproba infiintarea in 1924, a unei structuri denumita S.S.I.A.R. = SERVICIUL SECRET DE INFORMATII AL ARMATEI ROMANE. Acesta, dupa evolutia situatiei operative si a amenintarilor interne si externe, a fost reorganizat si modernizat succesiv in anii 1928, 1934, ultima fiind in 1940, cu care se ,,intra si iese” din al doilea razboi mondial.

Serviciile de informatii si contrainformatii militare se transforma radical, in aceasta perioada, dintr-un ,,TARAF DE LAUTARI”, unde se ,, CANTA DUPA URECHE”, intr-o ,,ORCHESTRA”, de profesionisti, care, acum ,,CANTA DUPA PARTITURA” si in care ,,DIRIJORUL”, impune ,,ritmul”.

FINAL

In acest articol, am incercat sa fac cititorului, o imagine a situatiei operative de informatii si contrainformatii, extrem de complexe, cu care se confrunta ROMANIA si ARMATA ROMANA, imediat dupa incheierea TRATATULUI DE LA TRIANON, in 1920, si pana la DIKTATUL DE LA VIENA si ULTIMATUMUL SOVIETIC din 1940. Dupa cum ati putut constata si dvs. INAMICII TARII erau multi, extrem de puternici, cu resurse mari pentru a sustine actiunile de spionaj, si actionau din toate directiile, inclusiv a MARII NEGRE, unde era activa si agresiva flota sovietica. Istoria acelor vremuri, a aratat ca, daca actiunile de securitate nationala nu sunt sustinute de o ,,clasa politica” responsabila, actinile ARMATEI si ale serviciilor de informatii sunt/devin inutile, iar ROMANIA MARE nu a rezistat decat 20 (douazeci de ani), cand aceasta trebuia sa dureze vesnic.

CONCLUZII

1 – Si atunci, ca si acum, suntem supusi unei agresiuni continue, nevazute, de spionaj care are drept scop dezmembrarea si impartirea TARII intre aceiasi inamici, neschimbati de sute de ani.

2 – Clasa politica este la fel de idolenta si putreda. Din randul acesteia, inca nu se ridica personalitati politice care sa devina ,,oameni de stat”, care sa dea un sens existentei si viitorului STATULUI ROMAN. Mediul politic este ,,populat, preponderent, cu lichele, tradatori si prosti. La toti acestia se ,,potriveste manusa”, recentul ,,MANIFEST al lui TUDOR GHEORGHE.

3 – Sacrificiile facute de militarii romani care au luptat pe ,,frontul invizibil”, s-au dovedit inutile in lumina evenimentelor din vara dezastruosului an 1940.

4 – Nu am invatat nimic ca natie, din trecutul istoric, preserat cu atatea sacrificii, devenite inutile.

Nu uitati, ceea ce cititi este un pamflet, o fictiune, iar coincidentele cu realitatea trecuta sau imediata, sunt pur intamplatoare. Daca cineva (persoana fizica/juridica etc.) s-a simtit jignit/a, imi cer scuze anticipat.

Sa uzim numai de bine!

P.C.

Aduc multumiri cititorilor care si-au gasit timp sa lectureze articolul precedent, precum si a aprecierilor pe care ati gasit de cuviinta sa le faceti. Sa va fie de folos!

VA URMA

Lasă un răspuns