STATUL PUTRED – partea a XXVIII-a

,,FERESTRELE SPARTE” ALE ROMANIEI – SERVICII SECRETE – partea a XIV-a

SERVICII SECRETE DEPARTAMENTALE

DIRECTIA GENERALA DE INFORMATII A APARARII -partea a VII-a

DIRECTIA DE INFORMATII A ARMATEI – sub conducerea GL. DUMITRU I. DUMITRU – 1968-1978

,,DESCHIDEREA” CATRE ,,VEST”

Dupa 1955, cand au ,,debutat” actiunile romanesti de a il ,,scoate” pe ,,eliberatorul” sovietic din TARA, DEJ, impreuna cu BODNARAS (numit, mai tarziu, de un ambasador american ca ,,guru in problemele de securitate ale ROMANIEI) si MAURER (denumit de secretarul de stat, RUSK, dupa intalnirea din iunie 1967, ,,personalitate politica din ,,est”, ciudata, care nu seamana cu comunistii”) au cautat o ,,contrapondere” la viitoarelor reactii rusesti. In acest context se hotaraste ca este nevoie de o ,,deschidere” catre ,,VEST”, in special catre SUA, si se trece la ,,deblocarea” relatiilor cu aceasta tara, cu o tema preferata de americani, ,,capitalista”, aceea a unor datorii ale ROMANIEI catre SUA, ramase in suspensie din cauza razboiului. Dupa inceputul acestui dialog, pe care BODNARAS il considera ,,singura directie corecta”, contactele dintre cele doua tari incep sa prinda contur, accentuandu-se dupa 1956-1958, inclusiv pe probleme economice. La propunerea lui MAURER, se initiaza si legaturile economice cu GERMANIA (relatiile diplomatice stabilindu-se mai tarziu, in 1967, fara ,,aprobare” sovietica), FRANTA, urmate de MAREA BRITANIE si, mai tarziu, catre C.E.E (PIATA COMUNA). ,,Comunistii” romani au inteles ca, CAER-ul sovietic nu este o optiune pentru ROMANIA.

IMAGINEA ARMATEI ROMANE IN OCCIDENT SI IN RANDUL FOSTILOR INAMICI

Un fost general german din WEHRMACHT – HANS SPEIDEL, ajuns ulterior seful de stat major al NATO, intrebat fiind: ,,…care din trupele neapartinand GERMANIEI – finlandezi, croati sau unguri, erau cei mai buni soldati din cadrul AXEI…” a raspuns :,, Nici unii. ROMANII. Dati-le niste ofiteri de treaba si sunt cei mai buni soldati pe care ii puteti avea”. Acesta nu este singurul de aceasta parere, generalul HEINRICH KREIPE, fost comandant in timpul razboiului, al CRETEI, care la intrebarea unui general britanic, referitoare la ,,…cine au fost cei mai buni soldati in timpul razboiului”, raspunde: ,, A, ROMANII, desigur! Au fost neinfricati in atac, si daca trebuiau sa apere o pozitie, erau ca niste caini de paza! Rezistau uneori pana la ultima suflare”. Astfel de aprecieri au apartinut lui BISMARK, dupa razboiul de independenta, lordului BEACONSFIELD, BENJAMIN DISRAELI, fost prim-ministru britanic in aceeasi perioada, a colonelului austriac ANTON SPRINGER, a gl. britanic V. BAKER si a ministrului turc de externe, SAVFET PASA.

DEZVOLTAREA LEGATURILOR EXTERNE ALE DIA, FAVORIZATE DE IMAGINEA ARMATEI ROMANE

Avand ,,in spate” un astfel de trecut si o astfel de ,,imagine”, DIA, sub comanda col. (la acea vreme) DUMITRU, a initiat si dezvoltat cooperarea militar-informativa, in primul rand cu DIRECTIA DE INFORMATII A ARMATEI SUA-DIA, urmate de cooperari cu atasatii militari din state NATO: – ANGLIA, FRANTA, R.F. GERMANIA si, nu in ultimul rand, cu reprezentantul militar al neutrei ELVETII. Aceste ,,legaturi” se faceau prin atasatul militar roman de la SOFIA, lucru care nu a scapat MOSCOVEI, de vina fiind tot un SOBOLAN din DSS-ul lui ALEXANDRU DRAGHICI (avea nevasta unguroaica – MARTA CZIKO -agent AVO, dezertat in UNGARIA, in 1990, condamnat in ROMANIA pentru crima impotriva etnicului turc, IBRAHIM SETIC, din ADA KALEH, in 1993, mort in UNGARIA, in acelasi an. El l-a ,,nasit” si pe cetateanul sovietic IOAN MIHAI PACEPA, caruia statul roman ii plateste pensie. CA NE-A TRADAT?). Acesta are informatia pe ,,filiera” ELENEI CEAUSESCU, care era ,,incadrata” de agentele GRU (care ,,lucrau” si pentru AVO), GHIZELA VASS (cu o nepoata, tot VASS, agent AVO in guvernul roman dupa 1990, si bunica unui alt SOBOLAN -BOGDAN OLTEANU, presedinte al CAMEREI DEPUTATILOR, fost viceguvernator al BNR, acum in puscarie, nu ca a fost/este TRADATOR, ci pentru ca a luat mita), ANA TOMA si TATIANA BULAN, toate maritate cu ofiteri GRU. DRAGHICI era ,,rezidentul” madamelor de mai sus, iar legatura lui cu MOSCOVA era ,,asigurata ” de agentul GRU – col. IOSIF CONSTANTIN, seful unitatii ANTI-SOVIETICE – UM 0110 (o mai trai acest SOBOLAN?). In acest caz, pentru contracararea actiunii romanesti, sovieticii elaboreaza ,,PLANUL KDS”, mobilizand ,,slugile” din serviciile de informatii ungare si bulgaresti, care aveau misiunea de a pune in aplicare masuri operationale impotriva atasatului militar roman, a celui ceh si iugoslav de la SOFIA, pentru a le sabota activitatea de cooperare cu omolgii din NATO. DIA coopereaza, neoficial, numai cu serviciul omolog din POLONIA.

DECLANSAREA DEZINFORMARII SOVIETICE. PLANUL BLOCULUI SOVIETIC – ,,INTERKIT” – IMPOTRIVA CHINEI SI ROMANIEI

Incepand cu anul 1969, rusii si serviciile ,,aliatilor” din OTV, au ca obiectiv principal ,,descifrarea” contactelor militare romano-americane care au inceput sa se deruleze incepand cu luna mai 1964 si, in acest context, ROMANIA devine parte a ,,PLANULUI INTERKIT”, care a fost elaborat initial pentru ,,…discreditarea, subminarea si izolarea CHINEI…”, iar ROMANIA a devenit si ea parte. Acest plan ,,ne va urmari” dupa 1990, pana in apropierea anului 2005, cu consecinte dezastroase pentru ROMANIA, indiferent ca a fost ,,COMUNISTA SI APOI A DEVENIT CAPITALISTA”. Tot in acea perioada, rusii ordona slugilor din celelalte tari socialiste, ostracizarea ROMANIEI prin ,,masuri active” coordonate. Ca urmare a suspicionarii ROMANIEI ca, prin DIA, se ,,scurg” informatii catre vest (informatii furnizate de DRAGHICI + PACEPA) aceasta a fost exclusa din toate ,,actiunile sovietice active”: – OPERATIUNI IMPOTRIVA VATICANULUI; -EXCLUDEREA DIN ,,RETEAUA” DE TERORISM SI TRAFIC DE DROGURI etc., iar UNGARIA DEVINE ,,SEFADEZINFORMARII, AVAND O ,,SLUGA” IN SERVICIUL DE SPIONAJ BULGAR.

PROMOVAREA DEZINFORMARII PRIN FALSI ,,TRADATORI” DIN BLOCUL SOVIETIC. ACTIUNEA ,,CALUL TROIAN-II” SI SUCCESUL ACESTEIA IN RANDUL ELITELOR POLITICE AMERICANE

Se declanseaza actiunea ,,CALUL TROIAN- II”. Acesta este initiata de ,,dezertarea dirijata” a col. ANATOLI GOLITIN, din noul Departament de dezinformare KGB, care avea misiunea de a discredita actiunile spre independenta fata de sovietici a ROMANIEI si CHINEI. In cadrul CIA, acesta si-a gasit un ,,sustinator” in persoana sefului contrainformatiilor JESSE JAMES ANGLETON. Despre acesta s-a dovedit, dar tarziu, ca era un individ cu ,,minte foarte putina”, ca sa nu il jignesc, daca o mai trai. Avea un comportament paranoic, devenit periculos, care ,,vedea” numai agenti rusi (era o varianta a senatorului Joseph Mc.Carthy, care a reusit sa-l exileze pe CHAPLIN, 20 de ani, in ELVETIA), fapt care a introdus FRICA in randul personalului CIA si DEPARTAMENTULUI DE STAT. Combinatia dintre cei doi, a dus la o grava dezinformare la nivelul comunitatii de informatii si diplomatice a SUA, in ceea ce priveste actiunile impotriva URSS si a ,,blocului sovietic”, ale ROMANIEI si CHINEI. Din cauza dezinformarii dirijata de KGB, prin GOLITAN, demnitarii americani, incepand cu HENRY KISSINGER (inclusiv in cartile lui din 1999 si 2001, si care a fost ,,instruit” in anii 60 de CEAUSESCU, MAURER si BODNARAS, in relatiile externe ) ,,uita” sa declare public contributiile ROMANIEI in initierea si dezvoltarea relatiilor SUA cu COREEA DE NORD, LAOS, VIETNAMUL DE NORD (incheierea pacii de la PARIS. La un moment dat, americanii au propus, si romanii au fost de acord, ca prizonierii americani din VIETNAM, in special piloti, sa fie ,,transferati” in ROMANIA), deschiderea relatiilor cu CHINA, situatia din ORIENTUL-MIJLOCIU (in acest caz, evreii s-au dovedit fairplay, ca si egiptenii si palestinienii). Initierea relatiilor cu OEP-ul lui ARAFAT, si incheierea acordurilor,care au dus la stoparea activitatiilor teroriste ale acestora, inclusiv a acordului de la OSLO, cu evreii. Ajutorul acordat SUA in AFRICA, precum si a contributiei ROMANIEI in sprijinul diplomatiei americane impotriva URSS, in semnarea acordurilor de la HELSINKI, etc.

Se pare ca la unii demnitari americani si acum le este jena sa aminteasca de acestea, pentru ca sunt legate de numele lui NICOLAE CEAUSESCU, si ,,NU DA BINE”, dar atunci ,,A DAT BINE”. Dupa ce ,,efectul drogului” GOLITIN a trecut, locul a fost luat de cetateanul sovietic – ION MIHAI PACEPA (un alogen, nu era etnic roman, ca si cel care ,,l-a crescut” AL. DRAGHICI – aveau virusul ,,LOIALITATII CONFLICTUALE”), iar dezertarea lui trebuie vazuta in acest context, a continuarii masurii active din ,,PLANUL INTERKIT”, de distrugere a imaginii ROMANIEI si CHINEI, ca opozant real al URSS-ului si a stalinismului promovat de aceasta. Aceasta actiune de dezinformare, este sustinuta si de unii diplomati romani din capitala americana, care primesc ,,indicatii” din partea GHIZELEI VASS, care era ,,Sefa sectiei internationale a PCR”, si transmitea ,,indicatii” de politica externa ambasadorilor. Numai ca acestea erau formulate la MOSCOVA, de departamentul KGB care coordona ,,ACTIUNEA INTERKIT”si ,,CALUL TROIAN II”. Ce facea ,,securitate” romaneasca atunci? Probabil, ,,dormea”, iar acum sunt ,,mari patri…hoti”.

Un alt adevar care trebuie spus este acela ca rusii au activat ,,dezinformarea” si au infiintat departamentul ,,D” din KGB, dupa ce ,,i-au studiat”, din punct de vedere comportamental, pe cei pe care ii considerau ,,tinte” ale actiunii, si care ,,contau” (sau cum ne place acum sa-i numim – formatori de opinie) in luarea deciziilor in SUA (in occident, in general, cu accent pe M. BRITANIE) si, in special, in CIA. In acest mod, ,,dezinformatorii” au ,,livrat” ceea ce dorea ,,destinatarul” sa ,,auda”, mai ales ca ei, din punct de vedere ideologic, erau ,,setati” intr-o anumita directie. Si, in general, este greu ,,sa-ti folosesti capul propriu”, este comod sa ,,iei de-a gata”. Dupa 1990, acest ,,SOBOLAN” si-a gasit si sustinatori publici in ROMANIA, platiti de rusi. Ma gandesc cat va mai dura pana cand astfel de lichele vor plati ,,in puscariile patriei” pentru TRADAREA TARII.

Faptele istorice au demonstrat ca, indiferent cine conducea la MOSCOVA: – ,,TARI”, ,,COMUNISTI” sau actualii ,,democrati”, ,,URA PURA” a conducatorilor rusi impotriva ROMANIEI, s-a mentinut constanta, ca si ,,TESTAMENTUL LUI PETRU I”.

Rusii incep sa aiba suspiciuni (incep se decripteze telegramele cifrate americane), incepand cu anul 1963, ca, prin intermediul romanilor, au loc scurgeri de informatii din cadrul PACTULUI catre SUA, si nu au gresit, ,,inamicul” fiind identificat in DIA. In 1974, BODNARAS, intr-o discutie de peste doua ore, pe probleme politice si de securitate, atrage atentia ambasadorului SUA la BUCURESTI – HARRY BARNES Jr. – ca ,,telegramele voastre cifrate sunt interceptate si decriptate de rusi” si ca BUCURESTIUL doreste ca schimbul de informatii romano-american sa se faca ,,numai” prin curier diplmatic.

SLABA ,,PRESTATIE” A CIA IN ,,BLOCUL SOVIETIC”

In acea perioada istorica, serviciile de spionaj americane erau slab dezvoltate in EUROPA DE EST, CIA era intoxicata de rusi, la inceput, prin serviciul german BND, condus pana in 1968, de nazistul REINHARD GEHLEN, cu rezultate deosebite in domeniul dezinformarii strategice. Americanii fiind ,,intoxicati” cu informatii false despre potentialul militar sovietic, care era mult mai slab decat aratau rapoartele CIA (mai ales in aviatia strategica, capabila sa transporte armament nuclear) si care, pana la urma, au declansat si ,,RAZBOIUL RECE”. Aceasta dezinformare prin BDN, le-a permis rusilor sa ,,recupereze” decalajul, dezvoltand rachetele nucleare strategice (printre altele).

La aceste actiuni ,,active” sovietice, s-au adaugat si recrutarile facute de rusi in ambasadele americane din EUROPA si nu numai, inclusiv in randul ,,sefilor de statie” CIA, BUCURESTIUL ,,inscriindu-se ” cu celebrul ALDRICH AMES. Datorita ,,lipsei” mijloacelor tehnice si a ,,surselor umane”, CIA se folosea de rapoartele atasatilor militari din ambasadele SUA, din capitalele ,,blocului comunist”. Rusii, care aveau cunostinta de acest lucru, au ,,mutat” folosind doua metode: – una urmarea limitarea miscarilor atasatului militar pe teritoriul tarii respective, iar a doua era aceea ca prin agenti dubli, sa-i intoxice pe acestia cu informatii false. In acest fel, rusii satisfaceau ,,foamea” americanilor de informatii.

EFECTELE DEZASTRUOASE ALE DEZINFORMARII SOVIETICE/RUSE DIN ,,INTERIORUL” CIA ASUPRA ROMANIEI

Intoxicarea atasatilor militari (mai putin a celui de la BUCURESTI), la care s-au adaugat efectele ,,PLANULUI INTERKIT” si ,,CALUL TROIAN-II”, ,,modeleaza” perceptia SUA asupra ROMANIEI pana tarziu, dupa anul 2000 (cand americanii apeleaza la alti agenti rusi, numiti acum ,,societate civila romaneasca”, formata din tot felul de derbedei si pescuitori in ape tulburi, in loc sa-si culeaga profesionist informatiile – nu fac decat sa prelungeasca si potenteze ..PLANUL INTERKIT”), aceasta fiind deformata intr-un mod, pot spune, impardonabil, la nivelul unor servicii secrete ,,cu pretentii”. La aceste greseli s-a adaugat si ,,armata” de analisti de informatii CIA, formata din etnici, in special maghiari, care ,,prelucrau” informatii privind ROMANIA. DIVIZIA UNIUNEA SOVIETICA/EUROPA DE EST, il avea ca sef pe ungurul STEVE WEBER, agent maghiar AVO ,,din legatura” sefului spionajului unguresc – SANDOR RAJNAI (fost ambasador in ROMANIA). Acesta era ,,ajutat” in analiza ,,contului” romanesc, de amanta lui, tot emigrant ungur – MARY FISCHER, sotia unui alt ofiter CIA. La acest capitol, CIA era ,,varza”, fapt care va avea urmari, sa speram bune, dupa ,,anchetele interne” de dupa 1990.

Dupa ce au inceput sa-si faca ,,curatenie”, americanii au inventat un nou termen ,,LOIALITATEA CONFLICTUALA”, rezultat direct al faptului ca natiunea americana este formata din emigranti. Personalul era prost verificat in vederea recrutarii, iar agentii de spionaj straini ajung usor in functii de decizie ale administratiei americane, indiferent ca sunt democrate sau republicane. Acesti ,,SOBOLANI” au deformat grav deciziile de politica externa, pe langa ,,scurgerile de informatii”,catre rusi. Aceasta dezinformare grava a dus si la uciderea lui NICOLAE CEAUSESCU. Administratia americana, prin comunitatea de informatii, a fost ,,dusa de nas” de rusi, prin agenti unguri. Nu stiu daca acum, in anul 2020, americanii au inteles ca au avut un singur prieten in ,,LAGARUL COMUNIST”, pe care l-au lasat in mana rusilor care s-au razbunat crunt, pentru toate umilintele suferite din partea romanilor, incepand de la DEJ pana la CEAUSESCU. In 1989 au trimis un avion pentru a-l salva, dar ,,cartile erau deja facute” de rusi. In rest ,,vorbe”. ,,MORTUL DE LA GROAPA NU SE MAI INTOARCE”

MODERNIZAREA SERVICIULUI DE SPIONAJ AL ARMATEI ROMANE – DIA

Col. DUMITRU, pe masura ce ,,epureaza” serviciul pentru a scapa de ,,cartitele” GRU( nu scapa de toate), intreprinde actiuni, cu acceptul lui BODNARAS, pentru pregatirea personalului DIA si ,,renunta” la ,,serviciile toxice” ale securitatii care era condusa tot de agenti KGB/GRU. Astfel, in unele scoli militare de ofiteri/subofiteri, in ultimul an de studii, se constituie ,,grupe” de elevi care vor fi instruiti in specialitati militare de care serviciul de spionaj militar avea nevoie. La nivelul DIA incepe activitatea de instruire prin ,,scoli de specialitate” atat a celor care vor activa in atasaturile militare externe, a ofiterilor ,,acoperiti”, mai ales in institutiile administratiei de stat care aveau legaturi/contacte externe, cat si a ofiterilor care incadrau unitatile militare subordonate DIA, de ,,operatiuni speciale” (denumirea oficiala era de ,,cercetare in dispozitivul inamicului, prin parasutaresau ,,popular” = cercetare in adancime. In fapt, reprezentau modelul SAS-ul britanic sau SPETSNAZ-ului rusesc ).

,,PLANTAREA” UNEI ,,RETELE” CONSPIRATE A DIA IN ADMINISTRATIA CENTRALA SI SECURITATE – DSS

Seful DIA – col. DUMITRU – care nu avea nici un fel de incredere in DSS (pe care il considera ,,putred, plin de agenti rusi”), apeleaza la relatiile personale bune pe care le avea cu ILIE CEAUSESCU, ION COMAN, si cu acordul lui BODNARAS, incepe o ,,actiune conspirata” pentru a-si ,,planta” proprii ofiteri in departamentele securitatii, de obicei, in ,,esalonul doi”, care sa-l tina ,,la curent” cu activitatea sefilor securitatii banuiti ca nu sunt ,,curati”. Securitatea s-a prins tarziu de aceasta ,,miscare”, dar, pana in 1990, nu au stiut amploarea actiunii DIA si nivelul de ,,penetrare” al DSS-ului si a altor autoritati din administratia guvernamentala. ,,Capii” securitatii si ai MAI, stiindu-se serios ,,concurati” de DIA pe plan extern, si la ,,indicatia” MOSCOVEI, dupa fuga lui PACEPA, au propus sa subordoneze DIA, ceea ce CEAUSESCU a refuzat categoric. In timpul mandatului gl. DUMITRU, ARMATA ROMANA avea 48 de atasati militari in 1978, numarul acestora scazand la …4 (patru) in 1989, (sub comanda ,,POLITRUCULUI” care urmeaza la comanda), cand era cea mai mare nevoie nevoie de ei. Voi reveni asupra subiectului.

DEBUTUL OFICIAL AL RELATIILOR MILITARE ROMANO-AMERICANE

In baza ,,CONVENTIEI DE COOPERARE MILITARA” ROMANO-AMERICANA din 1974, generalul ION COMAN, numit in noiembrie acelasi an, sef al MARELUI STAT MAJOR al ARMATEI ROMANE, secondat de DUMITRU, seful DIA, inteprinde in martie 1975, prima vizita a unui demnitar militar din ,,blocul sovietic” la WASHINGTON D.C., fiind primit in ,,BIROUL OVAL” de presedintele SUA – GERALD FORD. In dicutiile avute atat cu presedintele, cat si cu SEFUL STATULUI MAJOR INTERARME american, gl. FREDERICK C. WEYAND( care va ,,intoarce” vizita in toamna aceluiasi an), se cauta noi domenii ale cooperari militare romano-americane. Pe langa schimbul de informatii intre serviciile de spionaj ale celor doua armate, care nu mai reprezinta o noutate, se discuta aspecte ale achizitiei de armament american pentru ARMATA ROMANA, ca o contrapondere, inclusiv a descurajarii amenintarilor constante sovietice, cat si schimbul de date si tehnologii in domeniul apararii.

,,LISTA DE ACHIZITII” MILITARE AMERICANE PENTRU ARMATA ROMANA

Coman prezinta ,,o lista” de achizitii considerate ca o prima urgenta, formata din 12 tipuri de armament. Partea romana dorea achizitionarea de: – avioane F-5, ca o alternativa la MIG-ul 21, pentru care rusii nu mai furnizau piese si nici modernizari( romanii nu aveau licenta /documentatie pentru producerea motorului), inclusiv in armament de bord si rachete aer-aer si aer-sol, care erau ,,vechi, antice si de demult”; – aparatura de detectie prin infrarosu si detectare la distanta, ghidare prin satelit, armament de mare precizie etc.; – tehnologie laser, in care romanii erau lideri mondiali (in toamna lui 1968, in zona de granita de la SIGHETUL-MARMATIEI, in randul localnicilor care aveau rude militari pe granita, circula zvonul, niciodata confirmat, dar nici infirmat, al ,,topirii” unor tancuri sovietice); – armament AT, reprezentat de rachete TOW; – armament AA, reprezentat de rachete STINGER si RED-EYE; – echipamente radioelectronice si de comunicatii etc. Din toate aceste echipamente, catre ROMANIA se livreaza trei avioane BOEING 707-320 C, din care unul va fi avion prezidential. Acesta este dotat de americani cu cea mai performanta aparatura de radio-comunicatii cifrate de la acea data (fapt care i-a enervat pe rusi). Despre alte schimburi sunt putine date, foarte multe documente americane privind aceste legaturi militare cu romanii nu au fost desclasificate.

Acordul nu a fost pana la urma concretizat din cauza ELENEI CEAUSESCU (este posibil ca acest fapt sa fi fost motivul principal) care, fiind ,,consiliata” de GHIZELA VASS, la cererea rusilor, temporizeaza actiunea si, intr-o informare catre ambasada SUA, a amanat discutarea aspectelor concrete privind achizitia de armament, urmand ca acest aspect sa fie discutat in timpul vizitei presedintelui FORD in ROMANIA. Atunci, americanii au venit ,,pregatiti”, dar romanii nu au mai ,,ridicat problema”, ,,frana” fiind pusa din prostia lui ,,LEANA”, manevrata de GRU. RUSII au castigat, din nou.

CONCRETIZAREA COOPERARII OFICIALE MILITARE ROMANO-AMERICANE

O parte a acestei cooperari se va concretiza, mai ales in ceea ce priveste activitatiile militare comune care, pana in 1978, ajung la un numar de 16, fiind singura tara din ,,bloc” cu astfel de legaturi. In 1976, cu prilejul bicentenarului SUA, BRICUL SCOALA ,,MIRCEA”, singura nava scoala din ,,blocul sovietic”, participa alaturi de nave similare din tari NATO, la festivitatile din golful NEW YORK, si urca pe fluviul HUDSON, prezenta mult apreciata de publicul american. Furnizarea de armament nu se concretizeaza conform dorintei partii romane, din cauza retinerilor partii americane si ca rezultat al dezinformarilor sovietice prin actiunea activa ,,INTERKIT” (interventia ELENEI CEAUSESCU). La un moment dat, la nivelul secretarului de stat al SUA, dar si ca urmare a dezinformarii (tot de un agent KGB, din ambasada SUA), ,,din prostie” a ambasadorului american de la BUCURESTI – BARNES -, se considera ca daca va fi furnizat armament ROMANIEI, acesta va fi folosit impotriva populatiei. Nu stiu cum si-au inchipuit autoritatile americane folosirea rachetelor AT si AA impotriva populatiei? Si acum, daca ar fi intrebate aceste autoritati, s-ar gasi in mare incurcatura sa dea un raspuns. Ca un fapt istoric, prima furnizare de armament american a avut loc in 1873, cand importam 25.000 de pusti ,,PEABODY” care vor fi folosite in razboiul de independenta. Cu aceeasi acazie se importa si o instalatie performanta, capabila sa produca 3000 de cartuse cu camasa metalica, pe ora.

DEZVOLTAREA RELATIILOR SI A SCHIMBULUI DE INFORMATII INTRE SERVICIILE DE SPIONAJ MILITARE

Daca atunci nu am avut succes in achizitia de armament si tehnologie, s-a avansat in domeniul schimbului de informatii militare si a contactelor la nivelul celor doua conduceri ale spionajului militar. Gl. DUMITRU stabileste ,,un agent de legatura” la BUCURESTI, cu spionajul militar american acoperit, in anturajul lui ILIE CEAUSESCU, cu acordul acestuia. Daca primul ,,agent” este o femeie, aceasta este dublata de un altul, acum barbat, ofiter ,,acoperit” in acelasi anturaj. S-a ales acest ,,loc” datorita marii libertati de miscare in toate palierile puterii politice bucurestene, si ,,scoase” din ,,supravegherea” securitatii, pentru ca nu ,,dadea bine” sa il superi pe fratele presedintelui.

Intre 15-21 noiembrie 1977, seful ,,sectorului estic” al spionajului militar al SUA, gl. DOUGLAS C. DILLARD, vine la BUCURESTI si se intalneste cu gl. DUMITRU, secondat de loctiitorul lui col. CUCU I. Ca rezultat al acestei prime vizite oficiale, adjunctul sefului de STAT MAJOR INTERARME pentru Informatii din ARMATA SUA (inainte cu un an, a fost seful DIA – AGENTIA DE INFORMATII A ARMATEI AMERICANE), gl. EDMUND R. THOMPSON, vine la BUCURESTI, in perioada 01.05-06.05.1978, si se intalneste cu gl. DUMITRU si col. CUCU, care asigura si translatia. La aceste intalniri nu au participat alte persoane, din ratiuni de securitate, pentru a se evita scurgerile de informatii catre GRU. Ca urmare a acestor vizite, gl. DUMITRU este invitat in RFG sau SUA, pentru continuarea cooperarii. DUMITRU refuza ca intalnirea sa aiba loc in RFG, optand pentru SUA ca ,,oaspete a armatei americane”. DUMITRU nu a mai apucat sa faca vizita, in septembrie 1978, fiind schimbat (cu ,,mana” GRU) din functie dupa dezertarea lui PACEPA, la ,,ordinul” KGB. ,,Fuga” lui ,,pacepa” este, de fapt continuarea actiunii active ,,CALUL TROIAN II”, ,,inaintasul” fiind deja ,,epuizat”. Motivul refuzului intalnirii in RFG a fost acela a ,,penetrarii” de catre STASI, a serviciului militar german MAD.

Cu toate masurile luate de gl. DUMITRU, intalnirile sunt supravegheate, iar o parte a convorbirilor sunt inregistrate de DSS (nici pana acum nu se stie, nominal, care agent rus din DSS a dat ordinul), iar informatia este ,,scursa” catre KGB, tot prin intermediul col. IOFIF CONSTANTIN. Aceeasi informatie ajunge si in posesia STASI – ramura externa ,,HVA” (spionaj extern) est-germana, de la col. JOACHIM KRASE, loctiitorul spionajului militar vest-german-MAD, care era pe ,,statul” STASI din 1973. Acesta avea informatia de la atasatul militar vest-german din BUCURESTI, care a fost informat oficial de DIA. In baza bunelor relatii existente, care devin foarte bune, intre cele doua servicii de informatii se concretizeaza activitati militare complexe in care se inscrie si prezentarea facuta de atasatul militar american col. R. WOMACK, in data de 4 iulie 1978, in fata personalului MAp.N. de toate gradele si din toate esaloanele, apartinand garnizoanei BUCURESTI. Cu acest prilej, un raport STASI relava ca: ,,… pozitia este clar antisovietica si ca ,, ambele parti erau devotate cooperarii in continuare pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale”.

CONTRIBUTIA DIA SI A Gl. DUMITRU LA DEZVOLTAREA RELATIILOR SI COOPERARII MILITARE CU M. BRITANIE, FRANTA SI GERMANIA

Prin intermediul DIA si a bunelor ei legaturi cu atasatii militari din tarile NATO atat de la BUCURESTI, cat si de la SOFIA, se fac ,,tatonari” pentru obtinerea de armament si tehnologii militare, in special din M. BRITANIE, R.F. GERMANIA si FRANTA. Astfel, in 1973, cu M. BRITANIE se reuseste construirea unei societati mixte pentru fabricarea unui avion de vanatoare, in cooperare cu YUGOSLAVIA. In cadrul acestei societati, romanii si sarbii construiau fuzelajul (1/2 fiecare tara), englezii venind cu avionica si motorul. Tot atunci se discuta cu YUGOSLAVIA pentru constructia, in comun, a unui submarin (-B-27- din care sarbii fabrica doua, fara romani, cu ajutor rusesc), fapt care nu se concretizeaza. Cauza acestui esec sunt tot rusii, care ,,il intorc” pe TITO, cu o oferta ,,de nerefuzat” a unor avioane MIG-21, cu logistica aferenta, aproape gratis. Pe aceasta baza, in ROMANIA, se construieste societatea TURBOMECANICA care va produce motoare de avion militar si civil sub licenta engleza – ROLLS ROYCE, si uzinele ROMAERO care vor produce avionul cu dubla utilizare militara (bombardament, transport desant-aerian) si civila, BAC 1-11. La CRAIOVA se construieste de la ,,zero” uzina de aviatie, acum AVIOANE S.A , care integreaza noul avion de vanatoare, pe care romanii il boteaza IAR-93, urmat de IAR-99 ,,SOIM”. Tot la CRAIOVA se infiinteaza inca o structura militara, ,,CENTRUL DE INCERCARI IN ZBOR” dedicata, acestui avion construit in cooperare.

Rezultate deosebite dau si negocierile cu FRANTA presedintelui CHARLES de GAULLE. In urma contactelor avute pe linie militara, se reuseste achizitia licentei pentru producerea elicopterelor PUMA si ALOUETTE, variantele militare. Se construieste, pentru concretizarea acestui proiect, UZINA GHIMBAV-BRASOV si o intreaga infrastructura ,,pe orizontala” in industria romaneasca. Interesant in acest caz, care a dus ,,isterie” la MOSCOVA, a fost refuzul lui CEAUSESCU de a le da voie rusilor sa vada noile elicoptere ,,chiar de la distanta”. Va dati seama ce a fost la ,,gura rusilor”. Tot de la francezi se achizitioneaza, pentru unitatile speciale ale DIA si marina militara ROMANA, costume complete de scafandri autonomi. Pentru asigurarea ,,logisticii” acestor unitati militare speciale, se construiesc si intra in functiune nave maritime dotate pentru asistenta scafandrilor de lupta, initial una – ,,EMIL ROCOVITA”. Cu ajutorul acestora se vor face lucrari/verificari/reparatii la prima platforma de foraj marin – ,,GLORIA” – din MAREA-NEAGRA. De asemenea, ARMATA FRANCEZA asigura instruirea parasutistilor militari romani (printre care col. MITROAICA N.) pentru folosirea unui nou tip de parasuta, denumita ,,ARIPA”, destinata initial tot trupelor speciale, apoi ,,deseminata” si la aerocluburile sportive romanesti.

In acest caz, al relatiilor cu FRANTA, MOSCOVA era prompt informata, penetrarea guvernului francez fiind ,,maxima” de catre GRU si KGB( fapt stiut de americani si englezi). La acest lucru a contribuit si un ofiter al securitatii MIHAI CARAMAN (prietenul lui PETRE ROMAN, aflat la studii din 1970 – voi reveni) care, contrar misiunii primite, penetreaza NATO si da informatii MOSCOVEI, care il decoreaza si il face cetatean rus, ca si pe un alt SOBOLAN – IOAN MIHAI PACEPA. Si acest ,,SOBOLAN” este pensionar al STATULUI ROMAN in loc sa fie al FEDERATIEI RUSE, a carui cetatean este ca si derbedeul de ,,pacepa”.

STATUL ROMAN PUTRED” AICI TREDUIE SA FACA ,,ORDINE”, ASUPRA ,,TRADATORILOR”, nu sa ,,PUNA BOTUL ” LA DEZINFORMAREA RUSIE, impotriva ARMATEI ROMANE. Dar avem foarte multi ,,prosti cu CV”, care ne conduc. Nu toti, dar majoritatea. Singurul care si-a dat seama de dezinformarea rusa, a fost/este ministrul M.Ap.N- NICOLAE CIUCA. CUZA,urmand exemplul ROMEI si FRANTEI lui NAPOLEON-1790-, a legiferat ,,LEGEA PENSIILOR MILITARE” si nu a altora. In rest,, pamant de flori”. Ar tredui ,,sa-i rarim” pe ,,agentii de influienta” si ,,guristii”, mai ales din randul unui partid ,, care vrea sa ne salveze”. Acestia, unii niste oligofeni ( ca altii nu au gasit), reprezinta o creatie a SVR-ului rusesc, in lumina bunei colaborari cu AVO-ul unguresc. Veti observa, o anumita preponderenta a membrilor de partid, dintr-o anumita zona a ARDEALULUI ( sper ca a observat-o si SRI-ul). In fapt o continuare a ,,INTERKIT”.

Relatia cu R.F. GERMANIA, initiata de DIA prin atasatul militar vest-german de la BUCURESTI, debuteaza prin achizitia de statii radio si radio-gonio mobile. Negocierile continua cu posibilitatea de a achizitiona licenta motorului de tanc folosit pe tancul LEOPARD-1, romanii trecand la proiectul primului prototip de tanc BIZON. Acest proiect se concretizeaza in construirea, in cadrul uzinelor 23 AUGUST, a unei ,,noi uzine” cu o instalatie unica de constructie a turelei acestui tanc, si a altor uzine in tara, pentru sustinerea acestui proiect. Ce s-a intamplat cu acest proiect dupa 1990 stiti, nu insist. Se mai initiaza negocieri pentru achizitia de avionica si carlingi pentru avioanele de vanatoare, care se construiesc in ROMANIA.

RELATIA INFORMATIV-MILITARA CU CHINA

Debutul accelerat a acestor legaturi, se concretizeaza dupa august 1968, cand vizitele reciproce ale delegatiilor militare, la cel mai inalt nivel, au loc in mod curent. In 1971, ,,guru” BODNARAS, conduce o delegatie militara in CHINA, delegatie primita la cel mai mare nivel al conducerii politice. Discutiile cu partea chineza se concretizeaza pentru urmatoarele categorii de armament, tehnica si licente de fabricatie/documentatii tehnice: – sase submarine (oferta care nu se concretizeaza); – documentatie si motor turbopropulsor de aviatie( nu se concretizeaza, chinezii fiind in discutii cu englezii si nu au licenta); – documentatii tehnice si linii de fabricatie pentru loviturile de artilerie de 152, 122, 100 si 130 mm (tunuri pentru apararea de coasta/anti-nava); – linie de fabricatie tevi pentru pistolul mitraliera cal.7,62 mm, mitraliera 7,62 mm, mitraliera 12,7 si 14,5 mm, tunuri de bord de 23 si 30 mm, linii de fabricare a munitiilor pentru aceste calibre; – documentatie de fabricare a bombelor incendiare si fumigene; – documentatia pentru aparatura optica AA si pentru baterii uscate si semiumede. Se solicita si se obtine documentatia tehnica pentru tancul T-55, ca si pentru o presa de 2000 to. ,cu masa mobila, de la uzina de tancuri din BAO-TAO. CHINA livreaza in ROMANIA primele torpiloare din clasa HU CHWAN si canoniere din clasa SHANGHAI, impreuna cu documentatia tehnica, care incep sa fie produse in ROMANIA, incepand cu 1971-1976. De asemenea, se livreaza doua avioane HONG-5 de bombardament, care sa inlocuiasca avionul sovietic IL-28, depasit tehnic. Toata tehnica de lupta si documentatia tehnica se ofera cu titlul gratuit, iar celelalte ,,furnituri” militare, printr-un credit de 250 milioane dolari, cu dobanda zero, platibili in rate anuale, timp de zece ani.

In domeniul informatiilor discutiile debuteaza in 1971, cand la BUCURESTI au loc vizitele Sefului DEPARTAMENTULUI POLITIC AL ARMATEI POPULARE CHINEZE (AEP) condus de viitorul presedinte chinez JIANG ZEMIN (1993-2003), in a carui delegatie erau ofiteri din serviciile de informatii militare chineze, care au intalniri in casele conspirative ale DIA cu gl. DUMITRU. In acelasi an are loc si vizita Sefului INSTRUCTIEI din AEP, in a carui delegatie erau doi ofiteri specializati in armament, precum si ofiteri de informatii militare. Ambele delegatii au fost primite de NICOLAE CEAUSESCU, asistat de EMIL BODNARAS si MAURER. Cu aceste prilejuri, se stabilesc si schimburi de ofiteri care sa-si faca concediile in cele doua tari (o luna), schimbul de instructori, inclusiv specialisti chinezi si vietnamezi in razboiul de gherila, precum si elevi si profesori din scoli si academii militare. Dupa aceste vizite, contactele militare intre cele doua armate se dezvolta in mod deosebit, fapt care a iritat ,,la culme” MOSCOVA.

Intr-un ,,Raport” STASI (care avea in cadrul AMBASADEI din BUCURESTI, un ,,birou”, destinat culegerii de informatii militare, politice si economice ale ROMANIEI cu SUA, celelalte tari NATO si nu numai. Biroul a fost ,,deschis” la cererea MOSCOVEI, care considera ca nemtii erau mai putin ,,monitorizati”), ofiterii chinezi din aceste delegatii sunt identificati ca ,,ofiteri din serviciul de spionaj militar”. Mai tarziu, tot STASI, identifica alti ofiteri de informatii chinezi, sub acoperirea de turisti si care participa la dineuri si receptii oficiale, la invitatia sectiei externe a M.Ap.N. Nemtii estici nu reusesc sa identifice intalnirile cu ofiterii DIA, dar sunt ,,buni” in meseria lor.

FINAL

In perioada mandatului sau, gl. DUMITRU I. DUMITRU, a facut fata (in afara amenintarii invaziei din 1968, inclusiv a celei din noiembrie, acelasi an) si la amenintarile din 1974 si 1978, pe care le-a ,,gestionat” informativ intr-un mod profesionist, cu rezultate deosebite pentru ROMANIA. DIA a fost ,,in prima linie” de aparare a tarii. Intr-o perioada de 15 ani, SERVICIUL DE SPIONAJ AL ARMATEI a devenit un adversar redutabil impotriva ,,blocului sovietic” si un promotor al deschiderii catre lumea occidentala a ARMATEI ROMANE si a TARII. Pentru SUA si ocidentali ar trebui sa fie clar, daca pana acuma nu a fost, ca SRVICIUL DE SPIONAJ A ARMATEI-DIA- NU A FOST ,,IMPOTRIVA VESTULUI”, CI A INCERCAT SA DETERMINE ,,VESTUL” SA APERE ROMANIA IMPOTRIVA RUSILOR SI A ,,BLOCULUI”, CONDUS TOT DE EI. Acest lucru nu a ramas fara urmari, agentura sovietica razbunandu-se, dupa ,,fuga” cetateanului sovietic ,,pacepa”, inlocuindu-l cu un ,,POLITRUC”, din anturajul ELENEI CEAUSESCU. Rezultatul acestei inlocuiri se va concretiza in 1989-1990. Rusii ,,MUTA” piesele de sah pe termen lung.

,,Razbunarea rusilor nu s-a oprit aici, ci au incercat sa-l stearga si din ,,memoria colectiva”. Actiunea lor este oglindita de inexistenta datelor despre activitatea acestuia din mass-media, inclusiv a fotografiilor. Cititorul care cauta date despre gl. DUMITRU I. DUMITRU, va gasi foarte putine si nerelevante. Informatii mai multe gasim de la un strain – scriitorul LARRY WATTS. INTREBAREA CARE SE PUNE ESTE: – CE FAC URMASII IN ACEST SENS? MA REFER LA CEI INSTITUTIONALI, DIN ACTUALUL DIM. ,,PARTICULARII” FAC SI EI CE POT, FARA A FI OBLIGATI, DECAT MORAL.

CONCLUZII

1 – SPIONAJUL MILITAR ROMANESC, dupa 1963 si pana in 1978, si-a facut datoria in conditii grele atat externe, dar mai ales interne, fata de ARMATA ROMANA SI ROMANIA. DIA a furnizat informatii de valoare strategica pentru apararea tarii si a facut ,,lobby” pana la cel mai inalt nivel al conducerii SUA, a tarilor NATO si a CHINEI, pentru eliminarea amenintarilor MOSCOVEI de a pune din nou jugul pe ROMANIA. DIA SI-A INDEPLINIT MISIUNEA, CA SI ARMATA ROMANA. Altii mai putin sau deloc.

2 – Dezinformarea MOSCOVEI a avut un succes nesperat (nici macar de initiatori) asupra politicilor tarilor vestice, in principal ale SUA si M. BRITANII, in ceea ce priveste ROMANIA. Decidentilor politici ,,le-a fost livrat” ceea ce au vrut sa auda. Acest lucru se va repeta dupa 1990, cu consecintele pe care le stim.

3 – Cred ca, comunitatii de informatii a SUA (mai putin serviciului de spionaj militar), in special CIA, le e rusine si acum sa recunoasca ca ,,au fost dusi de nas” de niste dezertori dubiosi. Dar timpul nu a trecut.

4 – CHINA s-a dovedit ca a fos/este cel mai loial aliat al ROMANIEI, din ,,lumea comunista”. Nu acelasi lucru l-a dovedit YUGOSLAVIA, care atunci, ca si acum este ,,cu c…l in doua luntrii”. Ceea ce pentru ROMANIA s-a dovedit periculos in 1968, 1989 ca si acum.

5 – Singurul serviciu din ,,blocul sovietic” cu care DIA a colaborat, cat de cat, a fost cu omologul ARMATEI POLONEZE. Altfel, toti ne-au fost si ne-au ramas DUSMANI, mai ales UNGARIA si BULGARIA. IN REST ,,VORBE” FARA ACOPERIRE.

Nu uitati, ceea ce cititi este un pamflet, o fictiune, iar coincidentele cu realitatea trecuta sau imediata, sunt pur intamplatoare. Daca cineva (persoana fizica/juridica etc.) s-a simtit jignit/a, imi cer scuze anticipat.

Sa auzim numai de bine!

P.C.

Multumesc celor care si-au gasit timp sa lectureze articolul anterior!

Sa va fie de folos!

VA URMA!

Lasă un răspuns