STATUL PUTRED-partea a X-a

,,FERESTRELE SPARTE” ALE ROMANIEI- SANATATEA

Fara a avea pretentia de a gasi ,,leacul” pentru vindecarea SISTEMULUI MEDICAL ROMANESC catalogat, dupa o statistica a UE, in 2017, ca ,,cel mai slab din EUROPA”, cred ca nu gresesc daca ,,aruncam” o privire asupra lui. impreuna cu cititorul avizat sau mai putin avizat, dar care s-a ,,lovit” de el. De-a lungul vietii noastre, mai devreme sau mai tarziu, mai rar sau mai des, toti ajungem sa apelam la ,,sistemul medical”, pentru nevoile noastre sau ale celor dragi si apropiati. Unii am avut noroc sa gasim personal medical dedicat meseriei si conditii bune in spitalele publice, iar altii am avut mai putin noroc, de medici si conditii bune. Nu mai vorbesc despre asa numitele ,,plati informale” sau, pe scurt, ,,mita” pe care le ,,decontam”, fara bon fiscal, catre acelasi personal medical. De multe ori, dand aceasta suma de bani, nu am ajuns sa fim mai sanatosi, fiind tratati la fel, dar aveam ,,cugetul” impacat si iluzia ca daca ,,am dat”, o sa si ,,primim” sanatate. Si fiecare stim ce am primit. Sentimentul este acelasi cand dam o suma de bani preotului pentru a se ruga pentru noi si, in acest fel, suntem linistiti, ca ,,ne-am rozolvat” problema cu cel DE SUS. Ceea ce este o iluzie, dar, fiind muritori, simtim nevoia sa credem in ceva, chiar daca in adancul sufletului, stim ca gresim si ,,finantam” niste oameni care, de cele mai multe ori, nu merita gestul nostru de recunostinta.

Un fost Ministru al Sanatatii si Bunastarii Nationale (,,suna” frumos, la ei) canadian – MARC LALONDE care, in 1974, publica un raport cu titlul ,,O NOUA PERSPECTIVA ASUPRA SANATATII CANADIENE”, in care defineste conceptul de ,,CAMP AL SANATATII”, reprezentand ,,o piatra de temelie” in domeniul sanatati publice, care ar trebui sa stea si la ,,TEMELIA” sistemului de sanatate romanesc. Am mari indoieli ca cei aflati la guvernare si in fruntea sistemului public de sanatate, in ultimii 29 de ani, l-au citit macar, ca de aplicat simtim care ne este starea de sanatate. Canadianul identifica patru categorii de factori ce pot afecta starea de sanatate a populatiei:- 1 BIOLOGIA UMANA; 2 MEDIUL EXTERIOR, INCLUSIV CEL PSIHOSOCIAL; 3 STILUL DE VIATA; 4 SISTEMUL PUBLIC DE SERVICII MEDICALE. Acum o sa iau pe rand acesti factori, din perspectiva romaneasca, pentru ca aici traim, majoritatea dintre noi si, mai devreme sau mai tarziu, aici o sa si murim, dupa ce am trecut prin ,,sistemul de sanatate”. Dupa cum putem constata, din cei patru factori identificati, sistemul public de servicii medicale este ultimul enuntat. Acest lucru este determinat de faptul ca, daca respectam primii trei factori, avem marea sansa sa nu ajungem la ultimul. Sa le tratam pe rand, poate asa o sa ne dam seama ,,cum stam”.

1-BIOLOGIA UMANA

Pentru a analiza acest prim factor m-am oprit, pentru inceput, la ADN-ul nostru scos in evidenta de cercetatorul RELU COCOS, din cadrul catedrei de genetica a UMF ,,CAROL DAVILA”, BUCURESTI. Acesta, impreuna cu mai multi cercetatori romani si straini, a condus un studiu privind ADN-ul MITOCONDRIAL- mtDNA AL ROMANILOR, publicat in 2017, in revista de specialitate BMC GENETICS. Studiul a scos in evidenta o distributie omogena a majoritatii HAPLOGRUPURILOR (- DENUMESTE UN GRUP DE POPULATIE GENETICA, CARE ARE UN STRAMOS COMUN, PE LINIE PATRIARHALA SAU MATRIARHALA) in provinciile istorice romanesti. Arcul carpatic a jucat un rol important in modelele de emigrare, semnale de linii materne genetice au fost observate in toate provinciile istorice, indicand fluxul de gene de-a lungul rutelor de migratie prin ASIA DE EST si EUROPA.

Partial DACIA, cu exceptia: nord-estului TRANSILVANIEI, MOLDOVEI si estului MUNTENIEI, s-a aflat sub ocupatie romana, de unde si mosteniri genetice ale soldatilor/cetatenilor romani, proveniti din populatii diferite, din cuprinsul IMERIULUI ROMAN. ADN-ul mitocondrial, care contine 37 de gene (ADN-ul nuclear contine 32.000 gene), s-a schimbat putin din perioada neoliticului pana acum. Rezultatul cercetarii a scos in evidenta o distribuire omogena a majoritatii HAPLOGRURILOR in provinciile istorice romanesti cu unele particularitati. Populatia traitoare in TRANSILVANIA este genetic mai apropiata de populatiile tarilor EUROPEI CENTRALE : germani, cehi, dar si de greci. Populatiile din tarile romanesti, exterioare arcului carpatic, sunt apropiate genetic de ucrainieni, rusi, polonezi si, surprinzator, de maghiari.

Avand aceasta ,,oglinda”, ne putem raporta mostenirea noastra genetica la starea de sanatate, pe care am mostenit-o fiecare de la stramosi. Nu este deloc intamplator ,,ca suntem intrebati de medic care au fost/sunt bolile familiei din care provenim genetic. De obicei, dar nu este o regula, daca inaintasii au fost bolnavi de cancer, inima, diabet, este posibil sa fim si noi la un moment dat. Pentru a preveni, trebuie sa facem controale medicale regulate, urmarind in principal mostenirea genetica. Din acest punct de vedere mai sunt si ,,accidente” nefericite, cand poti sa ai una din bolile pomenite mai sus, fara ca stramosii cunoscuti sa fi avut o astfel de boala. Cred ca este un fel de loterie, dar e posibil sa si gresesc. Cu toate descoperirile stiintifice privind genomul uman, deocamdata, nu sunt tehnici de a ne ,,manipula” genetic pentru a fi sanatosi si a trai sute de ani sau, cel putin, nu stim sa existe astfel de tehnici, dar daca mor cei din familiile ROTHSCHILD si ROCKEFELLER, inseamna ca trebuie sa mai asteptam.

2- MEDIUL EXTERIOR, INCLUSIV CEL PSIHOSOCIAL

Privitor la acest al doilea factor, fiecare traim intr-un mediu exterior mai mult sau mai putin poluat, la tara sau in mediu urban, mai aglomerat sau mai putin aglomerat, la campie, ses, deal, munte sau pe malul marii, in delta, fapt care ne influenteaza direct starea de sanatate atat fizica, cat si mentala. Este greu de definit care medii exterioare sunt mai benefice sanatatii, sau ni se potrivesc individual, dar din experienta stramosilor si a experientei personale se pot identifica mediile care sa ne potenteze starea de sanatate. In trecut (acum nu se mai construieste nimic), spitalele TBC erau construite in zone cu aer nepoluat, ozonat, linistite, la fel si spitalele sau sanatoriile de boli nervoase, care trebuiau sa indeplineasca cam aceleasi conditii de mediu. Statiunile balneo-climaterice sunt asezate in aceleasi medii pentru ca astfel, pe langa tratamentele cu ape minerale, sulf, sare, namol etc. exista si conditii exterioare propice imbunatatirii starii de sanatate. Dupa medicina chineza, ca si cea dacica, sau din alte zone ale pamantului, cu vechime de mii de ani, trupul fizic este controlat de spirit, iar daca acesta este dereglat, se deregleaza tot corpul. Pentru ca spiritul sa-si revina la parametrii normali, avem nevoie de un mediu exterior care sa faciliteze acest lucru si nu cred ca aglomeratiile urbane ar imbunatati starea de sanatate. Pana la urma alegem, sau ar trebui sa alegem mediul exterior unde traim, pentru o buna calitate a vietii si a starii de sanatate. CU BANI NU CUMPARAM SANATATE, DOAR NE AMAGIM CA O VOM OBTINE. Nu ca saracia ar fi o virtute, nici macar crestineasca.

Privitor la mediul psihosocial, as vrea sa amintesc aici, lucrarea unui reputat profesor universitar de la Facultatea de psihologie, din cadrul UBB -CLUJ-NAPOCA, – DANIEL DAVID, care are titlul ,,PSIHOLOGIA POPORULUI ROMAN” si a vazut lumina tiparului in 2016. Cartea este o urmare, la 70 de ani distanta, a uneia cu acelasi titlu, aparuta in 1946, si scrisa de academicianul (din 1923), CONSTANTIN RADULESCU MOTRU. In carte, profesorul clujean, dupa 10 ani de studii asupra noastra (incepute in 2005), ca popor, ajunge la concluzii aparent surprinzatoare, privitor la felul nostru de a fi. El scrie ca ,,ROMANII SE CRED ASA CUM NU SUNT, SI SE CRED ASA CUM AR PUTEA SA FIE”. Mai departe arata ca virtuti ale romanilor: – POTENTIALUL INTELECTUAL SI DE CREATIVITATE, SPIRITUL COMPETITIV, iar ca atribut psihologic de imbunatatit:-INCREDEREA SCAZUTA IN OAMENI, CARE DUCE LA O LIPSA DE COOPERARE PENTRU ACTIUNI COLECTIVE IN BENEFICIU COMUN; TENDINTE DE DISTORSIONARE A REALITATII PRIN EXAGERARE ATAT A POZITIVULUI (PRIN EMOTIONALITATE RIDICATA), CAT SI A NEGATIVULUI, PRIN SCEPTICISM SAU CINISM. Eu cred ca profesorul clujean are dreptate in ceea ce ne priveste, iar aceste trasaturi psihologice sunt datorate mediului social in care traim.

Sa nu uitam ca cercetarea a avut loc si s-a desfasurat in cea mai neagra perioada de dupa 1989, epoca teparului de ANVERS. Despre acest ,,specimen” vreau sa va aduc la cunostinta ,,vorbele ” profetice ale unui fost ministru al apararii nationale care (in aprilie 2007, deja era schimbat din functie), mergea cu masina catre CARAS-SEVERIN, cand a fost sunat de ,,tepar”, care i-a reprosat ca nu a ramas in capitala pentru a preda ministerul, noului ministru din guvernul ,,MICULUI FANARIOT” si agentul AVO. Acesta ii raspunde teparului :,, ca el nu preda armata omului securitatii (cu referire la noul ministru)”, iar dupa ce termina convorbirea, ii spune celui care era cu el, ca: ,, O SA VEZI, DERBEDEUL ASTA O SA DISTRUGA TARA”. ADEVARUL E CA AM VAZUT, UITATI-VA IN JUR. Deci, noi ,,ne ducem” viata in acest mediu social, viciat de ,,gunoiul politic” autohton si distrus de presedinti fara nici un fel de principii morale, benefice pentru acest popor. IN CONCLUZIE:- ACEASTA NE ESTE STAREA DE SANATATE, CONFORM ACESTUI FACTOR. Nu stiu cum el ar putea fi ,,pozitiv” pentru noi, si aceasta luand in calcul numai din prisma stirilor vehiculate de mass-media, zilnic, in care suntem ,,bombardati” de informatii conform carora:– se vor taia salariile, nu mai sunt bani de pensii, nu se mai gasesc medicamente, mancarea se scumpeste, curentul si gazul la fel, drogatii umbla liberi, accidente auto mortale, iar CARACALUL deschide fiecare emisiune. Mai poti trai linistit intr-un astfel de mediu social? Nu cred.

3- STILUL DE VIATA

La acest factor suntem ,,pe cont propriu”, avem stilul de viata dat de educatia primita de la parinti (primii sapte ani de acasa), din sistemul de educatie, din mediul de relatii. Acest ,,stil de viata” este dat si de meseria pe care o practicam sau am practicat-o, de resursele materiale avute la dispozitie, precum si de ceea ce se intampla in mediul exterior noua. Nu stiu daca ne putem schimba acest stil de viata, mai ales a alimentelor si a bauturilor pe care le consumam zilnic, care, daca sunt de proasta calitate, ne duc pe patul de spital. Am uitat, ca atatea altele, sa mancam produse romanesti, curate.

Intr-o discutie avuta cu un reputat medic, acesta imi spunea ca : ,, inainte de 1989 operam un cancer pe saptamana, iar acum operez sapte cancere pe zi”, ca factor determinant in acest caz, el identifica MANCAREA SI BAUTURA DE PROASTA CALITATE. Dupa cum vedeti si dvs. in ultimul timp auzim, din ce in ce mai des, ca OCCIDENTUL CEL DEMOCRATIC PRACTICA DUBLU STANDARD IN DOMENIUL ALIMENTAR SI NOUA NE VAND GUNOAIE. Sa nu uitam si de unde cumparam imbracamintea si incaltamintea. Suntem pe primul loc in EUROPA la vanzari de haine la mana a doua si mai ales la vanzarea de lenjerie intima si de pat, care sunt interzise in UE. De cele mai multe ori, acestea sunt nedezinfectate si ne imbolnavim de boli, care alta data nu erau in ROMANIA. Deci, ,,sa traiti bine”! Vedeti cumva ca guvernantii nostri iau masuri pentru stoparea acestor fenomene care, practic, ne ucid? NU. Vedeti vreo atitudine a celui din DEALUL COTROCENIULUI? NU. Ca tot veni vorba de el, cred ca, pana acum, nu a stiut ca, CARACALUL este in ROMANIA. In concluzie, ceea ce mancam, bem, imbracam, incaltam, si cum traim, depinde in mare parte de fiecare dintre noi. Cum ne asternem, asa dormim.

4- SISTEMUL PUBLIC DE SERVICII MEDICALE

La acest factor sunt foarte multe lucruri de spus. Cred ca ati observat ca, in viziunea canadianului, acesta este ultimul. Nu ajungem la el, daca respectam si avem in vedere primii trei factori. Daca nu, atunci ajungem la acesta si ,,DUMNEZEU CU MILA”. Nu stii in ce spital vei ajunge si pe ,,mana” carui doctor, pentru ca acuma trebuie sa te interesezi despre el, daca are colegi doctori si ce facultate a terminat, sa nu mai spun ca ar trebui sa stim si cati ,,au scapat” din ,,mana” lui. Daca ar fi sa fac o clasificare a spitalelor din sistemul public, primul loc ar fi ocupat de SPITALELE MILITARE, unde conditiile sunt mult mai bune decat in cele ,,civile” (cu exceptii, bineinteles), medicii mai corecti (cu exceptia celui din BUCURESTI, cum de altfel, capitala detine si ,,topul”mitei data personalului medical), iar personalul medical se comporta decent cu pacientii.

Pana in 1997, in ROMANIA a functionat sistemul sovietic SEMASHKO, un sistem care avea unele similitudini cu vestul european:-MAREA BRITANIE SI TARILE NORDICE, condus, organizat si finantat de stat. Acest sistem functioneaza in tarile unde lipsesc asigurarile private de sanatate.Nu trebuie uitat faptul ca atat in secolul XIX, cat si in secolul XX, sistemul de sanatate era gratuit pentru toti cetatenii, iar din 1921 se extinde dreptul de gratuitati pentru cei saraci. In TRANSILVANIA, pana la unirea din 1918, functiona un fond denumit ,,FONDUL REGNICOLAR”, alimentat de entitatile comunale si judetene, care suportau cheltuielile medicale ale bolnavilor saraci.

Din 1997 a inceput ,,reforma” (era sa scriu dezastru). In SUA (ca tot ne place sa visam), unde abunda asigurarile private de sanatate, se investeste 14% din PIB, dar 35 de milioane de americani nu au acces la sistemul de sanatate. In MAREA BRITANIE, accesul la servicii medicale si ale pachetului de baza, este universal si este recunoscut ca unul din cele mai eficiente, la nivel european. Noi am ,,ales”, ca de obicei, prost, sistemul BISMARK, care prevede ca fiecare cetatean sa contribuie la sistem, prin asigurari de sanatate. Spun ca am ales prost, pentru ca acest sistem se adreseaza unei mase mari si constante de contribuabili, ceea ce era de prevazut ca nu vom avea, dupa ce am distrus economia si a inceput exodul fortei de munca tinere, in vest. Si asa, sistemul incepe incet, incet sa ramana fara finantare, este drept ca am ramas si putin romani, in interiorul granitelor.

Daca pana in 2005, sistemul medical se misca cat de cat, acum urmeaza dezastrul orchestrat de echipa ,,teparului de ANVERS”, grupata in jurul blondei si al ei cocos (GRUP CRIMINAL ORGANIZAT). Dupa acest an, urmeaza o serie de acte normative destinate, fara a se face public acest lucru, distrugerii sistemului public de sanatate, in favoarea celui ,,privat” condus de clica mai sus amintita , un fel de sistem american. Se negociaza cu FMI pentru desfiintarea unui numar de 150-200 de spitale publice, din cele 450 existente. Dandu-si seama ca au intrecut masura, vor desfiinta doar 67 de spitale, reducand si numarul de paturi in celelalte, cu 9200.

Nu se vor multumi cu atat, si au in intentie sa ,,privatizeze” si sistemul de urgenta si ambulanta, alaturi de SMURD. Pentru acest lucru fac si contracte pentru achizitia a 450 de ambulante, care sa devina private. Nu au facut acest lucru singuri, ci cu oamenii ,,din sistem”, numind aici functionari din Ministerul Sanatatii, care in acea perioada a avut, cred, cel mai mare numar de ministri. Probabil ca unii dintre acestia, nu au raspuns la comenzi si au fost trecuti ,,la munca de jos”. Planurile acestui ,,GRUP CRIMINAL ORGANIZAT” sunt intrerupte de declaratiile ,,teparului” impotriva sefului SMURD, lucru care a determinat protestele din capitala, urmate de caderea guvernului BOC. Daca vrem noi sa ,,traim bine”, nu ar trebui sa uitam ce au facut acesti indivizi impotriva noastra, a tuturor. Daca uitam, ii vom vota iarasi. DA, DOAMNE, MINTEA ROMANULUI CEA DE PE URMA!

As putea continua cu cifre statistice care sunt impersonale, dar care ascund drame personale, ca urmare a actiunii acestui GRUP INFRACTIONAL, de fapt, camarila ,,teparului de ANVERS”. CONSTANTIN NOICA, intr-un poem spunea pentru noi, dar probabil ca nu am auzit ca: ,,V-am chemat sa va scoatem din statistica, ca sa va ajutam sa uitati amara voastra fericire numarata, sau mai degraba de numarul vostru de ordine din acel spatiu, din haul in care ati patruns”, iar un filozof antic scria referitor la acelasi subiect, statistica : ,,Cand aduni unul cu unu, care unu se aduna cu celalalt, care unu devine doi?”. Daca ati observat, marele dezastru in care am ajuns, ca tara si natie, este legat de ,,epoca” TEPARULUI. Omul este liber si da sfaturi, seara ,,la ore de varf”.

Nu cred ca se va incerca o reforma a sistemului, iar aceasta sa nu cuprinda ,,alegerea apelor”, adica separarea personalului medical care lucreaza ,,la stat” de ,,privat”. Ne plangem ca nu avem medici, dar apar noi spitale, policlinici si cabinete private. Cu ce personal? Cu cel de la stat care ,,suge” la doua oi:- statul si privatul. Cred ca ati observat, ce grabiti devin medicii de la stat, sa-si trateze bolnavii sau sa-i consulte, ei fiind mereu ,,pe drumuri”, indemnand si pacientul ,,sa-l caute la cabinet, dupa-masa”, ca acolo are timp si aparatura, pe bani multi, si nici nu ,,te face bine”. Se poate investi nu stiu cat la suta din PIB, daca nu se pune ordine in sistem este degeaba. De multe ori ,,ordinea” se face si cu mijloace ,,neortodoxe”, sa nu scriu altfel. Acum ramanem cu ce avem si daca ,,nu ne miscam”, vom ramane la fel.

FINAL

Nu stiu cat am reusit sa fiu de explicit, in aceasta incercare de prezentare a sistemului de sanatate romanesc. Cred ca situatia a ajuns la o limita de unde nu mi putem ,,cobori”. Observati ca, de mai mult timp se incearca construirea unor spitale regionale moderne, si nu se reuseste, nu auzim decat ,,vorbe”. Cauza este ca, acestea se doreste sa fie private, si nu publice. Sa nu credeti ca a disparut ,,GRUPUL CRIMINAL ORGANIZAT” din jurul ,,teparului de ANVERS”, acestia s-au reorganizat, s-au inmultit si ,,pompeaza” bani in mass-media si ,,mita” pentru functionarii statului si ,,gunoiul politic”, pentru ca aceste spitale sa se faca cu banii statului, iar ei sa ,,le preia” la inceput in administrare, apoi sa le ,,privatizeze”, ca toata economia nationala, in propriul interes. Ce facem noi? Ne uitam la televizor si asteptam ca ,,SFANTUL DUH” sa ne rezolve problemele.

CONCLUZII

1- daca pana in 1997. sistemul de sanatate romanesc a fost acceptabil, dupa aceasta data el s-a degradat incet si continuu, resursele ,,migrand” catre ,,GRUPURI DE CRIMA ORGANIZATA”. Si in acest domeniu, am inceput sa-l regretam pe ,,RAPOSATU”.

2- beneficiarii actalului sistem, sunt cei care au facut si fac parte din camarila care l-a distrus, incepand cu 2005, gupata in jurul ,,teparului de ANVERS”

3- o reforma este posibila, dar trebuie alese ,,apele” si dusa cu mijloace democratice, mai putin ,,ortodoxe”.

4- daca vrem sa nu ajungem ,,in masinaria” sistemului, ar trebui sa avem grija de respectarea factorilor doi si trei, din spusele canadianului MARC LALONDE.

Nu uitati, ceea ce cititi este un pamflet, o fictiune, iar coincidentele cu realitatea trecuta si imediata, sunt pur intamplatoare. Daca cineva (persoana fizica sau institutie) s-a simtit jignit/ jignita, imi cer scuze anticipat.

Sa auzim numai de bine!

P.C.

Multumesc celor care si-au gasit timp pentru a lectura ultimul articol. Tin sa multumesc celor din strainatate, care au aflat de existenta blogului si au citit ceea ce s-a publicat pana acum. Sa va fie de folos!

Lasă un răspuns