STATUL PUTRED-partea a XIII-a

,,FERESTRELE SPARTE” ALE ROMANIEI- SERVICIILE SECRETE- prima parte

Motto:,,SARACA TARA BOGATA, DE TOTI SPIONATA, SPRE A FI APOI FURATA.”

A venit vremea sa mai trecem in revista una din ,,ferestrele sparte” ale constructiei numita ROMANIA si sa vedem in ce masura institutiile oficiale ale statului, numite ,,SERVICII SECRETE”, au contribuit la starea statului actual, pe care l-am denumit : ,,PUTRED”. Sa vedem ce au facut sau nu au facut ,,SERVICIILE SECRETE”, si aici am in vedere totalitatea acestora, in a-si indeplini rolul unuia din ,,CAINII DE PAZA” ai TARII (alt ,,CAINE” este ARMATA) si daca aceasta ,,MISIUNE” a fost indeplinita sau nu. Acest articol l-am structurat in doua parti, datorita complexitatii subiectului. In prima parte: CE A FOST, iar in a doua: CE ESTE (cred ca la acest lucru am putea raspunde rapid, doar uitandu-ne in jurul nostru).

PUTINA ISTORIE

Serviciile secrete reprezinta una din cele mai vechi ,,meserii”, mergand mana in mana cu o alta veche profesie, si aici ma refer la prostitutie – ,,metodele” lor de lucru fiind complementare si uneori asemanatoare, ele ajutandu-se reciproc de-a lungul istoriei omenirii. Din putinele informatii ajunse pana la noi (istoricii s-au ocupat foarte putin de acest subiect complicat datorita numarului redus de documente scrise), putem deduce ca domnitorii romani din MOLDOVA SI TARA ROMANEASCA au organizat si condus, de cele mai multe ori, personal, structuri informative cu doua componente: externe – prin ,,trimisii” domnului la diferite ,,CURTI” europene si la ISTANBUL, care pe langa rolul de a ,,media” interesele domnitorului pe langa ,,ocarmuirea” respectiva, il avea si pe acela de a culege informatii despre ceea ce se intampla in ,,imparatie” si cum acestea pot sau nu ajuta domnitorul in ,,mentinerea” tronului. In general, ,,misiunile” la ,,curtile europene” aveau ca scop stabilirea de aliante si sprijin impotriva pericolului comun reprezentat de turci, evitarea ,,vasalitatii” cu toate consecintele ei, iar la ISTANBUL scopul era, in principal, mentinerea domniei, mai ales prin mituirea dregatorilor turci corupti, plata unui tribut cat mai mic si supravegherea oponentilor, din acelasi neam, care vroiau si ei tronul. Dupa anul 1945, acest lucru se repeta, dar s-au schimbat ,,curtile”. ,,Firmanul de domnie”, cu ,,plecaciunile” aferente si ,,vinderea” intereselor tarii, pe ,,vremea” comunistilor, se ,,castiga” la MOSCOVA, iar acum la IERUSALIM, BERLIN si WASHINGTON DC. Dupa cum am mai scris: istoria se repeta, la alt nivel. A doua componenta este cea interna: avea misiunea sa supravegheze ,,uneltirile” boieresti si se incheia, de obicei, ,,cu scurtarea de cap” a faptuitorului si confiscarea averii.

Un exemplu despre ,,impletirea” celor mai vechi profesii, de care aminteam la inceput, este domnia lui STEFAN CEL MARE SI SFANT, care avea un foarte bun ,,serviciu de contrainformatii”, de unde si ,,lungimea” domniei sale. El folosea vestitele crame moldovenesti ca loc de intalnire a boierimii, care la o oala de vin incepeau se ,,vorbeasca” impotriva domnului si despre uneltirile pe care le puneau la cale cu turcul, tatarul sau polonezul. Aceste ,,vorbe” ajungeau la ,,urechile” ,,fetelor” participante la petreceri si ,,raportau” ,,spatarului”, care la randul lui aducea noutatile in atentia domnului si, de obicei, acesta chema gadele, pentru ,,scurtarea de cap” a boierului tradator. Pe atunci nu se glumea.

Prima atestare documentata a unei structuri informative este de pe vremea lui CONSTANTIN BRANCOVEANU, cand unchiul lui, STOLNICUL CONSTANTIN CANTACUZINO, organizeaza un asa numit ,,CABINET NEGRU”, in scopul obtinerii si valorificarii de informatii interne si externe, mai ales pe relatia austriaca cu LEOPOLD I AL SFANTULUI IMPERIU GERMAN, cu PETRU I AL RUSIEI si INALTA POARTA. Sub conducerea secretarului lui BRANCOVEANU, ANTON-MARIA DEL CHIARO se formeaza o adevarata agentura de spionaj formata din: LA ISTANBUL: GHEORGHIOS CLIRONOMOS, IANTACHI PORPNYRITA, slugerul TOMA CANTACUZINO si al doilea logofat STEFAN CANTACUZINO; LA VARSOVIA: ceausul DAVID CORBEA; LA RUSI: GHEORGHE CASTRIOTUL din COSTORIA, PANAIOT RADU, PATRU DAMIAN, DAVID SI TOMA CORBEA, calugarul ISAIA; LA VIENA: TEODOR DINDAR, medicul IACOB PYLARINO din CEFALONIA, PETER GRIENNER si venetianul BUSSI; LA VENETIA: NICOLA CARAIANIC si fiul lui VASILIE. Se recruteaza ,,CARTITE” in capitalele ,,tinta” astfel: LA VIENA: consilierul aulic FRANZ URICU von KINSKY (care are intalniri conspirate in TRANSILVANIA), contele MARSIVILI din BOLOGNA la VENETIA; LA ISTANBUL: ambasadorul englez PAGET, ambasadorul olandez JAKOB COLYER . Bineinteles, toate aceste ,,servicii” erau generos remunerate, banii nelipsind de la curtea domnitorului. Se organizeaza un ,,serviciu” de traducatori, cu personalul necesar pentru limbile: italiana, latina, poloneza, maghiara, rusa, germana, turca, greaca, slavona. Se organizeaza si un ,,serviciu criptografic” prin folosirea criptarii avand la baza cifrele. Acest ,,CABINET NEGRU” rivaliza la timpul lui cu cele similare din occidentul european si mai ales, cu cel englez. Exista si o structura de ,,culegere de informatii” interne, in special despre celelalte familii boiereresti ale BALACENILOR, BRATASENILOR SI BOLESTILOR care aveau pretendenti la tronul tarii. Tot la informatii interne intra si cele referitoare la familia CANTEMIRESTILOR din TARA MOLDOVEI. Ironia soartei a facut ca tradarea domnitorului sa vina de la cei apropiati lui si a unchiului sau, stolnicului CONSTANTIN, organizatorul si conducatorul acestui serviciu secret. Acest fapt, se va repeta cateva sute de ani mai tarziu, victima fiind NICOLAE CEASUSESCU. Cred ca acesta este primul ,,serviciu secret”, organizat ca atare, care a existat in TARILE ROMANE.

Nu trebuie uitat nici sistemul informativ, se pare, nu asa de bine structurat, (posibil din lipsa de informatii) din timpul lui MIHAI VITEAZUL care, fara un astfel de ,,serviciu” nu obtine victoriile militare de rasunet in epoca si unirea celor trei TARI ROMANESTI. Acest sistem avea la baza clerul si biserica ortodoxa (care avea sarcini ,,informative” si pentru PATRIARHUL CONSTANTINOPOLULUI, interesat de lupta impotriva catolicismului si a PAPEI din spatiile romanesti si se folsea inclusiv de negustorii straini, in special venetieni, polonezi, nemti si greci, precum si negustori sarbi, albanezi si macedonieni, dintre care multi aromani. Un astfel de ,,centru” de informatii este posibil sa fi existat la CRAIOVA, de pe timpul BANIEI.

In acest context trebuie sa amintesc ca TARILE ROMANESTI erau vizate de serviciile de informatii de la ,,CURTILE IMPERIALE OCCIDENTALE SI RASARITENE”, de la francezi, olandezi, austrieci, polonezi, turci, maghiari si englezi (care erau cam peste tot). In ,,zona” activau cu propriile servicii ,,de informatii” si papalitatea si greco-levantini. Cei din urma au lasat adanci urme pana in zilele noastre.

Daca mergem mai mult in trecutul istoriei acestui neam, urmarind acelasi fir, pe care il denumesc ,,al serviciilor secrete”, avem exemple despre MARELE REGE BUREBISTA care, prin trimisii sai ,,albitra” luptele interne ale IMPERIULUI ROMAN. Unul din ,,agenti” fiind un grec, ACORNION, care negociaza in numele lui BUREBISTA cu generalul roman CANEUS POMPEIUS si obtine de la acestea, in schimbul sprijinului militar, posesiunile grecesti din dreapta DUNARII. BUREBISTA, prin trimisii lui, pentru a evita o confruntare militara cu ROMA, duce un adevarat ,,razboi asimetric”, care a dus la adancirea dezbinarii romane, prin sprijinul acordat lui POMPEIUS, BRUTUS si MARC ANTONIU, care reprezentau Orientul Elenistic, impotriva celor care reprezentau Occidentul, de unde venea puterea militara romana, prin CEZAR si OCTAVIANUS. Problema lui BUREBISTA a fost atunci faptul ca nu a ales bine tabara castigatoare in senatul roman, aceasta fiind cea a lui CEZAR. Ca BUREBISTA sa faca aceste lucruri, a trebuit sa aiba informatii din interiorul IMPERIULUI ROMAN si din SENATUL ROMEI, care au fost obtinute, cel mai probabil, prin negustorii greci, care aveau cea mai mare libertate de miscare in imperiu. DECEBAL, REGELE DAC, a continuat aceasta activitate de ,,culegere de informatii” despre romani, de care stia ca se va lovi mai devreme sau mai tarziu, mai ales ca IMPERIUL ROMAN, in timpul lui DOMITIAN, umilit de DECEBAL, intra intr-o ,,criza economica” indelungata, data in special de nenumaratele razboaie, care trebuiau finantate. Aceasta ,,criza economica” putea fi ,,rezolvata” doar de aurul dacic. Lucru care s-a si intamplat, pentru ca IMPERIUL ROMAN, nu mai avea de unde ,,fura”, celelalte regiuni, fiind practic ,,spoliate” de resurse, iar daca cetatenii ROMEI se rasculau, adio putere. Nu este nimic nou, asa se intampla si acum.

Revenind la EUROPA Evului Mediu, EUROPA care este si a TARILOR ROMANE, serviciile de informatii, ca structuri de sine statatoare, se dezvolta pe langa ,,CURTILE REGESTI sau IMPERIALE”, fie ele spaniole, germane, olandeze, tariste, englezesti sau turcesti. Aceleasi structuri apar si pe langa ,,ORASELE STAT” italiene ca: VENETIA, FORENTA si nu trebuie uitat ,,SFANTUL SCAUN” – PAPALITATEA – care detine cel mai vechi serviciu de informatii, organizat ca atare, condus de un cardinal, de regula, secretarul PAPEI. Agentii, de obicei, erau ,,recrutati” dintre ambasadori, negustori si functionari ai statului. Un document genovez din 1589, semnaleaza punctele de lucru ale spionajului englez la CONSTANTINOPOL, condus de WILLIAM HARBORNE; ALGER, prin JOHN TIPTON; MALTA, condus de JOHN LUCAS; GENOVA, prin RICHARD HUNT. Un document spaniol, de la curtea regelui FILIP AL II-LEA, denumea aceste structuri ,,INTELIGENCERO”. Dupa cum putem observa, organizarea unor astfel de structuri in TARILE ROMANE, denumite ca atare, au lipsit, motivele fiind diverse, dar cred ca au tinut mai mult de cunostintele diferitilor domnitori, in acest domeniu. In acest capitol nu am abordat TRANSILVANIA si celelalte provincii romanesti pentru ca aceste erau sub dominatie straina, dominatie care avea propriile servicii de informatii.

Poate cuvintele lui MIRCEA ELIADE pot sa ne lamureasca, pe langa alte ,,lipsuri” in traiul romanilor, si a celei privind lipsa unor servicii de informatii, organizate ca atare la ,,curtile” domnitorilor romani, pana la CUZA. In lucrarea ,,CADEREA IN ISTORIE (1952) marele om de cultura roman spunea: ,,Se ardeau orasele in apus, dar parca tot mai ramanea ceva. Occidentul este bogat in ruine si toate sunt istorice. La noi, nu ramanea nimic, nici urma. Inca din timpuri stravechi, barbare, oamenii invatau cum sa-si arda satele si sa le refaca in primavara urmatoare”…,,In timpurile acelea, la o mie, doua de kilometri, spre APUS, se inaltau catedrale, se imbogateau castelele, se infrumuseteau manastirile si oamenii aveau prilejul, macar in rastimpuri, sa citeasca pe sfinti, pe teologi si pe preoti, sa inteleaga ca sunt oameni si sa se bucure ca traiesc omeneste- iar nu ca fiarele salbatice, prin munti, prin paduri, ca stramosii nostri, care nu aveau alta vina decat aceea de a se fi nascut in calea rautatilor”…,, Romanii au sabotat istoria, au infruntat-o si i-au rezistat cu toate puterile lor”…,, Noi romanii nu avem nici un motiv sa ideologizam istoria. Printre neamurile fara noroc, ne numaram in FRUNTE”. Cred ca cele de mai sus, ne dau motivele lipsei unor astfel de structuri, in apararea statului ,,de cei rai din exterior si interior”.

SERVICIILE SECRETE IN EPOCA MODERNA A ROMANIEI

Daca consideram anul 1821 ca inceputul Epocii Moderne in TARILE ROMANE, atunci ne putem referi la structurile de informatii care au precedat unirea, urmare a ocupatiilor austriece si rusesti, reprezentate de detectivi, subordonatii politiei si, care aveau sarcini informative doar interne, asupra populatiei locale. Dupa unirea din 1859, DOMNITORUL ALEXANDRU IOAN CUZA ia masuri si infiinteaza la 12/24 noiembrie 1859 SECTIA A II-A in cadrul MINISTERULUI DE RAZBOI cu sarcini informative, condusa de un sublocotenent. Acest serviciu este reorganizat in 1865 si pus sub comanda col. SLANICEANU. In 1862 se organizeaza si serviciul de informatii interne, initial sub denumirea de ,,CANCELARIEI DE RENSEIGNEMENT (cuvant din franceza care inseamna ,,INFORMATII”), baza a SERVICIULUI DE INFORMATII, A SIGURANTEI STATULUI, condus de un civil: IOAN G. VALENTINEANU, ziarist si traducator moldovean. Se trece la infiintarea unor servicii similare la MINISTERUL AFACERILOR STRAINE (stramosul SIE) si MINISTERUL JUSTITIEI, cu misiuni similare celor de azi. Pe langa acestea, CUZA infiinteaza structuri de informatii personale, cu sarcini informative interne si externe, conduse de secretarul lui particular, un francez, ARTHUR BALIGOT DE BEYNE, pentru informatii externe si de CEZAR LIBRECHT- pentru cele interne. Acesta din urma, un refugiat belgian in MOLDOVA, numit si ,,canalia perfecta a acelor vremuri tulburi, venit de niciunde si ajuns eminenta cenusie a domnitorului”. Dupa UNIRE este numit la conducerea serviciului postal si a telegrafului. Tot el este cel care o introduce, in anturajul lui CUZA, pe MARIA OBRAMOVICI. Serviciile ,,asigurate” de acest aventurier belgian nu l-au ajutat pe domnitor sa cunoasca si sa dejoace ,,puciul” care a dus la abdicare. De asemenea, mai exista un serviciu de informatii, neoficial, pe structura francmasonica a PARTIDEI LIBERALE, cu care, mai tarziu, intra in conflict.

Instalarea monarhiei dupa abdicarea lui CUZA si ajungerea ,,la tron” a lui CAROL I, nu produce schimbari structurale in serviciile oficiale infiintate dupa UNIRE, lucrurile ramanand neschimbate pana la intrarea ROMANIEI in primul razboi mondial. In aceasta perioada, datorita lipsei unui serviciu de contraspionaj in ARMATA (in 1915 SECTIA A II-A-informatii era capabila sa culeaga informatii despre inamicul potential), ROMANIA pierde toate marile batalii de la inceputul campaniei militare, in special din cauza tradatorilor din randurile armatei, a prostiei si neglijentei grave a ofiterilor de stat major. In cadrul MARELUI STAT MAJOR, inainte de inceperea razboiului, s-au intocmit numeroase rapoarte pantru infiintarea acestui serviciu, sub forma BIROULUI 5, cu o structura moderna, pe sectii. Nu s-a reusit datorita ,,gunoiului politic” de atunci, care a motivat lipsa banilor pentru acest serviciu, ceea ce ne-a costat sacrificarea a zeci de mii de soldati romani, morti, raniti si disparuti. O lege anemica privind contraspionajul pe timp de pace apare in 1913 (inainte de razboiul BALCANIC), dar nu a avut efecte concrete in planul sigurantei nationale, pe timpul ducerii razboiului. In acest context, PUTERILE CENTRALE cunosteau planurile de operatii ale ARMATEI, pe care le-au contracarat cu succes, fapt care a dus la retragerea in MOLDOVA. In ROMANIA acelor vremuri, spionajul strain era la ,,ordinea zilei”, se cunostea tot ce trebuia sa se cunoasca, pentru ca TARA sa dispara de pe harta. Pe noi ne-a ajutat NOROCUL SI CEL DE SUS ca sa mai existam ca natiune, dupa razboi. A mai existat un serviciu secret, condus de un om, cu trei clase de liceu, MIHAI MORUZOV, la inceput ca un serviciu de supraveghere al DELTEI DUNARII, care s-a extins pe parcursul derularii razboiului in BASARABIA. In perioada razboiului au mai functionat: Biroul de cercetari si informatii din Ministerul Justitiei; Serviciu de supraveghere a stirilor; Serviciu de informatii romano-rus de pe frontul din MOLDOVA si o structura informativa, pe langa Misiunea Militara Franceza, condusa de generalul HENRI BERTHELOT. Centre de informatii au mai fost organizate in toate provinciile romanesti de la CHISINAU LA CERNAUTI.

Interesant in acest context si in contextul luptei de eliberare nationala a romanilor transilvaneni, cativa ,,civili”, cu propriile mijloace logistice si banesti, infiinteaza un serviciu secret de informatii si de ducere a actiunilor de sabotaj impotriva armatelor PUTERILOR CENTRALE, de pe teritoriul UNGARIEI SI TRANSILVANIEI. Serviciul s-a denumit SECTIA MILITARA SECRETA (SMS) si, la solicitarea MARELUI CARTIER GENERAL AL ARMATEI ROMANE, si-a continuat activitatea pana in 1919. Serviciu a fost organizat pe sectii: 1-spionaj si informatii politice, condusa de medicul CAROL I. SOTEL; 2-militara, condusa de SAVU EMILIAN; 3-propaganda, condusa de inginerul GHEORGHE CHELEMEN ; 4-muncitoreasca, condusa de preotul militar dr. IULIU FLOREAN, din SIBIU, fiul unui distins avocat IOAN FLOREAN CAMPEAN, nascut in satul (acum) SOIMUS, pe atunci in jud. NASAUD. Luptator pasoptist si pentru unirea romanilor, a activat si in cadrul REGIMENTULUI 2 GRANICERI NASAUD (AL DOILEA REGIMENT VALAH DE INFANTERIE NR.17-in anul 1762). Nume ,,FLOREAN”, este pomenit si acum in bisericile ortodoxe din cele 44 de comune graniceresti, din fostul DISTRICT GRANICERESC NASAUD, care au constituit acest regiment, Granitei Militare Transilvanene. Aceasta structura a dus actiuni deosebit de dinamice si spectaculoase impotriva dusmanului comun al romanilor cum ar fi: sabotarea a 16 tunuri secuiesti din CETATUIA CLUJULUI, pregatite sa traga impotriva trupelor romane; acelasi lucru la DEJ cu 6 tunuri; rapoarte de spionaj de pe front; sustragerea de documente secrete de la BUDAPESTA; sustragerea arhivei profesorului APATHI si folosirea documentelor care priveau romanii la CONFERINTA DE PACE; organizarea evadarii a mai multor romani condamnati la moarte in BUDAPESTA; prinderea si demascarea spionilor unguri de pe front; construirea de linii de telegraf secrete pentru transmiterea informatiilor, etc. Va rog sa retineti ca acest ,,SERVICIU SECRET” a fost infiintat de romani ardeleni patrioti, fara sprijin oficial si au luptat pentru neamul lor fara sa ceara RECOMPENSE. Acum, cei platiti oficial din conducerea ,,SERVICIILOR” au uitat pe cine trebuie sa apere si impotriva cui – nu l-au citit nici pe EMINESCU, nici pe NAPOLEON, SI-AU CITIT DOAR ARGINTII DIN CONT.

Dupa incheierea primului razboi mondial, MAREA UNIRE si semnarea tratatului de pace de la TRIANON la 4 iunie 1920, serviciile de informatii romanesti au inceput sa se modernizeze, pe baza invatamintelor deprinse din razboi precum si din colaborarea cu serviciile de informatii ale aliatilor si nu numai. Se reorganizeaza serviciul de informatii militar la 12 iunie 1918, se reorganizeaza Sectia a IV-a informatii, iar la 18 iunie se infiinteaza Sectia a V-a informatii si contrainformatii. Dupa revenirea BASARABIEI si BUCOVINEI in granitele nationale, in zona se organizeaza: Serviciul Secret de Informatii al ARMATEI ROMANE-S SSIAR, Centrele de informatii B si H ale MARELUI STAT MAJOR, Biroul Statistic Militar CHISINAU, si se extinde cu birouri, Serviciul Secret de Informatii. Acelasi lucru are loc si in TRANSILVANIA. La 22 iunie 1919 se infiinteaza Serviciul Sigurantei si Control al Strainilor, iar in 1924 se infiinteaza SERVICIUL SECRET DE INFORMATII care il are ca prim director pe MIHAI MORUZOV, ce activase pana atunci in cadrul armatei, pe langa Sectia a II-a din M.St.M. MORUZOV, care intra in ,,intimitatea” camarilei regale si a lui CAROL al II-a. Conduce serviciul pana in septembrie 1940, cand este destituit, inchis in inchisoarea JILAVA, si omorat de legionari, impotriva carora s-a manifestat ca sef de serviciu in 27 noiembrie 1940. In epoca, MORUZOV a ridicat multe semne de intrebare, in special datorita originii sale slave si a faptului ca ,,s-a facut lacheul” regelui, furnizandu-i acestuia informatii din zona politica si despre liderii militari ai vremii. Acest ultim aspect i-a adus si sfarsitul din functia sa sef de serviciu secret, fiind destituit de generalul ANTONESCU, pe care ,,il lucrase” in folosul regelui si al ELENEI LUPESCU, ,,sefa” camarilei regale. Daca cititorul va face legatura cu vremurile ,,teparului de ANVERS zis PETROV” si cu o alta ELENA care, intocmai ca inaintasele ei, a contribuit la nenorocul acestei TARI, incaput pe maini gresite. Dupa destituirea lui MORUZOV, ANTONESCU il numeste in functie pe EUGEN CRISTESCU, omul care va conduce serviciul secret, acum denumit SERVICIU SPECIAL DE INFORMATII-SSI, pana la 23 august 1944, cand este arestat din ordinul regelui si ulterior predat, tot de rege, rusilor. Acum nimeni nu se mai preocupa de tradarea regelui, ci doar de a cheltui bani publici, in a le transfera rudele decedate in tara, motivul principal fiind acela ca trebuiau sa plateasca in cimitirul ELVETIAN locul de veci. De ce sa plateasca ei si nu ,,ION si MARIA”, contribuabilii ,,STATULUI PUTRED”?… Cred ca nu v-ati inchipuit ca cheltuielile sunt acoperite din banii personali ai acestor urmasi impostori.

Dupa incheierea razboiului si venirea la putere a regimului comunist, incepand cu 30 august 1948, serviciile de informatii se reorganizeaza pentru a raspunde nevoilor noii puteri si se infiinteaza DIRECTIA GENERALA A SECURITATII POPORULUI, condusa de un agent rus. La 30 martie 1951 aceasta structura se transforma in DIRECTIA GENERALA A SEURITATII STATULUI, si se infiinteaza DIRECTIA ,,A”-INFORMATII EXTERNE, condusa tot de un agent rus. In 1947 se infiinteaza SERVICIUL DE INFORMATII A ARMATEI (DIM) – condus de un ofiter roman, agent rus (asta ne-a fost norocul atunci, care nu este departe de cel de acum). La 20 septembrie 1952 se infiinteaza un MINISTER AL SECURITATII STATULUI, iar in iulie 1956, in cadrul Ministerului de Interne se infiinteaza DEPARTAMENTUL SECURITATII si DEPARTAMENTUL INTERNELOR. In perioada 1960-1965 se ,,epureaza” securitatea (inclusiv tatal premierului propus acum, de la BRASOV). In 1967 se infiinteaza DEPARTAMENTUL SECURITATII STATULUI-DSS, iar in 1972 se reorganizeaza pe sase directii principale. La 30 decembrie 1989 aceasta structura se desfiinteaza si se inlocuieste cu…NIMIC. Urmeaza perioada neagra a serviciilor de informatii romanesti, cand fostii inamici, de la est la vest, au acces in arhive si incepe furtul de inteligenta romaneasca, continuat cu furtul avutiei nationale. Despre aceste lucruri voi vorbi in partea a-II-a a acestui articol, extrem de vast si mai ales complicat. Vom incepe sa ne ,,miscam” printre UMBRE.

FINAL

Am incercat sa prezint cititorului o ,,radiografie” a ceea ce intelegem acum prin ,,SERVICII SECRETE”, de la inceputul constituirii lor ca atate, in folosul STATULUI ROMAN, indiferent de forma de organizare.

CONCLUZII

1- pe teritoriul actual al TARII, din vremuri demult apuse au existat si s-au manifestat structuri, mai mult sau mai putin organizate, care s-au ocupat de culegerea de informatii in folosul STATULUI.

2- factorul politic, mai ales incepand din epoca moderna a ROMANIEI, a influentat negativ infiintarea, existenta si activitatea structurilor informative. Apogeul acestor influente ale ,,gunoiului politic” in materie informativa s-a manifestat in timpul primului razboi mondial si era sa duca la o adevarata tragedie nationala. Ne-a scapat ,,CEL DE SUS”.

3- se mai confirma inca o data faptul ca ,,initiativa” unor romani patrioti poate sa suplineasca prostia politica.

Nu uitati, ceea ce cititi este un pamflet, iar coincidentele cu realitatea trecuta si imediata sunt pur intamplatoare. Daca cineva (persoana, institutie, etc.) s-a simtit jignit/jignita imi cer, anticipat, scuze.

Sa auzim numai de bine!

P.C.

Multumesc celor care isi gasesc timp sa citesca articolele publicate. Calde multumiri pentru aprecierile facute asupra continutului si coretitudinii informatiilor care au stat la baza materialelor publicate.

Sa va fie de folos!

Lasă un răspuns